Перейти до змісту
  • Загальні розмови
  • дайте пару листочків


    Рекомендовані повідомлення

    у кого є щось про СНІД , куріння , алкоголізм , інфекційні захворювання і венеричні захворювання??

    срочно на сьогодні

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Яка різниця між ВІЛ та СНІД?

     

    ВІЛ означає Вірус Імунодефіциту людини. Цей вірус є причиною СНІДу. Іноді ВІЛ називають "вірусом СНІДу". СНІД означає Синдром Набутого Імунодефіциту, вірус проникає в організм людини і руйнує його імунну систему. Імунна система є частиною людського організму, що допомагає нам боротися з інфекціями і хворобами. СНІД є синдромом. Іншими словами, це сполучення захворювань та симптомів. Людина, заражена ВІЛ, може прожити довгі роки, перш ніж цей вірус призведе до СНІДу. Ця схема ілюструє різницю між ВІЛ і СНІД. Після того, як вірус попадає в організм людини, проходить близько трьох місяців, і в організмі з'являються антитіла до ВІЛ, які можна знайти за допомогою тестів. ВІЛ поступово послабляє імунну систему, опір організму інфекції стає настільки слабким, що в організм легко проникає цілий ряд інших інфекцій, що викликають різні захворювання і погіршують стан здоров'я людини.

     

    ВІЛ відносять до сімейства ретровірусів або "повільних" вірусів. Ослаблення імунної системи може тривати роками, і людина, заражена ВІЛ, може жити нормальним життям, перш ніж відбудеться погіршення її здоров'я. Виявити ВІЛ в організмі можна за допомогою спеціального аналізу крові приблизно через 3 місяці після зараження. Якщо як мінімум два різних спеціальних тести підтвердять наявність антитіл до ВІЛ у крові (дадуть позитивний результат), то це означає, що людина інфікована ВІЛ.

     

    ВІЛ-інфіковані люди повинні підтримувати постійний контакт зі своїм лікуючим лікарем, щоб той мав можливість спостерігати за їхньою імунною системою. Існує аналіз крові, що називається Т-клітинний тест, або СD4, що показує, як імунна система справляється зі своїми функціями. Якщо кількість клітин СD4 з часом падає, це вказує на послаблення імунної системи. В ідеалі варто проходити цей тест кожні 3-6 місяців і регулярно порівнювати його результати.

     

    ВІЛ передається від однієї людини до іншої такими способами:

     

    При використанні нестерильних голок чи шприців (тих, котрі вже були у вживанні і заражені ВІЛ) для ін'єкцій;

     

    При переливанні інфікованої крові неінфікованій людині;

     

    При занятті незахищеним сексом;

     

    Від інфікованої матері до новонародженої дитини під час виношування плоду, при пологах чи годуючи дитину грудьми (слід зазначити, що зараз існують ефективні препарати, що дозволяють запобігти передачі ВІЛ від матері до дитини. Ці препарати доступні в Україні).

    ВІЛ не передається:

     

    Через чхання, кашель, при перебуванні в одному приміщенні з інфікованою людиною (вірус дуже нестійкий і гине поза організмом людини);

     

    Через укуси комах;

     

    Через домашніх тварин;

     

    При використанні загального посуду (чашок, вилок, ложок), рушників, постільної білизни, телефону, унітазу, ванни, басейну, і т.д.;

     

    При обіймах, рукостисканні, поцілунку.

    ВІЛ-інфекція на кожного впливає по-різному емоційно та фізично. Деякі почувають фізичний вплив ВІЛ майже відразу ж після інфікування і страждають захворюваням протягом усього життя, що залишилося. Інші відчувають слабкий вплив вірусу протягом багатьох років. Багато ВІЛ-інфікованих людей існують у проміжку "між" цими двома екстремальними випадками, періодично хворіючи і маючи проблеми зі здоров'ям та протягом тривалих періодів часу не випробуючи чи хвороб чи дискомфорту. Різні люди реагують по різному, дізнавшись, що він чи вона інфіковані ВІЛ. Деякі намагаються не думати про Віл-інфекцію і живуть, як і колись. Іншим же важко ігнорувати цю проблему, і вона стає основною частиною їхнього життя. В даний час не існує можливості лікування від СНІДу. При відсутності належного лікування в більшості ВІЛ-інфікованих людей ВІЛ переходить у стадію СНІДу через 5-10 років з моменту зараження. Тому СНІД вважається смертельним захворюванням. Незважаючи на це, багато людей з Віл-інфекцією живуть повноцінним життям протягом багатьох років.

     

     

    Що вам необхідно, якщо ви збираєтеся доглядати за хворим СНІДом?

     

    Домашній догляд за членом сім'ї чи іншою лбдиною може бути важким випробуванням, але часто приносить моральне задоволення. Є кілька основних речей, що полегшують цю важку справу. Якщо ваш друг чи член родини заражений Віл-інфекцією, вам необхідно обміркувати, що знадобиться цій людині, якщо його стан погіршиться.

     

    У перелік необхідних речей входять:

    Спальня чи окреме приміщення для його проживання. Хворі люди найчастіше неспокійно сплять і мають потребу в такому місці, де вони можуть спокійно відпочити на самоті. Така можливість існує не завжди, але можна так облаштувати ваш побут, щоб забезпечити їм хоч якийсь спокій.

     

     

    Спосіб спілкуватися з зовнішнім середовищем та збереження старіих контактів. Замкнути хворого СНІДом у його кімнаті означає приректи його на депресію й ізоляцію. Хоча він має потребу у відпочинку та самотності, але повинний також мати можливість відволіктися і поспілкуватися з іншими людьми. Можна поставити його крісло біля вікна, щоб він міг дивитися на вулицю, посадити його вдень у таке місце в будинку, щоб міг би поговорити з людьми, виводити його на прогулянку і якнайбільше залучати до життя своєї родини та місцевого співтовариства.

     

     

    Допомога тому, хто доглядає за хворим Догляд вдома за хворим СНІДом забирає багато моральних і фізичних сил. Якщо ви самі будете одержувати підтримку з боку, це допоможе вам краще справитися з такою нелегкою справою. Ви повинні мати можливість поговорити з друзями, іншими членами родини, парафіянами вашої церкви чи з кимсь ще про свої переживання і про ту справу, якою ви займаєтеся. Людина, за якою ви доглядаєте, повинна розуміти, що вам необхідна підтримка і спілкування, але що при цьому ви будете дотримувати конфіденційності відносно його хвороби.

     

     

    Достатні кошти для забезпечення якісного харчування, основних медикаментів, чистоти і безпеки в будинку Догляд за хворим СНІДом у домашніх умовах потребує деяких додаткових витрат, і вам необхідно подумати про те, як їх забезпечити. Можливо, вам доведеться платити за деякі медикаменти, а також за свіжі продукти харчування, щоб гарантувати людині, за якою ви доглядаєте, правильне харчування. Може статися, що вам вдасться одержати фінансову чи іншу соціальну допомогу в державних установах або у місцевих неурядових організаціях, що займаються питаннями профілактики і лікування ВІЛ/СНІДу.

     

     

    Допомога лікарів і медсестер місцевої поліклініки та допомога фахівців з організацій, що займаються питаннями профілактики і лікування ВІЛ/СНІДу Догляд за хворим у домашніх умовах не виключає необхідності спостереження з боку лікарів та інших працівників сфери охорони здоров'я. Добре було б знайти дільничного лікаря, що може взяти на себе вирішення повсякденних проблем зі здоров'ям вашого підопічного, а також фахівця, що займається питаннями ВІЛ/СНІДу, що може вирішувати більш складні проблеми. Дізнайтеся, є чи у вашій районній поліклініці лікар, обізнаний у питаннях ВІЛ, що може працювати з вами та з організаціями, що займаються проблемами ВІЛ/СНІДу. Якщо людина, за якою ви доглядаєте, проходить курс лікування від наркозазалежності чи думає кинути їхнє вживання, вам може знадобитися також допомога нарколога. Пам'ятайте, що ви повинні залучати людину, про яку піклуєтеся, до прийняття всіх рішень, що стосуються догляду за ним.

    Чим ви можете допомогти?

     

    Більшість людей, заражених ВІЛ, найчастіше не відчувають проблем зі здоров'ям протягом багатьох років. Їхній стан може раптово погіршитися, і тоді їм буде потрібно допомога по господарству, бо вони можуть слабшати і втрачати свою незалежність поступово. Передбачити це дуже важко. Людині, стан якої погіршується, часто буває важко приймати чиюсь допомогу. Прохання про допомогу означає визнання того факту, що ви втрачаєте незалежність і контроль над ситуацією. Якщо ви доглядаєте за дорослою людиною, що була незалежною ні віж кого протягом багатьох років, то їй, імовірно, буде дуже важко повернутися до того стану, коли за нею доглядають її батьки. Такій людині може здатися, що вона стає тягарем, і це почуття підсилює дипресію та пригніченість. Ви можете допомогти їй, якщо постараєтеся зрозуміти її почуття і переконати в тому, що будете доглядати за нею якомога тактовніше. Ви можете підсилити відчуття незалежності хворого, запитавши, включаючи його в обговорення і рішення всіх проблем, що стосуються догляду за ним. Це не означає, що він буде підкорятися опікуну, просто хворий повинен мати право голосу відносно того, що з ним відбувається, і регулювати ситуацію. Люди, стан здоров'я яких погіршується, часто відчувають втрату контролю і незалежності. Ми можемо допомогти їм відчути себе краще, переконавши їх у тому, що вони володіють максимально можливим у їхньому стані рівнем незалежності. Це можна зробити в такий спосіб:

    Запитуйте завжди, як, на його думку, краще зробити те чи інше;

     

    Залучайте його до обговорення питань про те, що він робить, і як за ним доглядають;

     

    Намагайтеся не занадто керувати ним;

     

    Давайте йому по можливості самому доглядати за собою, навіть якщо ви зробите це краще і швидше;

     

    Надавайте йому право вибирати їжу, заняття для себе і т.д.;

     

    Поважайте його прагнення до самотності і право вирішувати, кого він хоче бачити, чи хто за ним буде доглядати.

    Також тим, хто збирається доглядати за хворим СНІДом варто знати про основні симптоми, що супроволжують ВІЛ інфекцію та способи лікування супроводжуючих хвороб.

     

     

     

    Аналіз результатів анкетування учнів 9-11 класів середніх шкіл м. Львова з приводу їх знань з проблем ВІЛ/СНІДу.

    З метою вивчення вихідного рівня знань з проблеми ВІЛ/СНІДу серед учнів середніх шкіл м. Львова було проведено анкетування, яке охопило 360 учнів. Анкета мала 13 питань, 3 з яких було присвячено загальним поняттям з ВІЛ/СНІДу, 2 - про шляхи передачі інфекції, 3 -профілактиці зараження, 2 - юридичним та медичним аспектам обстеження на ВІЛ, 1 -особистому ставленню респондентів до ВІЛ-інфікованих осіб, та 2 питання - способам контрацепції. Абревіатури "ВІЛ" і "СНІД" правильно змогли розшифрувати лише 36% опитаних учнів.

     

    Відповіді на питання "Звідки Ви вперше дізналися про ВІЛ/СНІД?" розподілилися наступним чином:

     

    70% опитаних -"телебачення";

    18% опитаних - "від друзів";

    6% опитаних -"вперше чую";

    5% опитаних -"від батьків";

    1% опитаних -"від лікаря".

    Саме з приводу останнього пункту варто задуматися.

    Серед запропонованих варіантів відповідей на запитання "Якими шляхами передається та якими не передається ВІЛ", переважаюча більшість тих, хто приймав участь у анкетуванні, вибрала лише такий варіант як "ВІЛ передається через кров" (без будь-яких уточнень). При цьому рейтинг помилкових відповідей наступний:

     

    ВІЛ передається через воду у басейні (52%);

    ВІЛ передається під час дружнього поцілунку (51%);

    ВІЛ передається через повітря (48%);

    ВІЛ передається через посуд (45%);

    ВІЛ передається через укуси комах (42%).

    Не відомі були респондентам такі шляхи потраплення ВІЛ-інфекції в організм людини як:

    Через пуповину від матері до плоду (62%);

    Через материнське молоко (59%);

    Через забруднені кров'ю медичні інструменти (32%);

    Через ушкоджені слизові оболонки (52%).

    Безпомилково вибрати усі правильні відповіді змогли лише 9% опитаних. Інших 91% респондентів вибрали як мінімум 1 неправильний варіант відповіді. Наступний блок питань виявив, що учні мало ознайомлені з нормативно-правовою базою з ВІЛ/СНІДу. Більшість проанкетованих (81%) не знають, що згідно з Законом України від 1998 року обстеження проводиться виключно добровільно. На питання "Чи завжди Ви використовуєте презерватив при сексуальному контакті?" ствердно відповіли лише 48% опитаних. При цьому лише 14% використовують презервативи постійно. Серед перерахованих причин використання кондомів були названі такі:

     

    профілактика ІПСШ;

    профілактика небажаної вагітності.

    34% учнів визнали, що мають декількох статевих партнерів. 14% зазначили, що мають досвід вживання наркотичних речовин (з них 15% пробували ін'єкційні наркотики). Відповіді на питання " як запобігти зараженню ВІЛ?" розподілилися так:

    використання презервативів - 50%;

    контакт лише з одним партнером - 59%;

    утримання від статевих контактів - 20%.

    Незнання шляхів передачі ВІЛ-інфекції учнями також демонструє й той факт, що 11% учнів обрали варіант відповіді -"не розмовляти і не наближатися до ВІЛ-інфікованих осіб". Оскільки анкетування проводилося перед тренінгом "Безпечна статева поведінка: ВІЛ/СНІД", то було помічено, що відсоток респондентів, які не орієнтуються у питаннях передачі інфекції значно вищий, 3 питань контрацепції опитані учні також показали низький рівень знань:

     

    60% вважає, що аборт це спосіб контрацепції;

    79% - "при перерваному статевому акті жінка не завагітніє";

    48% -"календарний метод " гарантує 100% запобігання вагітності";

    98% опитаних учнів переконані, що менструація є періодом природного захисту від вагітності.

    Висновки та рекомендації.

    Аналіз отриманих даних дозволяє стверджувати, що молодь недостатньо обізнана з проблемою ВІЛ/СНІДу. Переважна більшість молодих людей немає чітких уявлень як про шляхи розповсюдження ВІЛ-інфекції, так і про способи профілактики захворювання. Така ситуація особливо насторожує, враховуючи темпи розповсюдження ВІЛінфекції в Україні, а також те, що вік сексуального дебюту постійно знижується, Анкетування такого плану само по собі носить освітній характер, оскільки проводилося в основному перед тренінгами та змушує задуматися про деякі кардинальні питання з ВІЛ/СНІДу. Окрім цього, ряд питань містить правильні відповіді, які просто варто запам'ятати.

     

    Враховуючи джерела інформації, з яких молоді люди беруть перші знання з проблеми, необхідно порекомендувати більш активно втручатися у освіту молоді медичним працівникам та педагогам, так само як і журналістам, які займаються цією проблемою. Для отримання чіткої та достовірної інформації їм для цього необхідна співпраця зі спеціалізованими медичними центрами та спеціалізованими на даній тематиці громадськими організаціями, які набули досвіду роботи у цьому напрямку.

     

    Інформація про ВІЛ/СНІД має бути якісною, виходячи з того, що превалюючим шляхом боротьби з епідемією є інформаційно-освітня робота.

    Если в слове ХЛЕБ сделать четыре ошибки, получится слово ПИВО.
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    К админам:

    Предлагаю открыть ветку, где будут задавать вопросы по учебе. А то в этом разделе слишком их много в последнее время

    Змінено користувачем Dronskiy
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    • 1 рік через...
    Аналогично, надо такое обезательно, так как большенство сетян или школьники или студенты!

    Зацени 6 законов жизни:

    1) ты не можешь дотронуться языком до всех своих зубов

    2) все идиоты, после прочтения вышесказанного, пробуют это на деле

    3) первый закон - ложь 4) сейчас ты улыбаешься, потому что ты - идиот

    5) скоро ты перешлёшь эту мессагу другому идиоту

    6) на твоём лице до сих пор блестит идиотская улыбкa ))

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Гість
    Ця тема закрита для опублікування відповідей.
    ×
    ×
    • Створити...

    Важлива інформація

    Використовуючи цей сайт, Ви погоджуєтеся з нашими Умови використання, Політика конфіденційності, Правила, Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань..