Перейти до змісту
  • Наука та освіта
  • Новости науки


    Рекомендовані повідомлення

    Регулярне вживання сьомги знижує ризик виникнення цукрового діабету

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Фахівці Норвезького національного інституту наукових досліджень у галузі харчування і морепродуктів NIFES встановили, що регулярне споживання сьомги значно зменшує утворення жирових відкладень і концентрацію шкідливих жирів в організмі людини, що у свою чергу знижує ризик виникнення цукрового діабету 2-го типу і серцево-судинних захворювань.

     

    Норвезькі вчені встановили, що білок сьомги містить найбільшу порівняно з іншими видами білка кількість Таурину - сірковмісної амінокислоти, яка відповідає за поліпшення обмінних процесів в організмі.

     

    Таурин входить до складу жовчі і бере участь у перетравлюванні жирів, засвоєнні жиророзчинних вітамінів і підтримці нормального рівня холестерину у крові. Як сірковмісна амінокислота Таурин забезпечує антиоксидантний захист серця і судин.

     

    Тригліцериди разом із холестерином (основні складові жиру), потрапляючи у великих кількостях в організм, сприяють збільшенню жирової маси тіла та відкладенню жиру навколо внутрішніх органів.

     

    Ці наслідки є головним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та цукрового діабету 2-го типу. Вчені стверджують, що регулярне вживання таких сортів риби, як норвезька сьомга, форель та оселедець, дозволяє знизити у крові рівень тригліцеридів та холестерину, а також концентрацію глюкози та інсуліну.

     

    Таким чином, перерахована риба є потужним фактором профілактики розвитку цих захворювань.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    • Відповідей 1,2 тис
    • Створено
    • Остання відповідь

    Топ авторів теми

    Топ авторів теми

    Японські вчені встановили можливу причину аутизму

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Японські дослідники з лабораторії La Belle Vіe у Токіо з'ясували, що дефіцит цинку в дітей може призвести до розвитку аутизма й пов'язаних з ним захворювань, наприклад синдрому Аспергера, повідомляє The Telegraph.

     

    Команда фахівців проаналізувала зразки волосся, взяті приблизно у 2 тис. дітей, хворих на аутизм. У результаті виявився значний взаємозв'язок між дефіцитом цинку й захворюванням. За словами вчених, дефіцит цинку спостерігався у третини підлітків, а найнижчий рівень мікроелемента відзначався у дітей до трьох років (майже в 50% випадків).

     

    Після чого вчені дійшли висновку, що цинк необхідний для правильного росту й розумового розвитку дитини дошкільного віку. Його брак може сприяти появі аутизма. Вони сподіваються, що результати дослідження допоможуть у розробці нового способу лікування та профілактики хвороби.

     

    Також японські вчені запропонували розробити національну програму, спрямовану на усунення дефіциту цинку в раціоні. Однак експерти піддали цю пропозицію критиці, оскільки, як виявилося, японські фахівці, провівши генетичний аналіз волосся у дітей хворих на аутизм, не вважали за необхідне досліджувати волосяний покрив здорових малят.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    У боротьбі з раком може допомогти світло

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Світло може стати ефективним засобом у боротьбі з раковими захворюваннями, вважають американські дослідники.

     

    Науковий журнал Nature Medіcіne опублікував результати дослідження групи вчених США, що пропонують оцінити можливості створення принципово нових ліків. Їх можна було б доставляти точно до мети, тобто до ракової клітини, і приводити їх в дію за допомогою світла.

     

    Це означає, що лікування буде точно спрямованим і в мінімальному ступені буде шкодити навколишнім здоровим тканинам.

     

    Як вважають фахівці, цей метод лікування може стати досить перспективним.

     

    Існуючі на сьогоднішній день методи лікування ракових захворювань можна умовно розділити на три групи: радіаційне опромінення, хірургічне втручання та застосування медичних препаратів. Всі ці способи мають побічні ефекти, і вчені продовжують шукати більш точні способи лікування.

     

    Дослідники з Національного центру з вивчення ракових захворювань у Меріленді (США) використовували антитіла, які "націлені" на пошук білків на оболонці ракової клітини.

     

    До антитіл була "прикріплена" хімічна речовина ІR700, що починає працювати тільки під впливом світла.

     

    Щоб перевірити, як працює цей метод, учені вживили клітини ракової пухлини в організм піддослідних мишей. Тваринам дали ліки й залишили їх біля джерела інфрачервоного випромінювання.

     

    "Розмір пухлини значно зменшився, у порівнянні з пухлинами, які залишилися у контрольної групи мишей (що не лікувалися). Завдяки цьому, удалося збільшити затність до виживання піддослідних тварин", - йдеться в дослідженні.

     

    Офіційний представник британського Фонду з вивчення ракових захворювань Лаура Маккалем вважає результати експерименту підбадьорюючими.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    НАСА замовила лазерний "промінь, що притягує"

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    "Промінь, що притягує" ("промінь захоплення", tractor beam) з фантастичних творів може стати реальністю. НАСА замовила космічному центру Годдарда розробку пристрою, що зможе захоплювати й притягати предмети за допомогою лазерного променя.

     

    Для НАСА віддалене захоплення предметів вирішить проблему взяття зразків з поверхні або з атмосфери небесних тіл. Сьогодні доводиться розробляти складні механізми для посадки, взяття проб і наступного зльоту, які здорожують космічні програми й збільшують шанси невдачі експедиції через можливість катастрофи. Якщо вдасться винайти промінь, що притягає, зразки для аналізу можна буде брати прямо з орбіти або з невеликої відстані, наприклад, підлетівши впритул до астероїда.

     

    Спочатку вчені хотіли створити промінь, що притягає, для збору космічного сміття, однак зрозуміли, що потужності сучасних пристроїв для цього недостатньо, і звернулися до проекту з захоплення дрібних часток: пилу, окремих молекул і навіть ДНК і живих клітин.

     

    Команда фізків із центру Годдара, що одержала на дослідження грант у розмірі 100 тис. доларів, опрацьовує три підходи до вирішення проблеми, два з яких уже випробувані. Перший передбачає реалізацію "оптичного вихру" або, як вони говорять, "оптичного пінцета". Він припускає використання двох зустрічних пучків хвиль, що формують кільцеву структуру. Змінюючи інтенсивність однієї хвилі, по суті, нагріваючи повітря з одного боку від захоплюваної частки, можна змусити її рухатися. Цей спосіб годиться для досліджень в атмосфері.

     

    Другий метод можна використовувати в будь-якому середовищі, оскільки він заснований на електромагнітній взаємодії. У ньому використовується "промінь-соленоїд", і піки інтенсивності закручуються по спіралі навколо осі взаємодії. Тестування показало, що так можна захопити й переміщати тверді предмети в напрямку до джерела випромінювання.

     

    Третій метод поки що існує тільки на папері й використовує пучки Бесселя. На відміну від звичайного лазерного променя, що, будучи спрямованим на стіну, виглядає однією крапкою, пучок Бесселя є крапку, оточеною концентричними колами. Такий промінь може формувати електромагнітні поля перед об'єктом на своєму шляху й відразу за ним, і ці поля теоретично можуть приводити частки в рух.

     

    Фізики мають намір досліджувати всі три варіанти "променів захоплення" і запропонувати НАСА оптимальний.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Улюблена музика покращує людині кров

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Британські вчені довели, що прослуховування улюбленої музики поліпшує склад крові людини. І в цілому позитивно впливає на стан всієї кровоносної системи.

     

    Вчені спостерігали над кількома сотнями чоловіків і жінок у віці до 36 років. При прослуховуванні улюбленої музики кровоносні судини в передпліччях розширилися майже на 26 відсотків.

     

    У крові підвищилася концентрація окису азоту. Саме це поєднання, запевняють вчені, запобігає появі холестеринових бляшок і утворенню тромбів.

     

    Дивовижно, що сам процес впливу музики на кров триває лише кілька секунд. При цьому позитивний ефект, викликаний улюбленими звуками - досить тривалий.

     

    Але крім хорошого впливу на кров, прослуховування не стільки улюбленої, скільки позитивної музики, підвищує витривалість і працездатність. Якості позитивної музики мають композиції Red Hot Chili Peppers, Queen та Мадонни.

    www.osvita.org.ua

    Любов дитини до солодкого - цілком нормальне явище

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Любов дитини до солодкого - цілком нормальне явище, вважає лікар-педіатр Дитячого клініко-діагностичного центру МЕДСІ (РФ) Ольга Зубарєва.

     

    "Не таємниця, що раціон у дитини та дорослого відрізняється. У ранньому віці людина може їсти солодке у значних кількостях. Але нерідко в дорослому житті смак змінюється, і на перший план виступають солоні, гострі, пряні продукти.

     

    У цієї закономірності є своя логіка. Так, любов до солодкого у дітей раннього віку обумовлена захисною реакцією. Справа в тому, що зі всіх видів смакових сприйняттів у дитини працюють тільки смакові рецептори, що реагують на солодке.

     

    Відповідно, рецептори, які сприймають солоне, гірке, кисле, включаються в роботу, коли дитина підростає. Тоді маля вже починає розуміти, що воно може з'їсти, а що ні.

     

    Тому раціон дитини й дорослого повинен відрізнятися з огляду на анатомо-фізіологічні особливості травної системи в дітей, а також якість сучасних продуктів харчування. У першу чергу, продукти, що входять до раціону дітей, повинні проходити більш ретельний контроль і представляти в цілому більш дієтичний вид харчування".

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Затверджено назви трьох нових елементів таблиці Менделєєва

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Міжнародний союз теоретичної та прикладної хімії офіційно затвердив позначення елементів з номерами 110, 111 і 112. Про це повідомляє New Scіentіst.

     

    Імена новим елементам - дармштадтій, рентгеній та коперніцій (також розповсюджений варіант копернікій) - були привласнені ще в липні 2010 року. Разом з тим, тільки зараз закінчилося дотримання всіх формальностей, що проводяться для додавання в таблицю Менделєєва нового елемента. Офіційні символи нових елементів Ds, Rg і Cn відповідно.

     

    У цей час також проходить процес присвоєння назв елементам 114 і 116. У цьому місяці представники Міжнародного союзу теоретичної та прикладної хімії офіційно оголосять попередні варіанти імен для цих елементів, після чого у фахівців буде 5 місяців, щоб представити свої заперечення. Якщо заперечень не буде, то імена будуть затверджені. Після цього розпочнеться серія формальностей, що завершиться офіційним прийняттям назв.

     

    На цей час варіанти назв обох елементів невідомі. Раніше з'являлася інформація, що їх планується назвати флеровій (на честь легендарного радянського фізика-ядерника Георгія Флерова) і московій відповідно. Відкриття елементів було визнано у червні 2011 року.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені пропонують збільшити строк роботи космонавтів на МКС

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Учені Інституту медико-біологічних проблем (ІМБП, РФ) вважають за необхідне збільшити тривалість роботи космонавтів на МКС, щоб повноцінно підготуватися до майбутньої реальної експедиції на Марс.

     

    "Напевно треба прийняти рішення про збільшення тривалості польоту, зараз літають від 4 до 5 місяців, а це мало для того, щоб повною мірою випробувати наслідки мікрогравітації, близької до тої, з якою зустрінеться людина під час польоту на Марс", - сказав керівник 520-добового експерименту з імітації міжпланетного польоту Борис Моруков на прес-конференції в РІА "Новости".

     

    За його словами, для цих цілей варто використовувати можливості, як наземних експериментів, так і можливості МКС.

     

    Раніше начальник пілотованих програм Роскосмосу Олексій Краснов повідомляв, що окремі елементи експерименту з моделювання польоту на Марс у рамках проекту "Марс-500" можуть бути через два-три роки реалізовані на Міжнародній космічній станції (МКС).

     

    Експеримент з 520-добової імітації "польоту" на Червону планету був завершений 4 листопада. Міжнародну експедицію очолював росіянин Олексій Ситьов, лікар місії - також російський громадянин Сухроб Камолов. У "польоті" їм допомагав в якості космонавта-дослідника Олександр Смолєєвський. Бортінженер "марсольота" - Ромен Шершель із Франції, італійцеві Дієго Урбіні та китайцеві Вану Юе були відведені на борту посади дослідників.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    У Росії вчений виготовляв ляльки із трупів

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    У Нижньому Новгороді (РФ) заарештований учений, якого підозрюють у тому, що він розкрив кілька десятків могил і витяг звідти тіла, які використовував для виготовлення ляльок. Про це повідомили у прес-центрі Міністерства внутрішніх справ (МВС) Росії.

     

    Удома у затриманого було проведено обшук, у результаті якого слідчі виявили 29 саморобних ляльок у людський зріст, які були виготовлені з муміфікованих рештків людей. На ляльках був одяг, знятий вченим із трупів. Також у квартирі були виявлені фотографії й таблички з надгробків, інструкції з виготовлення ляльок, карти-схеми розташування могил на цвинтарях Нижегородської області.

     

    Відносно чоловіка порушена справа за ч.1 ст.244 Кримінального кодексу РФ (наруга над тілами померлих і місцями їхнього поховання).

     

    В 2010-201рр. поліція зафіксувала багато випадків наруги над могилами та тілами покійних, було порушено 12 кримінальних справ. Виникла версія, що до розорення могил можуть бути причетні члени екстремістських організацій, тому до розслідування злочинів підключилися співробітники територіального підрозділу з протидії екстремізму МВС Росії по Нижегородській області.

     

    У результаті проведених заходів був затриманий вчений. З'ясувалося, що у свій час він закінчив аспірантуру одного із провідних російських ВНЗ за фахом "кельтологія", колись займався викладацькою діяльністю. Підозрюваний є автором численних книг і наукових праць з ономастики та топоніміки (розділи лінгвістики, що вивчають власні імена).

     

    Розслідування кримінальної справи триває.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Батьківство змінює характер чоловіка

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Якщо ви хочете змінити чоловіка, який поводиться безвідповідально і робить ризиковані вчинки, потрібно зробити його батьком. На думку американських вчених, зміна ролей допомагає змінити і характер. Проте це спрацює, лише якщо чоловік стає батьком вперше.

     

    Даний факт змушує його подорослішати, відмовитися від алкоголю, сигарет і навіть правопорушень, показало дослідження. Особливо це актуально для доросліших чоловіків, адже вони вже досить дозріли для того, щоб прийняти батьківство і залишити шкідливі звички.

     

    В цілому в ході поточного дослідження співробітники Університету Орегона (США) досліджували поведінку 200 чоловіків у віці 12-31 років. Всі вони були занесені в групу ризику через свою поведінку. За добровольцями спостерігали протягом 19 років. Учених цікавило вживання алкоголю, табакокуріння і число вчинених злочинів.

     

    Виявилось, якщо перша дитина з'являлося у чоловіка у віці 20-30 років, він менше вживав спиртного і менше здійснював правопорушень. А ось рівень вживання тютюну знизився і у молодих, і у доросліших чоловіків після народження первістка. З цього автор наукової роботи професор Девід Керр робить висновок: батьківство може трансформувати людину.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Ядро Землі виявилося неврівноваженим

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Геологи з Румунії і Німеччини запропонували пояснення відомим парадоксам, пов'язаним з різними швидкостями руху сейсмічних хвиль усередині планети в різних регіонах. Стаття вчених поки що не прийнята до публікації.

     

    Відомо, що в західній і східній півкулі сейсмічні хвилі, що використовуються для вивчення внутрішньої будови нашої планети, поширюються з різними швидкостями. Зокрема, в східній півкулі вони рухаються швидше. Цьому ефекту було запропоновано пояснення: тверде ядро обертається швидше, ніж рідке, що оточує його. Це викликає різницю температур і, як наслідок, різні швидкості руху.

     

    У рамках нової роботи вчені передбачили, що вісь обертання Землі проходить не через центр металевого ядра планети, а на декілька десятків кілометрів мимо. Через це в одній півкулі сейсмічні хвилі проходять меншу відстань, ніж в іншій, що, в припущенні симетричності обертання, призводить до удаваної різниці в швидкостях. На підтвердження своєї гіпотези учені наводять результати комп'ютерного моделювання.

     

    В середині вересня 2011 року в журналі Terra Nova з'явилася стаття, в якій геологи вивчали питання формування нового суперконтиненту (вважається, що він з'явиться приблизно через 250 мільйонів років). Тоді ученим вдалося встановити, що новий континент не включатиме Антарктиду і Південну Америку. Пов'язано це з наявністю в мантії "гарячих" зон - регіонів з підвищеною температурою на глибині близько 2800 кілометрів під Африкою і південною частиною Тихого океану.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені створили аналог інсуліну - у таблетках

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Групі вчених з Технологічного університету імені Джона Кертіна (Curtin University of Technology) в Австралії вдалося знайти заміну інсуліну. Завдяки новому засобу діабетики зможуть відмовитися від уколів і боротися із захворюванням перорально.

     

    Більше 10 років професор Ерік Хелмерхорст спільно з колегами аналізував мільйони речовин з фармацевтичних баз даних в спробі замінити молекулярну карту інсуліну. Вивчивши 3 млн речовин, фахівці у результаті виявили, що лише одна з них здатна позбавити хворих від регулярних уколів інсуліну.

     

    "Даний хімікат можна буде вживати як пігулку", - говорить Е.Хелмерхорст.

     

    За словами вчених, у 95% діабетиків - захворювання 2-го типу. Відомо, що торік вони витратили на інсулін 10 млрд доларів. "Завдяки новому препарату біля третини пацієнтів з діабетом 2-го типу на певних стадіях розвитку хвороби зможуть відмовитися від інсулінової терапії", - коментує Е.Хелмерхорст. Більш того, замінником інсуліну зможуть скористатися ті хворі, які не хотіли приймати інсулін за допомогою ін'єкцій або інсулінової помпи.

     

    Про результати дослідження фахівці повідомили на щорічній конференції Univation-2011 в Перті (Австралія).

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Google Wallet — приложение, превращающее смартфон в кредитную карточку

     

    Чтобы оплатить покупку смартфоном, его нужно просто поднести к считывающему устройству

     

    Смартфоны постепенно заменяют камеры, телефонные книги, стационарные телефоны, карты, и похоже, что скоро они смогут заменить и кошелёк. Впервые представленный в мае сервис Google Wallet был наконец-то запущен 19 сентября 2011. Бесплатное приложение Google Wallet даёт возможность пользователям хранить электронные версии своих банковских карточек на смартфоне.

     

    Чтобы оплатить покупку смартфоном, его нужно просто поднести к считывающему устройству. В интересах безопасности денежные транзакции с помощью смартфона не могут превышать $100. На данный момент этот сервис поддерживает только представленный Google телефон Nexus S 4G, подключённый к сети Sprint. Однако, вне всяких сомнений, число карточек, устройств и мобильных операторов, поддерживающий новый сервис, в скором времени значительно увеличится.

     

    Для работы сервиса на телефоне должен быть установлен чип NFC, посредством которого и происходит связь со считывающим устройством. Nexus S 4G – пока что единственный в мире смартфон, имеющий такой чип. Google делает очень оптимистичные прогнозы. По его оценкам, к 2014 году NFC-чипом будет оснащено около половины смартфонов на рынке.

     

    В то же время подоспела компания Dwolla. Она представила программное обеспечение Dwolla’s Proxi system, при помощи которого смартфон может использовать приёмопередатчик GPS вместо отсутствующего чипа NFC.

     

    Со временем Google планирует добавить к кошельку подарочные карты, билеты, пропуска для входа в общежитие и даже электронные ключи от дома.

    Змінено користувачем fLoreNz
    хочу чтобы было красиво...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Стоматологи: Зубна паста не захищає зуби від карієсу

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Німецькі стоматологи і фізики спростували міф про здатність зубної пасти захищати зуби від карієсу. Насправді, щоб захисний шар з фтору, який утворюється при чищенні зубів, зміг їх реально захистити, його товщина має бути в 100 разів більше.

     

    Крім того, фахівці з Університету Саар (Німеччина) виявили у ряді зубних паст небезпечні властивості.

     

    Деякі з них сприяють руйнуванню зубів. Наприклад, вибілюючі зубні пасти просто руйнують зубну емаль. Тривале застосування цих паст призводить до підвищеної чутливості зубів.

     

    Стоматологи пояснили, що білизна зубів не має нічого спільного з їх здоров'ям. Білий колір мають молочні зуби і зуби молодих людей.

     

    При дорослішанні людини емаль перестає бути прозорою і зуби набувають жовтішого відтінку.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Ліки від ожиріння пройшли успішні випробування на мавпах

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Нові ліки від ожиріння б'ють по кровоносних судинах, що забезпечують жирову тканину. Через голодний стрес жирової тканини знижується апетит і зменшується об'єм підшкірного жиру.

     

    Ідея вчених з Андерсонівського онкоцентру при Техаському університеті в Х'юстоні (США) полягала у тому, що різні пептиди осядуть у різних судинах. Відомо, що кровоносні судини відрізняються між собою, клітки їх епітелію вкриті різними білками. Тому судини, що живлять, наприклад, передміхурову залозу, відрізняються від тих, що підводять кров до легенів, і всі вони виглядають інакше, ніж судини ракової пухлини. Модифікований вірус показував вченим, де осів той або інший пептид. Якщо до такого пептиду причепити ліки, що діють на судини, можна цілеспрямовано обробляти пухлину, не турбуючись про те, що препарат попаде ще абикуди і отруїть здорові органи.

     

    Хоча початково метод розроблявся для лікування раку, ученим в якийсь момент прийшла в голову ідея спробувати полікувати в такий спосіб ожиріння. Для цього потрібно було знайти пептид, який вирушав би в судини жирової тканини, і причепити до нього ліки, що руйнували б ці судини.

     

    Ліки призводять до зникнення лише найдрібніших кровоносних судин: цього недостатньо, щоб знищити жирову тканину, але цілком вистачає, щоб забезпечити їй стрес. Неможливість забезпечувати їжею і киснем великий об'єм жирових клітин сигналізує про те, що потрібно менше їсти, а то ніде запасати з'їдене. І дійсно, мавпи з ожирінням, що отримували ліки, починали менше їсти, тоді як здорові макаки, яким давали той же препарат, не страждали від відсутності апетиту.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Психіатри навчилися передбачати самогубства

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Психіатри розробили тест, який дозволяє передбачити спробу суїциду, повідомляє Los Angeles Times. Звіт про дослідження групи фахівців під керівництвом Келлі Познер (Kelly Posner) з Колумбійського університету (Columbia University, США) опублікований в The American Journal of Psychiatry.

     

    Для участі в дослідженні були відібрані 124 американських підлітка, які намагалися покінчити життя самогубством, 312 підлітків із виявленою депресією, а також 237 дорослих, що звернулися за психіатричною допомогою в медустанови.

     

    Група Познер оцінила ризик самогубства до початку лікування і спостерігала за учасниками дослідження протягом півроку. Для оцінки ризику вчені використовували власну методику, яку вони назвали "Колумбійська шкала серйозності суїциїдальних намірів" (Columbia Suicide Severity Rating Scale).

     

    За результатами дослідження, зі зростанням показника, що відображає інтенсивність думок про самогубство, на один рівень вірогідність спроби суїциду в досліджуваний період збільшувалася на 45%.

     

    Автори дослідження, запропонували використовувати розроблену методику для профілактики суїциду. За словами Познер, ключовим чинником профілактики повинні стати скринінгові програми, які дозволяють оцінити схильність людини до самогубства.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Американські учені виявили у дітей ген успішності у спорті

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Біологи з Колорадо (США) пропонують батькам перевірити своїх дітей на успішність. Учені стверджують, що за аналізом ДНК можна визначити, чи матимуть малята блискуче майбутнє у спорті, і якщо так, то в якому саме. Протестувати своїх дітей на успішність вже вирішив володар кубка Стенлі Шон Подейн, повідомляє The Post Game.

     

    Всього за 160 доларів фахівці компанії Atlas Sports Genetics висилають батькам все необхідне для взяття аналізу ДНК, потім досліджують надіслані зразки крові і посилають назад результати. За словами біологів, за те, чи стане ваша дитина наступним Майклом Джорданом або Пітом Сампрасом, відповідає ген ACTN3, а точніше, його відсоток у крові. Вчені стверджують, що чим більше ACTN3 в організмі дитини, тим краще їй вдасться розвинути вибухове скорочення своїх м'язів.

     

    Таким чином, якщо у дитини "спортивний ген" відсутній зовсім, їй рекомендують або не намагатися пов'язати своє майбутнє зі спортом, або посвятити себе бігу, плаванню чи їзді на велосипеді. Малят, у яких вміст ACTN3 в крові невеликий, біологи називають "атлетами змішаного типу". Вони мають великі шанси на успіх практично у будь-якому виді спорту. Якщо ж в крові дитини спостерігається надлишок ACTN3, значить, природа наділила її неймовірною силою і могутністю. З таких дітей виходять хороші футболісти, борці, боксери і важкі атлети.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені знайшли заміну сексу

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Фахівці з Університету Каліфорнії (США) з'ясували, що найефективнішим способом підняти жінці настрій є… можливість потурбуватися про інших. Як показали результати серії експериментів, проведених дослідниками, надання допомоги оточуючим призводило до того, що у випробовуваних знижувався рівень стресу, і вони відчували позитивні емоції, схожі на ті, що бувають пов'язані із сексом, шоколадом і грошима.

     

    Як пояснює провідний автор роботи, професор Наомі Ейзенбергер, зазвичай, коли люди говорять про вигоди, які надає їм соціальна підтримка, вони мають на увазі користь, яку вони отримують від інших людей. Проте тепер вчені схиляються до того, що в це поняття можна вкладати і такий сенс, що користь приносять і власні прояви альтруїзму.

     

    В ході експерименту дослідники спостерігали за 20 гетеросексуальними парами. Кожного з чоловіків на декілька секунд піддали досить болючій дії електричного струму, а їх партнеркам в цей час була проведена магнітно-резонансна томографія, направлена на виявлення змін в активності мозку. Частина випробовуваних при цьому мала можливість надати своїм молодим людям підтримку, поклавши на їх плече свою руку, а інші цього робити за умовами експерименту не могли. Виявилось, що ті дівчата, яким було дозволено знаходитися поряд зі своїми коханими в скрутну для них хвилину, відчували менше стресу, ніж учасниці другої групи.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вживання цільнозернових продуктів знижує ризик раку

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вживання злаків і цільнозернових продуктів у великих кількостях може знизити ризик розвитку раку товстої кишки, показало дослідження. Вчені з Королівського коледжу в Лондоні (Велика Британія) проаналізували результати 25 раніших досліджень, в яких взяли участь близько двох мільйонів осіб, і виявили, що щоденне збільшення вживання клітковини на 10 грам знижує ризик розвитку раку кишечника на 10%. Стаття про дослідження опублікована в "Британському медичному журналі".

     

    При цьому додаткове щоденне збільшення вживання продуктів з цілісного зерна, таких як цільнозерновий хліб, коричневий рис, крупи, вівсяні пластівці і каші, на 90 грамів (три порції) скорочувало ризик розвитку колоректального раку на 20%.

     

    "Чим більше ви їсте клітковину, тим краще. Навіть невелику кількість чинить вплив", - говорить Дагфінн Ауне, провідний автор дослідження. При цьому аналіз, проведений вченими, показав, що клітковина у фруктах і овочах не знижує рівень ризику розвитку раку.

     

    Учені також відзначають: користь для здоров'я від збільшення вживання клітковини не обмежується лише колоректальним раком. Цілком імовірно, що це допомагає зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, появи надлишкової маси тіла і ожиріння, а також, можливо, знижує смертність у цілому.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Біля берегів Австралії виявлена частина затонулого суперконтиненту Гондвана

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Два затонулі острови виявлено в Індійському океані поблизу Західної Австралії. Колись вони були частиною суперконтиненту Гондвана і є останньою ланкою, що поєднувала Індію та Австралію.

     

    Як розповів керівник експедиції з Сіднейського університету Саймон Уїльямс, дивовижна знахідка була виявлена на 1,5-кілометровій глибині під час дослідження пертської абіссальної рівнини (ложе океану). "Острови за розмірами порівнянні з Тасманією, - підкреслив доктор Уїльямс. - Вони були сформовані близько 130 млн років тому під час крейдяного періоду, коли на Землі ще жили динозаври. У той же період Індія почала відколюватися від Австралії".

     

    За його словами, з морського дна було піднято близько сотні кілограмів зразків гірських порід. "Ми очікували побачити загальні океанічні породи, такі як базальт, а виявили материкові утворення, що складаються з граніту, гнейсу і піщанику і фрагменти скам'янілостей сухопутних тварин і рослин", - сказав доктор Уїльямс. - Затонулі острови мають плоскі вершини, які вказують на те, що колись вони розташовувалися над рівнем моря і поступово занурювалися під воду.

     

    "Попередній аналіз магнітних даних дозволяє переосмислити історію походження тектонічних плит для всієї східної частини Індійського океану", - додав учений.

     

    Гондвана, що була древнім суперконтинентом, включала практично весь суходіл, у наш час розташований у Південній півкулі (Африка, Південна Америка, Антарктида, Австралія), а також тектонічні блоки Індостану та Аравії. Рух материків, що відкололися від Гондвани, і зіткнення їх з частинами Лавразії призвели до активного горотворення.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені досліджують причини висихання Мертвого моря

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Мертве море, можливо, висихає, але останні дослідження ізраїльських і зарубіжних учених показують, що протягом останніх 200 тис. років рівень води в морі піднімався і падав на сотні метрів, повідомляє в понеділок ізраїльська газета "Гаарец".

     

    Метою дослідження є вивчення кліматичної історії регіону і прогнозування можливих змін в майбутньому. Також дослідження повинне пролити світло на сейсмічну історію регіону і природні умови, які вплинули на розвиток людства.

     

    Результати попередніх досліджень, які були отримані після буріння морського дна, підтвердили, що насправді Мертве море не є мертвим. Деякі бактерії вижили в екстремально солоній воді.

     

    Дослідники також знайшли свідоцтва того, що декілька десятків тисяч років тому рівень води вже істотно скорочувався, і Мертве море було близьке до висихання.

     

    "Ми вважаємо, що цей період висихання спричинив кліматичну катастрофу, яка, у свою чергу, вплинула на розвиток людства в цьому регіоні", - повідомив доктор Моті Штейн з міністерства національної інфраструктури Ізраїлю.

     

    Рівень води в Мертвому морі скорочувався на метр за рік протягом декількох останніх років. Основною причиною цьому послужило відведення річки Іордан, яка впадає в Мертве море, для використання на територіях Ізраїлю, Сирії, Лівану і Йорданії.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Кожен п'ятий пацієнт у комі може зберігати свідомість

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Команда дослідників з Британії та Бельгії довела, що з хворими, які знаходяться у вегетативному стані і страждають серйозними пошкодженнями головного мозку, можна налагодити контакт. Виявилось, що люди, які перебувають у стані так званої безсонної коми, можуть сприймати реальність, повідомляє британська телерадіокомпанія ВВС.

     

    Вегетативний стан людини характеризується різними пошкодженнями і частковою дисфункцією півкуль головного мозку. Хворі, що опинилися у такій ситуації, повністю байдужі до всього, що з ними відбувається, проте як і раніше можуть дихати, демонструвати рухові рефлекси і приймати їжу. Раніше вважалося, що люди, які перебувають у стані безсонної коми, не можуть адекватно сприймати реальність. Їх організм живий, але свідомість мертва. Європейським ученим вдалося довести, що це не так.

     

    Команда дослідників з Бельгії та Британії розробила унікальний пристрій під назвою ЕЕГ, який може зчитувати роботу мозку. ЕЕГ - це скорочення від слова "електроенцефалографія", так називається технологія, що лежить в основі нового винаходу. Принцип роботи ЕЕГ полягає в тому, що до голови хворого підключаються декілька портативних енцефалографів, які досить швидко проводять мозкове сканування і виводять інформацію на екран. ЕЕГ набагато дешевше і значно простіше у використанні, ніж технології сканування людського мозку, що застосовувалися до цього часу.

     

    За допомогою ЕЕГ-сканування вченим удалося встановити двобічне спілкування з 16 пацієнтами з кембріджського госпіталю в Британії і бельгійської лікарні міста Льєж. Учені звернулися до хворих, що впали у вегетативний стан, з проханням уявити, що вони стискують пальці рук і ніг. Як показали ЕЕГ-тести, у відповідь на звернення дослідників відділи мозку пацієнтів, що відповідають за моторику, почали виявляти специфічну активність. Крім того, хворі безпомилково реагували на деякі прості питання, що вимагали відповідей "так чи ні".

     

    Дослідники заявляють, що результати проведених ними ЕЕГ-тестів - лише початок, і незабаром лікарям вдасться вести складніші діалоги з хворими, які ще кілька років тому вважалися такими, що назавжди втратили свідомість.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Hubble зафіксував загадковий палаючий диск навколо чорної діри

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Міжнародна команда вчених-астрономів застосувала незвичайну техніку огляду космічного простору. Тим самим фахівці змусили телескоп Hubble побачити палаюче яскравим світлом дископодібне скупчення матерії, яка засмоктується чорною дірою, що знаходиться в центрі однієї з галактик.

     

    Такі дископодібні скупчення матерії, відомі як аккреційні диски, мають зазвичай розміри близько 100 мільярдів кілометрів в діаметрі і знаходяться на відстані мільярдів світлових років від Землі.

     

    Для того, щоб "Хабблу" вдалося розгледіти такий малий за космічними мірками об'єкт на такій великій відстані, вчені використовували технологію так званих гравітаційних мікролінз. Її суть в тому, що якщо вдається поєднати на одній лінії телескоп, даний об'єкт і масивну галактику, що знаходиться посередині між ними, то світло від віддаленого об'єкта переломлюється під впливом гравітаційних сил галактики і фокусується в районі телескопа.

     

    Зазначимо, що зображення фактично еквівалентне розгляданню окремих частинок на поверхні Місяця з земної поверхні.

     

    Отримання такого знімка дозволило вченим досить точно виміряти діаметр аккреційного диска, визначити розподіл температур всередині нього, отримавши, тим самим, експериментальні підтвердження теорії, що описує процеси, які відбуваються поблизу квазарів і чорних дірок.

     

    Науковці відзначають, що це дослідження стало проривом в науці про космос.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вітамін В допомагає зменшити робочий стрес

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Збільшення вживання вітаміну B може значно зменшити стрес, викликаний роботою. Це продемонстрували результати клінічного дослідження, проведеного в Суїнбернському університеті технологій (Австралія) і опублікованому в журналі Human Psychopharmacology.

     

    Дослідження тривало три місяці; весь цей час шістдесяти учасникам давали або великі дози вітаміну В, або плацебо. На початку експерименту, а також через 30 і 90 днів випробовувані оцінювалися за такими чинниками, як особисті якості, настрій, тривожність і напруження.

     

    Через три місяці було встановлено, що особи, які приймали вітамін В, переживали менший робочий стрес, ніж на початку експерименту. За словами професора Кона Стафа, що очолював дослідження, поліпшення в сприйнятті стресу склало у випробовуваних майже 20%. А ось в плацебо-групі значних змін виявлено не було.

     

    Хоча це перше подібне дослідження, професор Стаф не вважає його підсумки дивними, вони лише підтверджують важливість вітаміну В для пізнавальних функцій мозку. Вітамін бере участь у синтезі нейротрансмітерів, критичних для психологічного стану. Проте багато його недоотримують, що негативно відбивається на їх здоров'ї. Заповнення дефіциту за допомогою вітамінних добавок знизить рівень стресу, що в результаті допоможе скоротити ризик розвитку серцево-судинних хвороб, депресії та тривожності. Крім того, зменшення робочого стресу благотворно позначиться на працездатності.

     

    Вітаміни групи B, за винятком цианокобаламіна, не можна накопичити в організмі, тому їх слід поповнювати щодня. Вони містяться в печінці, м'ясі, молочних продуктах, яйцях, хлібі з цілісного зерна, крупах, горіхах і бобах. Всі ці вітаміни руйнуються алкоголем, рафінованими цукрами, нікотином і кофеїном.

    www.osvita.org.ua

    Науковці: гарбузове насіння і мигдаль посилюють лібідо у жінок

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Лібідо жінок можна підвищити, включивши в раціон харчування п'ять найменувань продуктів, які відповідають за рівень гормону тестостерону в крові. За словами медиків, перше місце в списку посідає мигдаль, який забезпечує організм необхідним вітаміном Е і здатний підвищувати лібідо.

     

    На другому - джерело аргініну (амінокислоти, яка здатна розслабляти судини, посилювати приплив крові до всіх без винятку органів), пророщена пшениця. На третьому місці - насіння гарбуза, яке регулює рівень тестостерону в крові і збагачує організм корисним цинком.

     

    Водночас, за словами медиків, соєві боби важливі для обох статей. Жінкам вони забезпечують вироблення спеціального секрету для змащення статевих органів. Чоловіків вони захищають від простатиту.

     

    Науковці також засвідчують, що кавун корисний тим, що цитрулін, який є в ньому, перетворюється на амінокислоту аргінін, яка, як зазначалося, здатна розслабляти судини, посилюючи приплив крові до органів людини.

     

    Науковці також вважають, що надмірне використання мобільних телефонів, ноутбуків і смартфонів "убиває" лібідо, примножує неврози і шкодить сексуальному життю людини.

     

    За даними наукового журналу Fertility and Sterility, надмірне використання мобільного телефону погіршує якість сперми: сперматозоїдів стає менше, вони недостатньо сильні та недостатньо швидкі. Фахівці визначили, що ті, хто лягає в ліжко з комп'ютерами або смартфонами, менше займаються коханням.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Фізики розпочали експерименти з ядрами свинцю на Великому адронному коллайдері

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Фізики, що працюють на Великому адронному коллайдері, після завершення експериментального сеансу із зіткненнями протонів, почали етап роботи з іонами свинцю, повідомив прес-секретар Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) Джеймс Гіллес (James Gillies).

     

    "Сеанс роботи з важкими іонами розпочався. Завдання цього року ті ж, що і у минулому - дослідження властивостей кварк-глюонної плазми", - сказав він.

     

    Великий адронний коллайдер (ВАК) - найбільший в історії прискорювач елементарних часток, побудований в тунелі на кордоні Швейцарії й Франції для отримання принципово нових даних про природу матерії. Слово "коллайдер" утворене від англійського слова collide ("зіштовхувати") і означає, що в ньому стикаються частки, що летять в протилежні боки, а не пучок часток і нерухома мішень, цей термін можна передати як "прискорювач на зустрічних пучках".

     

    Установка пристосована для роботи з двома типами "снарядів" - протонами та іонами свинцю. Перші експерименти з важкими іонами почалися на ВАК восени 2010 року. Ядра атомів свинцю, що розганяють майже до світлової швидкості, стикаються в чотирьох точках 27-кілометрового кільця коллайдера, створюючи зливи вторинних часток. Останні, у свою чергу фіксують детектори, в числі яких спеціалізований детектор ALICE (A Large Ion Collider Experiment).

     

    Зіткнення іонів дозволять вивчити властивості украй незвичайного типу матерії - "кварк-глюонної плазми". У звичайній матерії кварки і глюони "замкнуті" усередині протонів і нейтронів і не можуть існувати у вільному стані. Проте незабаром після Великого вибуху Всесвіт складався з гарячого і надщільного "кваркового супу". Вперше це багатство речовини було отримане в 2005 році в експериментах з іонами золота на коллайдері RHIC в Брукхейвенській національній лабораторії (США).

     

    Сеанс протон-протонних зіткнень цього року завершився в кінці жовтня. Під час паузи між протонним та іонним сеансами, учені провели серію експериментів з вивчення можливості протон-іонних зіткнень.

     

    "Проводилися тести по роботі з пучками протонів й іонів, але поки що без зіткнень", - сказав Гіллес.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Пізнє перерізання пуповини знижує ризик анемії

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Чим пізніше буде перерізана пуповина, тим менше вірогідність того, що надалі у дитини буде діагностований дефіцит заліза в крові. Такого висновку дійшли автори дослідження, результати якого опубліковані на сайті British Medical Journal.

     

    Група вчених спостерігала за 400 немовлятами, одній частині з яких пуповина була перерізана протягом десяти секунд після пологів, а інший - більш, ніж через 3 хвилини після появи на світ. У віці чотирьох місяців у всіх малят був узятий аналіз крові на рівень вмісту заліза.

     

    Автори дослідження виявили, що у немовлят, пуповина яких була перерізана не відразу і багата киснем кров з плаценти продовжувала ще деякий час потрапляти в організм, в основному спостерігався високий вміст заліза в крові. Дефіцит заліза був відмічений менш, ніж у одного відсотка з них. У той же час у майже шести відсотків дітей, пуповина яких була перерізана відразу після народження, залоза в крові було менше норми.

     

    У той же час дослідники не виявили жодного негативного впливу пізнього перерізання пуповини на здоров'я дітей.

     

    Як підкреслив один з авторів роботи, Ола Андерссон (Ola Andersson), консультант з неонатології госпіталю в Хальмстаді, Швеція, чиї слова наводить британська газета Daily Telegraph, дефіцит заліза, навіть без розвитку анемії, викликає затримку розвитку у дітей. Результати дослідження, за її словами, показують, що пізнє перерізання пуповини абсолютне безпечне і має бути повсюдно введене в стандартну практику в разі неускладнених пологів.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти


    ×
    ×
    • Створити...

    Важлива інформація

    Використовуючи цей сайт, Ви погоджуєтеся з нашими Умови використання, Політика конфіденційності, Правила, Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань..