Перейти до змісту
  • Наука та освіта
  • Новости науки


    Рекомендовані повідомлення

    Склянка молока на сніданок допомагає худнути

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    На думку австралійських фахівців, склянка молока, випита під час сніданку, допомагає зменшити кількість їжі, з'їденої в обід.

     

    Учені з Австралії провели випробування над групою, що складається з 34 добровольців обох статей. Всі з добровольців мали деякі проблеми з надлишковою вагою.

     

    Випробування включало два етапи. Під час першого випробовуваним давали на сніданок близько 500 грамів знежиреного молока. Під час другого етапу молоко замінювали на фруктовий сік. Причому, і той, й інший напій мав рівну кількість калорій, близько 250 додатково до сніданку.

     

    Потім учасники дослідження повинні були оцінити свої відчуття ситості після сніданку, а в обід їм дозволяли їсти стільки, скільки вони захочуть, щоб почувати себе комфортно. В результаті, коли вони пили молоко, то відчували себе найбільш ситими, ніж після вживання соку.

     

    "Молоко володіє високою харчовою цінністю і у людини після молока тривалий час зберігається відчуття ситості. Ми встановили, що при вживанні молока на сніданок в обід випробовувані з'їдали на 30% менше їжі", - сказала Діана Лоукрідж, координатор дослідницької групи.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    • Відповідей 1,2 тис
    • Створено
    • Остання відповідь

    Топ авторів теми

    Топ авторів теми

    Убегающее прошлое: Триллион лет на наблюдения

     

    Астрофизикам, которые пытаются открыть завесу тайны, скрывающую рождение Вселенной, стоит поторопиться: в будущем никаких свидетельств той поры вообще не останется. На работу осталось всего-то триллион лет.

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Конечно, ученые будущего будут иметь в своем распоряжении такие технологии, компьютеры и теории, которые сегодня мы не в силах даже представить. Зато они будут испытывать существенный недостаток в главном – в объектах для наблюдения, сохранивших хотя бы крупицы информации о том, что происходило в эпоху, последовавшую сразу за Большим Взрывом около 13,7 млрд. лет назад. По расчетам, через какой-то триллион лет о ней не останется вообще никаких свидетельств. И это не считая других проблем, с которыми столкнутся ученые будущего, включая ожидаемые через 5 млрд. лет превращение Солнца в красного гиганта и столкновение нашей галактики с Туманностью Андромеды.

     

    Современные средства позволяют вести наблюдения некоторых объектов, находящихся более чем в 13 млрд. световых лет назад, тех, которые появились в первые несколько сотен миллионов лет после рождения Вселенной. Мы также можем фиксировать микроволновое реликтовое излучение, «эхо», созданное первыми эпохами после Большого Взрыва.

     

    Но в далеком будущем и то, и другое окажется полностью недоступным для исследователей. Реликтовое излучение, длина волны которого непрерывно растет с расширением Вселенной, угаснет: длина волны его станет в конце концов больше размеров видимой Вселенной. Уйдут из поля зрения и самые далекие галактики. Да и «население» окружающей нас части космоса станет куда более редким. Человечество (если оно доживет до тех времен, и если до них доживет само мироздание) окажется одиноким, как никогда.

     

    Такие печальные перспективы несколько лет назад обрисовали ученые, пришедшие к выводу о том, что всего-то через 3 трлн. лет галактики станут полностью изолированными друг от друга и будут улетать от нас быстрее, чем излучение от них сможет достигать нас. Вселенная будет казаться статичной и медленно остывающей.

     

    Однако известный американский астрофизик Ави Лёб (Avi Loeb) полагает, что надежда есть. И дают ее сверхскоростные «звезды-изгнанницы», выброшенные за пределы Млечного Пути. По расчетам команды Лёба, они будут самыми далекими источниками излучения, видимыми из нашей галактики и через 1 трлн. лет – из галактики, которую уже нельзя будет назвать Млечным Путем. «Считается, что спустя такой огромный срок никакая наблюдательная космология не будет возможной, - говорит ученый, - Но получается, что это не так. Сверхбыстрые звезды все-таки позволят жителям “Андромлечного Пути” изучать и реконструировать прошлое Вселенной».

     

    Такие звезды получаются лишь иногда в тех случаях, когда двойная звездная система слишком близко окажется к сверхмассивной черной дыре в центре галактики. Невероятная гравитация дыры разделит пару, одна звезда будет ею поглощена, а вторая приобретет огромное ускорение, и на скорости, которая может превышать 1,6 млн км/ч, будет отброшена прочь. Вскоре такая звезда окажется далеко за пределами галактики, и чем дальше она будет удаляться от нас, тем существеннее на нее будет действовать эффект ускоряющегося расширения Вселенной. Измеряя скорость ее полета, будущие астрономы и смогут, видимо, измерять расширение Вселенной и на этой основе, как это делается сегодня, строить гипотезы о ее все более далеком прошлом.

     

    popmech.ru

    Our dreams are what we are inside, and when we close our eyes, we see our future

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Південнокорейські вчені створили препарат для лікування дегенерації очної жовтої плями

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Група вчених на чолі з лікарем Лі Гю Яном з Корейського інституту хімічних технологій (Республіка Корея) створила ефективний препарат для лікування дегенерації очної жовтої плями.

     

    Жовта пляма - це пучок оптичних нервів в центрі сітчатки ока. Цей нервовий вузол грає визначальну роль в здатності людини бачити, оскільки практично всі оптичні нерви розташовані саме там. Проблеми із зором виникають в тому випадку, якщо відмерлі клітини нагромаджуються біля жовтої плями або там з'являються додаткові кровоносні судини, які здатні пошкодити очні нерви.

     

    Звичайно проблему дегенерації жовтої плями вирішують за допомогою лазерної хірургії та ін'єкцій спеціальних препаратів, які запобігають зростанню кровоносних судин. Лазерна терапія включає ін'єкції спеціальної світлочутливої речовини, здатної вибірково знищувати кровоносні судини.

     

    Річ у тім, що після проведення цієї операції проблема не зникає, і симптоми хвороби через деякий час можуть повернутися. Під час операції можна провести ін'єкції антитіл, які мають запобігати зростанню небажаних кровоносних судин. Таке лікування дає результати, але воно дуже дороге. Для досягнення ефекту пацієнти мають пройти декілька ін'єкцій безпосередньо в сітчатку ока.

     

    На відміну від раніше розроблених методик, новий препарат, розроблений південнокорейськими вченими, можна використати у вигляді очних крапель. Такий метод лікування набагато ефективніший за ін'єкції, що проводяться зараз. Очікується, що нові очні краплі з'являться на ринку до 2018 року. Його потенціал оцінюється в 1 мільярд 300 мільйонів доларів. Усього ж від очних хвороб, пов'язаних з деградацією жовтої плями, в світі страждає близько 11 мільйонів осіб.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені мають сумніви в існуванні цивілізації на острові Пасхи

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Карл Ліпо з Університету штату Каліфорнія та Тері Хант з Гавайського університету (обидва - США) написали книгу, в якій поставили під сумнів традиційний погляд на історію острова Пасхи.

     

    У пасхальну неділю 1722 року голландська експедиція виявила острів, який місцеві жителі називали Рапа-Нуї. Першовідкривачів, як і всіх інших, вразив контраст між практично голими тубільцями з примітивною культурою і гігантськими статуями - моаї. Сьогодні вважається, що статуї були створені розвиненішою цивілізацією, що налічувала 15 тис. осіб: одні добували і обробляли камінь, інші займалися виготовленням мотузків та інших пристосувань для транспортування, а треті годували всю цю "ораву".

     

    На острові панувало підсічно-вогневе землеробство. Після того, як була зрубана остання пальма, настала екологічна катастрофа, що викликала громадянську війну та людоїдство.

     

    Ревізіоністи стверджують, що жодної стародавньої цивілізації на острові Пасхи не існувало. На їх думку, місцеве населення було знищене не до, а після прибуття європейців - епідеміями венеричних захворювань, туберкульозу, дизентерії та прокази, а також рабства та утисків. До 1877 року від трьох тисяч осіб, що зустрічали голландців, в живих залишилося лише 111.

     

    У книзі "Статуї, які ходили: Розгадка таємниці острова Пасхи" (The Statues that Walked: Unravelling the Mystery of Easter Island) учені доводять, що полінезійські колоністи прибули на острів лише в 1200 році - на 800 років пізніше, ніж прийнято вважати. Ліси були відразу ж знищені, причому не лише унаслідок підсічно-вогневого землеробства, але і через щурів, яких переселенці привезли із собою: тварини харчувалися пальмовим насінням і швидко розмножувалися.

     

    Дослідники стверджують, що збезлісення не могло призвести до екологічної катастрофи: Рапа-Нуї ніколи не був тропічним раєм. Це старий вулканічний острів, з поверхні якого практично всі живильні речовини вже були змиті. Спалювання гігантських пальм на якийсь час допомогло, а потім поселенцям довелося звернутися до іншої технології: вони вкопували в бідний грунт камені з вулканічної породи - це збагачувало землю, а також знижувало ерозію.

     

    У цілому складається така картина: люди, що вітали голландців, і ті, що створили моаї, - це один і той же народ, одна і та ж цивілізація. Якби статуї доставили з кар'єру на берег раніше, вони б дуже сильно вивітрилися.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені: кожному другому загрожує рак шкіри

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    На думку глави Європейського фонду з вивчення раку шкіри, у кожного другого впродовж життя буде виявлена базаліома - найбільш частий різновид раку шкіри. Лікар закликав захищатися від сонця навіть навесні.

     

    Щороку у Німеччині близько 240 тисяч осіб отримують діагноз рак шкіри, і число таких пацієнтів продовжує зростати.

     

    "Кількість випадків захворювання на рак шкіри всіх видів щороку збільшується на 5 відсотків", - заявив глава Європейського фонду з вивчення раку шкіри в Берліні Еггерт Штокфлет (Eggert Stockfleth). За його словами, від цього захворювання не застрахований ніхто. "У половини з нас коли-небудь впродовж життя утворюється базаліома", - упевнений лікар берлінської клініки "Шаріте". Цей різновид раку шкіри не так небезпечний, як меланома, але є найбільш поширеним.

     

    Багато хто до цих пір недооцінює небезпеку, що надходить від сонця, вважає Еггерт Штокфлет. "Через озоновий шар, що стає тонше, вже зараз, в квітні, інтенсивність сонячного випромінювання можна порівняти з серпневою", - заявив Еггерт Штокфлет. Тому, попереджає він, навіть навесні у сонячні дні необхідний захист від сонця за допомогою косметичних засобів і одягу.

    www.osvita.org.ua

    Вчені: Самки собак розумніші за самців

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вчені з'ясували, що самки собак інакше сприймають незвичайні зорові стимул-реакції, ніж самці. Свої висновки автори опублікували в журналі Biology Letters.

     

    Вчені демонстрували тваринам м'яч, який котився по підлозі і "чарівним чином" змінював свої розміри після проходження за екраном, - експериментатор, що знаходився там, міняв маленький тенісний м'яч на м'яч крупніших розмірів, що виглядає так само. Реакцію тварин, що спостерігають за м'ячем, записували на відео.

     

    Виявилось, що самці не звертають уваги на подію - вони дивилися на м'яч, що змінився, після того, як він викочувався з-за екрану, стільки ж часу, скільки і до того, як іграшка ховалася за екраном. Самки ж в середньому спостерігали за м'ячем після зміни його розмірів удвічі довше.

     

    Поки що вчені не можуть відповісти, чи дійсно самці не помічали змін, що сталися з м'ячем, або ж вони просто не приділяли їм уваги. Якщо вірним виявиться перший варіант, то, найймовірніше, що різниця в сприйнятті зорових стимул-реакцій має біологічне значення для собак. Наприклад, самки більше покладаються на інформацію, отриману за допомогою очей, оскільки їм необхідно піклуватися про щенят. Найближчим часом автори планують провести відповідні експерименти, які могли б підтвердити цю гіпотезу.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені створили протез, керований мозком

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    На стадії розробки знаходиться протез ноги, який здатний розпізнавати нервові сигнали, що направляються людським мозком, повідомили дослідники з чиказького Центру біонічної медицини (США).

     

    Вчені пояснили, що в традиційних протезах використані механічні датчики, а в новому протезі їх замінили на сенсори нейронних сигналів. Система базується на реєстрації електричної активності м'язів за допомогою електродів, прикріплених до стегнових м'язів. У лабораторії вже успішно протестована двохсуглобова механічна нога - контролюється колінний суглоб і зчленування гомілки і стопи.

     

    Фахівці дуже задоволені результатами, проте їх чекає ще багато роботи з удосконалення протеза ноги, перед тим, як її почнуть широко застосовувати.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Археологи знайшли бракуючі фрагменти людини-лева

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Німецькі археологи виявили недалеко від міста Ульм в одній із печер на півдні Німеччини фрагменти фігурки, вік якої складає 32 тис. років. Вирізаний з кістки артефакт, як вважають дослідники, зображував фігуру з людським тілом і мордою нині вимерлого європейського печерного лева. Перші фрагменти цієї фігурки були знайдені ще в 1939 році, їх ідентифікували через 30 років.

     

    За словами вчених, предмет був зроблений представниками ориньякської культури. У 2008 році в іншій печері археологи знайшли схожу фігурку, що отримала назву "Венера з Холе-Фельс". Вона також була виготовлена представниками ориньякської культури, проте її вік дещо більше.

     

    Фахівці вважають, що 30-сантиметрова фігурка людини-лева могла використовуватися під час шаманських обрядів. У даний час вчені за допомогою комп'ютерної томографії і спеціальної програми мають намір повністю відновити подобу фігурки. Роботу планується закінчити вже наступного року.

    www.osvita.org.ua

    Змінено користувачем AleSandrO

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені знайшли шлях до вирішення проблеми жіночого алкоголізму

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Британські вчені виявили новий ген, який грає важливу роль в молекулярних процесах, що сприяють розвитку алкогольної залежності у жінок.

     

    Вчені з Інституту психіатрії лондонського Королівського коледжу провели дослідження, в ході якого виявили ген адениладциклаза 7-го типу, який відповідає за передачу сигналів за межами клітини. Виявляється, якщо у жінок "відключити" цей ген, то схильність до алкоголізму зростає в рази. Цікаво, що на чоловічому організмі "відключення" ніяк не позначається.

     

    На думку дослідників, це величезний крок вперед, адже раніше медики неодноразово заявляли, що жіноча пристрасть до спиртних напоїв практично не піддається лікуванню. Вчені вважають, що результати даного дослідження дадуть можливість створити методи профілактики і лікування жіночого алкоголізму.

     

    Алкогольна залежність є психічним розладом, який розвивається під впливом генетичних і соціальних чинників. Це прогресуюче захворювання розвивається у декілька етапів, а тривале вживання алкоголю може призвести до втрати контролю над цим процесом, нагадують учені.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені навчилися перетворювати в організмі шкідливий жир на корисний

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вчені знайшли спосіб перетворювати "шкідливий" жир, що накопичився в організмі, на "корисний", який допомагає спалювати калорії й боротися з ожирінням. Фахівці Університету Джонса Хопкінса (США) виявили, що відключення лише одного білка стимулює організм до накопичення більшої маси так званого коричневого жиру, а не білого. Це допомагає контролювати вагу і є профілактикою ожиріння і пов'язаних з ним захворювань, наприклад, діабету.

     

    У статті вчених, опублікованій у журналі Cell Metabolism, йдеться, що в трансформації жиру бере участь білок NPY, який також пов'язаний з апетитом. Команда вчених на чолі з доктором Шенг Бі з'ясувала: придушення даного білка призводить до зниження ваги.

     

    Учені провели експеримент на щурах, відключивши їм білок NPY. У результаті тварини втрачали вагу активніше, ніж контрольна група, навіть якщо їх годували висококалорійним кормом. Крім того, перевіривши якісний склад жиру, експерти виявили цікаві зміни. Так, у тварин з відключеним білком NPY, білий жир частково трансформувався в "корисний" коричневий.

     

    Фахівці упевнені, що аналогічний механізм працюватиме і у випадку з людиною. Для цього передбачається використовувати ін'єкції стволових клітин коричневого жиру, які вводитимуться під шкіру, щоб спалити білий жир і стимулювати втрату ваги.

     

    Коричневий жир використовується людським організмом як джерело енергії для вироблення тепла і спалювання калорій. Його особливо багато у немовлят. Проте, коли людина старіє, коричневий жир замінюється "шкідливим" білим жиром, що зазвичай відкладається в ділянці талії.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Кофеїн уповільнює старіння?

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вчені з Автономного університету Мексики провели глибокий аналіз того, як кофеїн, що міститься в каві, чаї та інших продуктах, захищає людину від серйозних проблем, таких як хвороба Альцгеймера та серцеві негаразди. Результати роботи підтвердили, що кава є одним з багатих джерел антиоксидантів, що оздоровлюють організм та уповільнюють старіння. Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Physical Chemistry B.

     

    Як відомо, антиоксиданти уповільнюють пошкодження м'язів й інших органів у результаті окислення. Саме антиоксидантний ефект кофеїну допомагає нам захищатися від деменції та інших важких хвороб.

     

    Проте вченим до цього дня було не зрозуміло, яким чином кофеїну вдається видаляти з організму вільні радикали - молекули, які швидко вступають у реакцію з іншими речовинами, що в певних умовах може чинити негативну дію на здоров'я через пошкодження клітин. Дослідження з цієї теми проводилися не часто, а їх результати були суперечливими.

     

    Мексиканські дослідники представили детальні теоретичні розробки щодо взаємодії цієї речовини з вільними радикалами. Заявлено, що висновки повністю відповідають результатам інших робіт і експериментів, що проводилися на тваринах, і підтверджують, що кофеїн дійсно забезпечує цілющу антиоксидантну активність кави.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Виявлено один з найдавніших мінералів Сонячної системи

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Дослідницька група, до складу якої входять представники різних американських музеїв і університетів, обнародувала дані про перші природні зразки мінералу кротиту CaAl2O4.

     

    Кротит був виявлений при вивченні фрагмента (включення, багатого на кальцій та алюміній, CAI) метеорита NWA 1934 CV3, що впав на північному заході Африки. Він належить до групи вуглецевих хондритів. CAI також досить часто називають тугоплавкими включеннями, явно позначаючи те, що вони містять мінерали, які зберігають стабільність при дуже високих температурах. Подібні включення вважаються першими твердими об'єктами, що сформувалися в сонячній туманності близько 4,5 млрд років тому.

     

    CAI розміром 2,75 на 4,50 мм, що зацікавило мінералогів, має форму яйця. Кротит, основний компонент CAI в його центральній області, тут є сусідами з вкрапленнями перовскита, геленіта, герциніта та майєніта. На межі включення, оточеного оливіном, розташовуються гроссіт, хібоніт і шпінель.

     

    За словами вчених, властивості кротита такі, що він сформувався при високій температурі і невеликому тиску - ймовірно, під час охолодження фрагментів розплавленої матерії в протопланетном диску, що оточував Сонце. Враховуючи, що вік метеорита складає більше 4,5 мільярдів років (приблизно стільки років тому утворилася Земля), дослідники зробили висновок, що сам мінерал старший. Зокрема, кротит, швидше за все, один із найдавніших мінералів в Сонячній системі.

     

    Вчені підкреслюють, що мінерали, аналогічні кротиту, використовуються при виробництві різного роду бетонів. Дослідники вважають, що подальше вивчення подібних вкраплень допоможе прояснити процеси, що домінували в протопланетном диску на зорі утворення Сонячної системи.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    В Японії створюють нове покоління поїздів, що літають

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Японські інженери з Університета Тохоку говорять про розробку незвичайного літаючого транспортного засобу, який у майбутньому може стати прототипом для "літаючих високошвидкісних поїздів", що пересуваються не по рейках, а по дорогах. Точніше, над дорогами.

     

    Новинка, як говорять інженери, розвиває раніше запропоновану концепцію транспортних засобів на магнітній подушці, які буквально "лягають" на магнітне поле і пересуваються уздовж нього. Проте на відміну від звичайних магнітних поїздів, новому транспортному засобу не потрібні рейки з магнітним полем, оскільки потяг може рухатися по звичайній асфальтовій дорозі. У Тохоку говорять, що остання обставина робить транспортний засіб їх виробництва набагато економічнішим.

     

    В основі технології пересування новинки лежить повітряна подушка, а також аеродинамічна концепція, що дозволяє потягу буквально "летіти" над асфальтом, подібно до літака в небі. Управління "літаючим поїздом" також нагадує літак, оскільки машиністові потрібно управляти транспортом в трьох вимірах, хоча висота польоту багато в чому автоматизована. Для контролю повітряної подушки і пересування по ній, в пристрої використана патентована тривимірна система стабілізації.

     

    В Університеті Тохоку говорять, що новинка поки що їздить досить повільно, але сама технологія дозволяє транспортному засобу розганятися до 300 км/год і більше.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Говорите громче: Энергия шума

     

    Южнокорейские ученые работают над системой, позволяющей подзаряжать мобильный телефон от уличного шума, проигрывания музыки или просто человеческой речи.

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Конечно, никакой магии: группа нанотехнологов под руководством Сан-Ву Кима (Sang-Woo Kim) используют старую идею превращения в электричество внешних шумов и вызванных ими вибраций.

     

    По словам Кима, главное в начинке их элемента, - тонкие нити оксида цинка, помещенные между парой электродов. Нити эти концами крепятся к вибрирующей от звука мембране и то сгибаются, то разгибаются снова. Это движение и дает необходимую для генератора энергию.

     

    Все это, опять же, звучит весьма многообещающим, но еще слишком далеким от реальности. Производительности подобных систем пока явно недостаточно, хотя Ким с коллегами обещают существенно повысить ее за счет использования более эффективных наноразмерных генераторов. Вот тогда и поговорим.

     

    popmech.ru

    Змінено користувачем grek

    Our dreams are what we are inside, and when we close our eyes, we see our future

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені створили вірус герпесу для діагностики раку

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вчені запропонували використовувати вірус герпесу для виявлення злоякісних пухлин. Дослідження провела група фахівців під керівництвом Тімоті Крайпа (Timothy Cripe) з Медичного центру дитячої лікарні Цинциннаті (Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, США). Звіт про їх роботу опублікований в журналі PLoS ONE.

     

    Крайп і його колеги створили генномодифікований вірус простого герпесу. Вони змінили спадкову інформацію збудника таким чином, що він може вражати лише ракові клітини. Як відзначають вчені, само по собі зараження вірусом герпесу може уповільнювати зростання пухлинних клітин.

     

    Крім того до генома вірусу були внесені гени, що дозволяють клітинам виробляти один з ферментів класу люцифераз. Цей фермент запускає реакцію, що супроводжується біолюмінесценцією, завдяки чому можна точно визначити місце розташування пухлини.

     

    Дослідники випробували новий метод діагностики раку на культурах клітин людини. Для цього вони взяли здорові клітини шкіри, а також зразки тканини декількох видів сарком. Генномодифікований вірус набагато активніше розмножувався в ракових клітинах. Крім того, в них був зафіксований інтенсивніший синтез люциферази.

     

    На другому етапі дослідження вчені отримали аналогічні результати в серії експериментів на лабораторних мишах. Половина гризунів була здорова, а інша страждала тими ж видами сарком, що були досліджені на першому етапі. Групі Крайпа вдалося виявити ракові клітини в нирках мишей на найраніших стадіях розвитку злоякісного новоутворення.

     

    За словами авторів дослідження, якщо ефективність нового методу діагностики буде підтверджена клінічними випробуваннями, за допомогою генномодифікованого вірусу герпесу онкологи зможуть виявляти у пацієнтів пухлини розміром близько сантиметра і менше.

    www.osvita.org.ua.

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені: менш освічені люди швидше старіють

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вчені з Університетського коледжу Лондона (Велика Британія) дійшли висновку, що у малоосвічених людей старіння клітин відбувається швидше, ніж у тих, хто здобув вищу освіту.

     

    Зв'язок між здоров'ям і соціоекономічним становищем був встановлений вже давно. Бідніші люди в середньому більше палять, менше займаються спортом і рідше звертаються до лікарів.

     

    Проте результати останнього дослідження вказують на те, що рівень освіти, ймовірно, впливає на здоров'ї людини більше, ніж її рівень життя або положення в суспільстві. Причини цього зв'язку поки що не дуже зрозумілі, проте вчені припускають, що освіченіші люди в цілому схильні приймати правильніші рішення відносно своєї поведінки і стилю життя. Не виключено також, що освічені люди відчувають менший стрес або краще справляються з ним.

     

    За словами керівника дослідження, професора Ендрю Степто, рівень освіти багато в чому зумовлює соціальний клас, і дослідження вказує на те, що тривала дія на людину умов життя в нижчих шарах суспільства посилює процес старіння на клітинному рівні.

     

    У рамках експерименту вчені взяли аналізи крові в більш ніж 400 осіб у віці від 53 до 75 років. Потім проводилося вимірювання частин ДНК, що знаходяться на кінцях хромосом (тєломер), чим вони коротші, тим швидше людина старіє. Було встановлено, що люди з невисоким рівнем освіти мали коротші тєломери. Тобто процес старіння у них протікав швидше. На довжину тєломер не впливав ні соціальний, ні економічний статус.

     

    Професор Стівен Холгейт, що очолює комісію при Британській медичній раді, говорить, що результати цього дослідження підтверджують висновки, які вчені робили і раніше. "Рішення, які ви приймаєте на перших стадіях життя, можуть значно вплинути на ваше здоров'я, - сказав Стівен Холгейт. - Визначити причинну залежність дуже складно, але це дослідження вказує, що освіта приносить більше користі, ніж хороша робота", - відзначив учений.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені: бактерії обирають жінок

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Бактерії обирають жінок. З таким твердженням виступив біолог з університету штату Арізона (США) Чарльз Герб. Він і його колеги провели дослідження: вони вивчали телефони, комп'ютери, клавіатури, ящики та особисті речі.

     

    З'ясувалося, що в 4 рази більше бактерій знаходяться на речах, які належать представницям прекрасної половини людства. Пояснюють це тим, що жінки користуються різною косметикою, особливо кремами для рук, які є благодатним живильним середовищем для мікроорганізмів.

     

    Парадокс же полягає в тому, що зазвичай столи співробітниць в офісах виглядають набагато охайніше, ніж столи їх колег-чоловіків. Якщо жінки "розводять" бактерії на своїх робочих місцях, то чоловіків ці мікроорганізми переслідують. Найчастіше вони живуть на гаманці. Таким чином, людина, яка кладе гаманець в задню кишеню штанів, створює справжній "інкубатор" для бактерій. Також безліч мікроорганізмів знаходиться у чоловіків на електронному органайзері, який вони рідко випускають з рук.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вперше за 100 років планети Сонячної системи вишикувалися в ряд

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    До кінця травня можна буде спостерігати астрономічне явище, яке трапляється надто рідко – парад планет. Меркурій, Венера, Марс і Юпітер вирівнялися в один ряд.

     

    Попередній раз людство спостерігало таке астрономічне явище ще в 1910 році. Однак тоді Сонце затьмарило ряд планет і на Землі його було майже не видно.

     

    Нині ж мешканці планети можуть насолоджуватися рідкісним видовищем, коли чотири планети на зоряному небі вишикувалися в шеренгу. Для того, щоб побачити її, мешканцям північної півкулі Землі потрібно стежити за південною частиною небосхилу.

     

    Однак, найкраще це явище видно в південній півкулі. Сотні мешканців Сіднею зібралися біля міської обсерваторії, щоб насолодитися лінією яскравих цяток на небі.

     

    "Це дивовижне видовище. Таке трапляється раз на століття. Та й то, часто через сонце роздивитися в деталях планети не вдається. Як це було в 1910 році. Сьогодні ж все видно дуже добре", – поділився враженнями головний астроном обсерваторії Сіднею Джеф Ваятт.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені виявили атеросклероз у дочки фараона

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вчені виявили атеросклероз у мумії, вік якої налічує більше 3,5 тисяч років. Цей випадок захворювання став найбільш давнім із відомих на сьогоднішній день завдяки групі дослідників під керівництвом Грегорі Томаса (Gregory Thomas) з Каліфорнійського університету в Ірвайні (University of California, США).

     

    Принцеса Яхмес-Меріт-Амон була дочкою Секененри Таа Другого, який став останнім фараоном 17-ої династії правителів Стародавнього Єгипту. Вона жила в другій половині 16 століття до нашої ери і померла на п'ятому десятку років життя.

     

    Забальзамоване тіло принцеси стало однією з 52 мумій, вивчених за допомогою комп'ютерного томографа в рамках дослідницького проекту Horus (у честь Гора - бога неба у староєгипетській міфології). Цей проект був організований за підтримки Європейського кардіологічного товариства (European Society of Cardiology).

     

    В ході дослідження група Томаса виявила сліди кальцинатів у коронарних артеріях Яхмес-Меріт-Амон, які свідчать про атеросклерозне ураження цих судин серця. Аналогічні відкладення кальцію були виявлені в коронарних судинах половини досліджених мумій.

     

    За словами Томаса, результати дослідження ставлять під сумнів твердження про те, що атеросклероз обумовлений сучасним рівнем розвитку цивілізації, зокрема такими чинниками як неправильне харчування і малорухливий спосіб життя.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Есть ли жизнь на Gliese 581d?: Не все потеряно

     

    Знаменитый вопрос ХХ века – «Есть ли жизнь на Марсе?» – в XXI веке слегка меняется. Теперь он звучит так: «Есть ли жизнь на Gliese 581d?» В самом деле, это кандидат более перспективный, чем наш иссохший и холодный сосед.

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Планетная система красного карлика Gliese – современная знаменитость. Именно здесь находится первая планета вне Солнечной системы, обнаруженная человеком. А сама система Gliese постоянно становится объектом интересных исследований и самых громких сенсаций. Главной сенсацией, конечно, можно считать планету Gliese 581c, которая даже считалась наиболее подходящей для поддержания жизни из всех известных нам планет – не считая Земли, конечно. Впрочем, некоторое время назад по ряду причин она уступила это почетное звание своей соседке Gliese 581d.

     

    Этому перспективному новичку посвящен целый ряд исследований, в ходе которого показали, что с учетом яркости материнской звезды, расстояния до нее и ряда других факторов, Gliese 581d действительно лежит в пределах пресловутой «зоны обитаемости», так что температура на ней колеблется в диапазоне, обеспечивающем существование жидкой воды. Gliese 581d может быть очень похож на матушку Землю, там вполне могут колыхаться глубокие вулканы, проливаться освежающие дожди и пробегать облака. Могут – но могут и не быть.

     

    Группа французских ученых опубликовала результаты довольно интересной работы, посвященной вопросу об обитаемости Gliese 581d. Они пришли к выводу, что планета эта получает от своей звезды энергии примерно втрое меньше, чем Земля от Солнца, а главное – что она может быть захвачена приливными силами звезды, в результате чего одна сторона 581d всегда остается в тени, тогда как все тепло и свет получает вторая.

     

    Вообще, считается, что в такой ситуации атмосфера, обычно достаточно толстая для того, чтобы эффективно обогревать планету и сохранять ее влагу, на темной стороне будет остывать слишком сильно и не сможет выполнять эти задачи. Поэтому французы построили еще одну компьютерную модель, которая симулировала бы поведение планеты, ее атмосферы и климата, и «прогнали» ее для Gliese 581d. Оказалось, что и в таких условиях атмосфера, если в ней содержатся заметные количества углекислого газа, будет работать вполне эффективно: тепло светлой стороны планеты и холод темной будут взаимно уравновешиваться. А значит, шансы на жизнь, все-таки, сохраняются.

     

    popmech.ru

    Our dreams are what we are inside, and when we close our eyes, we see our future

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Создана новая сверхбыстрая технология передачи данных

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Инженеры создали новую технологию супербыстрой передачи информации, позволяющую передавать при помощи всего одного лазерного луча до 26 терабит данных в секунду

    По словам разработчиков, с подобной скоростью крупнейшую библиотеку в мире - американскую Библиотеку Конгресса - цифровом виде можно было бы передать за 10 секунд.

     

    В основе новой сверхскоростной технологии лежит эффект так называемых «быстрых преобразований Фурье», позволяющих упаковать в один луч более 300 различных цветов, каждый из которых кодирует собственный поток информации, сообщает cybersecurity.ru.

     

    В статье говорится, что спрос на скоростные телекоммуникационные технологии стал особенно очевидным в последние годы, когда по всему миру стало размещаться чрезвычайно много «тяжелого» контента в Интернете. Ранее существовавшие оптические технологии также позволяли передавать данные на приличных скоростях, но для того, чтобы как-то поднять скорость передачи информации, разработчики просто добавляли еще один или несколько лучей. Прежде никогда инженеры не создавали различных длин волн внутри одного луча.

     

    Одной из основных технологий, реализованных в новинке является «ортогональное частотное разделение с мультиплексированием», то есть разделение луча на несколько подпотоков, каждый из которых отвечает за свои данные, хотя сам луч, при этом, не дробится на несколько лучей. Правда, для того, чтобы работать с таким замысловатым лучем, требуется передатчик и приемник особой, и довольно сложной, конструкции. Они должны быть в состоянии одновременно создавать и считывать до 300 световых потоков разом.

     

    Вольфганг Фройде, физик из Института технологий в немецком городе Карлсруэ, отметил, что теоретически их технология имеет еще очень большой запас масштабирования и упирается лишь в чувствительность лазерных ресиверов. «В лабораторных условиях мы уже опробовали технологию передачи данных со скоростью до 100 терабит в секунду», - сказал он.

     

    По словам физика, у их технологии есть и еще одно серьезное преимущество - энергоэффективность. «Представьте, что у вас есть 300 отдельных лазерных лучей, передающих данные, или же один луч с 300 спектрами. В первом случае вам нужно в 300 раз больше электроэнергии», - сказал он.

     

    Фройде также рассказал, что когда они работали над новой технологией, им пришлось создать так называемую «частотную ловушку», чтобы ресивер не потерял ни один из световых потоков. Созданные на сегодня ловушки способны работать с 350 световыми потоками в одном луче. Для точной дешифровки ученые как раз и использовали вышеупомянутую трансформацию Фурье - математический трюк, позволяющий вычислять по заданным параметрам, например времени, тот или иной световой поток.

     

    До сих пор преобразования Фурье использовались в основном в математике, сейчас же их применили в оптической сфере. Здесь они используются, чтобы ресивер заранее знал, когда до него дойдет та или иная часть светового спектра. «Удивительно, что все это нам удалось создать только на базе существующих технологий кремниевой фотоники, никаких новых материалов не было использовано», - сказал Фройде.

     

    http://focus.ua/tech/185315

     

    Змінено користувачем Mamonb
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Обработка ИК-снимков выявила ещё 17 пирамид в Египте

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    http://habrastorage.org/storage/94e73406/ed42dcc0/5d6f1ce6/bb302d7b.jpg

    Семнадцать новых пирамид обнаружено под землёй благодаря анализу спутниковых фотографий в инфракрасном спектре. На снимках видна даже планировка древнеегипетских городов и все сооружения. Среди них уже удалось распознать более 1000 гробниц и 3000 жилых кварталов.

     

    К сожалению, в статье BBC не сказано конкретно, какая технология использовалась для «сканирования» археологических слоёв и обнаружения уплотнений на глубине нескольких метров. Можно предположить, что это инфракрасная спектроскропия, которая уже применяется в археологии. Инфракрасная спектроскропия изучает спектры поглощения и отражения в диапазоне длин волн от 10-6 до 10-3 м. Теоретически, на спутник можно поставить ИК-фильтр и делать фотографии или даже установить спектрофотометр, но что это нам даст?

     

    Если подумать, можно сделать снимки в ИК-спектре днём и ночью, вычислить разницу и таким образом выявить участки песка, которые нагреваются медленнее других. Ведь песок над массивными каменными конструкциями должен быстрее отдавать тепло и медленнее нагреваться. Конечно, тут должен работать археолог, который способен отличить искусственную постройку (как пирамида на фото справа) от обычной породы.

     

    http://habrastorage.org/storage/752cc224/ed8f58b9/f3d49023/29376c21.jpg

    Каким бы ни был использованный метод, но в египетских песках он является эффективным, что продемонстрировала автор исследования, американский египтолог д-р Сара Паркак (Sarah Parcak). Трудно сказать, сработает ли аналогичная техника при ифракрасной съёмке более плотных российских почв, под которыми тоже наверняка остались древние артефакты.

     

    habrahabr.ru

    Our dreams are what we are inside, and when we close our eyes, we see our future

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені назвали Марс недорозвиненим "ембріоном" планети

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Марс не є "нормальною" планетою, а її недорозвиненим "ембріоном", який зупинився у своєму розвитку десятки мільйонів років тому, тоді як його побратими змогли вирости й стати "повноцінними" планетами. Про це пишуть вчені в статті, опублікованій у журналі Nature.

     

    "Ми думали, що в Сонячній системі немає "ембріонів" планет, доступних для дослідження, але, коли ми вивчаємо Марс, ми насправді дивимося на "зародок", який міг стати планетою, схожою на Землю", - заявив один з авторів статті, Алі Пурман (Ali Pourmand) з Університету Чикаго (США).

     

    Планети земної групи, до яких належать Меркурій, Венера, Земля та Марс, відповідно до сучасних теорій, формувалися в ході зіткнень численних протопланетних тіл, "зародків", діаметром 1-5 тисячі кілометрів.

     

    Так, формування Землі завершилося при зіткненні із протопланетним тілом завбільшки із сучасний Марс, що призвело до народження Місяця. Це відбулося приблизно через 50-100 мільйонів років після народження Сонячної системи (приблизно 4,5 мільярда років тому, вчені відраховують цей момент за віком алюмінієво-кальцієвих включень у метеоритах, що виникли напочатку формування планет).

     

    Пурман і його колега Ніколас Дофас (Nicolas Dauphas) заявляють, що Марс сформувався всього за 2 мільйони років, що минули після появи Сонячної системи - у десятки разів швидше, ніж Земля, чим пояснюється, зокрема, його малий розмір. Раніше вважали, що формування Марса зайняло не більш ніж 15 мільйонів років.

     

    Комп'ютерне моделювання засвідчує, що теорія протопланетних зіткнень справедлива для Землі й Венери, але не для Марса - відтворити його формування на моделях не вдається.

     

    Учені провели порівняльний аналіз метеоритів-хондритів і метеоритів марсіанського походження для оцінювання віку та складу мантії Марса. Хондрити сформувалися на початкових етапах розвитку Сонячної системи, і тому їхній хімічний склад повинен бути подібний до складу протопланетних тіл.

     

    Дослідники зіставили два параметри - співвідношення часток гафнію та вольфраму та ізотопний склад вольфраму в мантії Марса.

     

    Період напіврозпаду гафнію-182 у вольфрам-182 становить 9 мільйонів років. Це означає, що практично весь гафній повинен зникнути за 50 мільйонів років. Таким чином, вимірюючи співвідношення цих ізотопів, можна одержати шкалу віку тієї чи іншої породи.

     

    Попередні дослідження не давали змоги дати точну оцінку часу формування Червоної планети через те, що співвідношення гафнію та вольфраму в складі мантії Марса було невідоме. При цьому співвідношення різних ізотопів вольфраму в мантії було добре відомо завдяки вивченню складу марсіанських метеоритів.

     

    Для обчислення співвідношення гафнію і вольфраму вчені поділили співвідношення торію та вольфраму в складі марсіанських метеоритів на співвідношення торію та гафнію в складі хондритів.

     

    Автори дослідження пояснюють, що торій було обрано тому, що вольфрам і торій демонструють подібні хімічні властивості. Оскільки гафній і торій є елементами-"літофілами"(елементи, які зберігаються в мантії планети при її формуванні), то їхні частки в мантії відповідають цьому показнику для всієї планети.

     

    Більш точна оцінка вмісту гафнію та вольфраму в складі мантії дала можливість ученим уточнити час формування Марса і зробити висновок - він насправді є "зародком" планети земної групи, який так і не оформився.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Надра Місяця містять в 100 разів більше води, ніж вважалося раніше

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Аналіз зразків місячного грунту показав, що включення магми в них містять в 100 разів більше води, ніж вважалося раніше, що змушує переглянути уявлення про хімічний склад місячних надр і обставини народження Місяця, пишуть вчені з університету Кейс Вестерн Резерв та Інстітута Карнегі у Вашингтоні (США) в статті, опублікованій в журналі Science.

     

    У порівнянні з метеоритами, Земля й інші планети земної групи містять порівняно невелику кількість води та інших летких речовин. Ще менша кількість води в зразках місячного грунту розглядалася як доказ гіпотези, що Місяць сформувався в результаті зіткнення двох протопланетних тіл. У результаті цієї катастрофи під впливом високих температур всі леткі речовини випарувалися і Місяць став абсолютно сухим тілом, вважали вчені.

     

    Проте тепер група вчених під керівництвом Еріка Хойрі (Erik Hauri) з Інстітута Карнеги з'ясувала, що колишні оцінки вмісту води у місячних породах, можливо, були невірні.

     

    Ця ж група раніше виявила присутність включень магми в зразку грунту, привезеному на Землю в 1972 році "Аполлоном-17", що отримав номер 74220. Це округлі скляні частки помаранчевого кольору вулканічного походження з високим вмістом титану.

     

    Автори дослідження за допомогою сучасного іонного мас-спектрометра виміряли вміст молекул води у включеннях магми, яка сформувалася приблизно 3,7 мільярда років тому. Ці включення не піддалися дегазації, оскільки до виверження опинилися усередині кристалів оливіна.

     

    Виміри показали, що вміст води в цих включеннях складає від 615 до 1410 частин на мільйон, що більш ніж в 20-100 разів більше значень, отриманих раніше, - не більше 50 частин на мільйон. Таким чином, виявилось, що вміст води, а також ряду інших речовин - сірки, фтору і хлору - в земній і місячній мантіях виявилися близькими.

     

    Отриманий результат показав, що в існуючій теорії ударного формування Місяця є істотні недоліки, відзначають учені.

     

    Крім того, на думку авторів роботи, їх дані можуть бути важливі для з'ясування походження місячного льоду, який раніше був виявлений автоматичними зондами в полярних областях Місяця.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Возвращение «Ориона»

     

    В NASA внезапно объявили о возвращении к идее создания пилотируемого корабля для дальних космических миссий – высадки астронавтов на астероид, а затем и на Марс.

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    В заявлении представителей NASA, сделанном 24 мая, прямо говорится о планах возрождения проекта создания нового пилотируемого корабля Orion, работа над которым была остановлена в 2010 г. после знаменитой программной речи Барака Обамы. Тогда американский президент в корне пересмотрел планы развития космонавтики, отменил возведение на Луне обитаемой базы и поставил целью высадку астронавта на астероид в 2025 г. и на Марс – в 2030-х.

     

    Именно глубокой модернизацией проекта Orion и планируется достичь этой цели – так же, как самим кораблем Orion планировалось добраться до Луны, пока она была приоритетом NASA. Соответственно, работы над проектом, получившим пока название MPCV (Multi-Purpose Crew Vehicle, Многоцелевой пилотируемый корабль), продолжит та же компания Lockheed Martin, начавшая работы над Orion и получившая по этому контракту чуть больше 5 млрд. долларов. Впрочем, стоит сказать, что и сделано за эти деньги немало. У компании уже имеется готовый макет, который в ближайшее время будет проходить серию испытаний.

     

    Сама по себе капсула будет иметь у основания 5 м в диаметре и вес 23 т, конусом сходясь к вершине. Пространство грузового отсека составит 20 м3, а обитаемого – 9 м3, рассчитанного на полет максимум четырех человек. Судя по всему, этот корабль станет основным для доставки астронавтов NASA за пределы низкой околоземной орбиты – в том числе, к тем же астероиду и Марсу. Ожидается, что капсула будет достаточно комфортной для путешествий продолжительностью в несколько месяцев.

     

    По словам разработчиков, MPCV вдесятеро безопасней при запуске и посадке, нежели сходящие со сцены шаттлы. Улучшения они добились, используя специальную систему аварийного прекращения запуска, которая в случае, если что-то пойдет не так, отстрелит капсулу от ракеты-носителя и унесет ее подальше от опасности. А бортовые двигатели капсулы обеспечат ей возможность выполнять в космосе маневры, включая сближение и стыковку с другим кораблем. Предусматривается и возможность для астронавтов выходить и работать в открытом космосе. В принципе, возможна и доставка кораблем грузов на МКС, хотя авторы проекта и называют это «забиванием гвоздей микроскопом».

     

    popmech.ru

    Our dreams are what we are inside, and when we close our eyes, we see our future

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені виявили бактерію, що живиться чистим кофеїном

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Біохіміки з університету Айови (США) виявили бактеріальну культуру, яка живиться чистим кофеїном.

     

    Бактерія Pseudomonas Putida CBB5 походить із численного сімейства, представники якого шкодять флорі і фауні дрібними "витівками".

     

    CBB5 живиться кофеїном, перетворюючи його на корисні для колонії бактерій аміак і вуглекислий газ. Pseudomonas Putida давно використовується біохіміками. Цю культуру першою почали використовувати для біоремедіації рідин, очищення їх від забруднюючих агентів. Не виключено, що CBB5 теж будуть застосовувати на благо, наприклад, для виробництва декофеїнізованої кави з максимально збереженим смаком.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти


    ×
    ×
    • Створити...

    Важлива інформація

    Використовуючи цей сайт, Ви погоджуєтеся з нашими Умови використання, Політика конфіденційності, Правила, Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань..