Перейти до змісту
  • Наука та освіта
  • Новости науки


    Рекомендовані повідомлення

    Протолюді підкорили вогонь ще мільйон років тому

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Американські археологи виявили сліди примітивних вогнищ в печері Вондерверк на території ПАР і тим самим надали людині прямоходячій, що мешкала в цій печері мільйон років тому, звання першого "повелителя вогню", йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

     

    Існують свідоцтва того, що людина розумна (Homo sapiens) і неандертальці (Homo neanderthalensis) уміли розводити і підтримувати вогонь. Найбільш давні свідоцтва цьому були знайдені в печерних відкладеннях, чий вік налічує приблизно 300-400 тисяч років. Часткові та сумнівні дані вказують на те, що предки людини могли освоїти вогонь приблизно 700 тисяч років тому.

     

    Група археологів під керівництвом Франческо Берна (Francesco Berna) з Бостонського університету (США) виявили рештки доісторичних вогнищ у печері Вондерверк у Північно-Капській провінції ПАР. Відкладення печери Вондерверк містять шари, історія яких починається в пізньому кам'яному столітті (10 тисяч років тому) і тягнеться до часу розквіту так званої Ашельської культури 1-1,2 мільйона років.

     

    Франческо Берна та його колеги виявили мікроскопічні фрагменти обвуглених рослин і кісток. Археологи проаналізували їх структуру за допомогою оптичного мікроскопа та інфрачервоного спектроскопа. Як відзначають дослідники, спектроскоп дозволяє легко зрозуміти, чи зазнали кістки, рослинні рештки або глина тривалої дії вогню. Висока температура викликає перебудову в структурі мінералів, що складають кістки або скам'янілі фрагменти рослин, які згоріли в древньому вогнищі.

     

    Спектральний аналіз показав, що частина мікроскам'янілостей піддавалася нагріву до 500 градусів Цельсія. Ймовірно, вони були спалені прямо у печері, оскільки їх структура збереглася дуже добре. Це підтверджується тим, що на частках кісток і листя не було характерних пошкоджень, що виникають при їх перенесенні вітром або водою.

     

    Учені вважають знахідку "слідами" примітивного вогнища, на якому древні люди готували їжу й могли використовувати для освітлення та обігріву печери вночі. За розрахунками археологів, вік порід складає від 1,1 до 0,9 мільйонів років. У той час у печері мешкали прямоходячі люди - Homo erectus.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    • Відповідей 1,2 тис
    • Створено
    • Остання відповідь

    Топ авторів теми

    Топ авторів теми

    Астрономы открыли вывернутую наизнанку сверхновую звезду


    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Взрыв светила буквально вывернул его изнутри – самые глубокие слои погибшей звезды оказались снаружи. К такому выводу пришли специалисты, по-новому взглянувшие на известный остаток от молодой и сравнительно близкой сверхновой.

    При помощи рентгеновского орбитального телескопа Chandra группа американских учёных получила новые изображения остатка сверхновой Кассиопея A (Cas A). Эта массивная звезда, расположенная на расстоянии 11 тысяч световых лет от Солнца, взорвалась примерно 300-330 лет назад (с нашей точки зрения).

    Ранее наблюдения в инфракрасном диапазоне показали, что в облаке разлетающегося вещества чётко прослеживаются отдельные слои, словно оболочки луковицы. Это позволило заговорить об аккуратном взрыве данной сверхновой.

    Новая же работа переворачивает это представление с ног на голову. Самый детальный анализ облака в рентгеновском диапазоне из всех проведённых ранее, позволил составить карту распределения в нём веществ с очень высоким разрешением. Так выяснилось, что расположены элементы весьма необычно.

    Перед взрывом звезды она содержала богатое железом ядро, которое окружал слой серы и кремния. Они, в свою очередь, были покрыты оболочкой, состоящей из магния, неона и кислорода. Выше лежали лёгкие элементы.

    После взрыва большая часть железа оказалась на самой внешней границе разлетающегося облака. При этом ни наблюдения в рентгене, ни съёмка в ИК-диапазоне не смогли найти какое-либо железо вблизи центра остатков, передаёт Space.com.

    А ведь исследователи обнаружили сгустки почти чистого железа, что указывает — этот элемент был произведён в результате ядерных реакций недалеко от центра звезды – предшественницы сверхновой.

    Далее в облаке можно увидеть зоны кремния, серы и магния. Большая их часть тоже находится на внешней стороне расширяющейся оболочки, хотя в звезде данные элементы составляли одни из самых глубоких слоёв.

    Учёные также посмотрели, как в облаке расположены кремний и неон. Все эти сведения вместе, после сопоставления их с результатами предыдущих наблюдений в видимом и инфракрасном диапазоне, позволили сделать вывод: скорее всего, некая мощная гидродинамическая нестабильность, возникшая в ходе взрыва, заставила эту звезду вывернуться внутренностями наружу.




    www.membrana.ru

    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Фастфуд призводить до депресії

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Багато людей при стресі звертаються до їжі. Проте фастфуд, навпаки, може погіршити стан людини. Дослідники з Іспанії наочно показали зв'язок клінічної депресії та шкідливих продуктів.

     

    За оцінками вчених, вірогідність розвитку депресії підвищується на 51% серед людей, які споживають продукти з фастфуду на зразок гамбургерів, хот-догів, піци, круасанів, пампушок у великій кількості. Ризик прямо пропорціонально збільшується зі зростанням об'єму спожитих продуктів, констатує автор дослідження Альмудена Санчез-Віллегас.

     

    Проте доктор Девід Кац з Превентивного дослідницького центру Єльського університету (США) не упевнений, що депресію викликає сама їжа. Можливо, шкідливі продукти посилюють проблеми зі здоров'ям у цілому, а це відбивається на психоемоційному стані. При цьому при депресії людина схильно їсти більше, прагнучи заїсти проблему.

     

    Експерти, що спостерігали за людьми, які споживали шкідливі продукти у великих кількостях, помітили: любителі фастфуду були менш активними, частіше палили і працювали більше 45 годин на тиждень.

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Найдены следы древнейшего рукотворного огня


    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Археологи раскопали в Южной Африке золу и обугленные кости – самое раннее свидетельство контролируемого использования огня человеком. Скорее всего, полагают авторы находки, этим огнём пользовался Homo erectus.

    Обнаруженные в пещере Вондерверк (Wonderwerk Cave) фрагменты обугленных костей, растрескавшиеся от нагрева камни и зола растений говорят о предметах, сожженных именно в пещере. Эти остатки не были принесены сюда ветром или водой, утверждают исследователи.

    Кроме того, данные следы огня найдены в слое, содержащим ещё и каменные инструменты. Датирована эта важная находка одним миллионом лет.

    Ранее явные следы рукотворного огня относились ко времени примерно 0,7-0,8 миллиона лет назад. На более раннее использование пламени (может быть даже 1,5-2 млн лет назад) указывали лишь различные косвенные признаки. И вот теперь получено новое прямое свидетельство.

    По информации Live Science, анализ обугленных фрагментов показал, что температура горения не превышала 700 градусов по Цельсию. Это согласуется с предположением, что наши древние предки сжигали в пещере в основном листья и траву (они не дают особо горячего пламени).


    Огонь, вероятно, помогал людям согреваться, готовить пищу, а также держать хищников на расстоянии. По некоторым предположениям, приготовленное на огне мясо способствовало дальнейшей эволюции человека – росту относительных размеров мозга.

    www.membrana.ru

    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені навчають комп'ютер розпізнавати брехню за рухом очей

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Учені з Університету Буффало (США) розробили автоматизовану систему, яка може скласти конкуренцію традиційним детекторам брехні. Комп'ютерна програма аналізує траєкторію руху очей і визначає, коли людина обманює свого співрозмовника.

     

    Натхненні роботою психологів, які вивчають "анатомію брехні", вчені розробили систему, яка вловлює найменші відхилення в русі очних яблук людини.

     

    Проаналізувавши 40 відеозаписів, на яких були зображені інтерв'ю з людьми різних професій і національностей, система ідентифікувала брехунів у 82,5% випадків.

     

    "Цей результат краще того, що показують висококласні експерти, - розповів науковий співробітник Університету Буффало Іфеома Нвогу, який брав участь у розробці системи. - Навіть досвідчені слідчі виявляють обман лише у 65% випадків".

     

    Для цього комп'ютер моделює поведінку людини під час звичайної бесіди. У разі правдивих відповідей траєкторія руху очних яблук буде відповідати базовій моделі, а будь-яке відхилення від неї буде означати, що людина бреше.

     

    "Незважаючи на те, що кількість учасників експерименту була невеликою, результати вражаючі. Це не означає, що машини можуть повністю замінити людей, однак вони можуть стати корисним доповненням у роботі різних фахівців", - зазначив Нвогу.

     

    Далі розробники планують удосконалити свою методику так, щоб на додаток до відстеження траєкторії руху очей система аналізувала ще і мову тіла.

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Китайці відкрили новий вид твердого вуглецю

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Китайські фізики запропонували два нових види твердого вуглецю, які, ймовірно, відрізняються відносною стабільністю. Стаття вчених поки що не прийнята до публікації.

     

    На цей час фізики активно вивчають перетворення, які зазнає вуглець при високому тиску і різних температурах. Для роботи використовуються як експериментальні установки з діамантовими ковадлами, так і теоретичні розрахунки на основі чисельного моделювання процесів усередині матеріалу. Нова робота китайців належить до другої категорії.

     

    Дослідники моделювали поведінку вуглецю при кімнатній температурі і високому тиску (до 10 гігапаскаль). У результаті їм вдалося виявити дві нові модифікації, які отримали назви H- та S-вуглець. Самі дослідники наполягають, що отримані таким чином речовини відрізняються порівняльною стабільністю, на відміну від колишніх схожих результатів.

     

    У 2009 році учені відкрили іншу екзотичну модифікацію вуглецю - так званий M-вуглець. Стаття дослідників з викладом результатів з'явилася в журналі Physical Review Letters у травні 2009 року. Примітно, що в 2003 році вчені отримували цей матеріал в лабораторних умовах.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Голландский летающий автомобиль совершил первый вылет


    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Новый двухместный аппарат способен превращаться из весьма резвого трицикла в автожир с очень коротким разбегом при взлёте и пробегом при посадке. Машина, по уверениям конструкторов, послушна и легка в управлении как на асфальте, так и в облаках.

    Более семи лет назад мы рассказывали о старте проекта трансформируемого летательного аппарата PAL-V. Всё это время авторы машины не сидели без дела. Они последовательно прошли через стадии конструирования и отладки прототипов вплоть до постройки летающего образца, оторвавшегося от взлётной полосы в марте 2012 года.


    Дело техники 3d segway автомобили аккумуляторы альтернативная энергетика альтернативное топливо андроиды безопасность безопасность дорожного движения беспилотники бытовая техника велосипеды военные технологии двигатели железные дороги источники света компьютеры лазеры летательные аппараты микроэлектроника нанотехнологии необычные генераторы оружие персональный транспорт подводная техника рекорды техники роботы самолёты связь солнечные батареи софт суда телефоны топливные элементы транспорт управляемый термоядерный синтез фотокамеры и видеокамеры хранение энергии экраны и дисплеи электромобили электроника энергетика
    Научный подход
    Открытый космос
    Прошлая жизнь
    Секрет фирмы
    Личный опыт
    Здоровый интерес
    Жажда творчества

    Голландский летающий автомобиль совершил первый вылет
    Леонид Попов, 3 апреля 2012
    Нравится
    Поделиться
    Создатели считают своё детище универсальным и при этом безопасным транспортным средством (фотографии и иллюстрации PAL-V Europe).

    Новый двухместный аппарат способен превращаться из весьма резвого трицикла в автожир с очень коротким разбегом при взлёте и пробегом при посадке. Машина, по уверениям конструкторов, послушна и легка в управлении как на асфальте, так и в облаках.

    Более семи лет назад мы рассказывали о старте проекта трансформируемого летательного аппарата PAL-V. Всё это время авторы машины не сидели без дела. Они последовательно прошли через стадии конструирования и отладки прототипов вплоть до постройки летающего образца, оторвавшегося от взлётной полосы в марте 2012 года.

    По информации Gizmag, на дороге аппарат PAL-V насчитывает в длину 4 метра, а в ширину и высоту – по 1,6 м. Весит пустая машина 680 килограммов и может поднимать нагрузку в 230 кг.



    В движение гибрид трицикла и автожира приводит бензиновый двигатель, сертифицированный для полётов. Его мощность составляет 220 л.с. (160 кВт). В дальнейшем компания-разработчик (она называется практически так же — PAL-V Europe) намерена добавить версии, питающиеся биодизелем и биоэтанолом.

    Перевод PAL-V из дорожной конфигурации в воздушную занимает менее 10 минут. Часть операций выполняется вручную, что упростило конструкцию и повысило надёжность. И обучиться этому процессу, мол, совсем не сложно.

    Для смены режима работы у аппарата сзади раскладывается хвост и раскрывается толкающий воздушный винт, а над кабиной распрямляются лопасти несущего винта. Обратная процедура, при переходе от воздушного режима в автомобильный, занимает такое же время.

    Для взлёта этому трансформеру нужно всего 165 метров свободного пространства (причём это может быть травяное покрытие), а для посадки – и вовсе 30 м. Это не только удобно, но и безопасно.


    И в воздухе, и на шоссе максимальная скорость машины одинакова – 180 километров в час. При этом на суше аппарат обнаруживает приличную динамику – с нуля до 100 км/ч он разгоняется за 8 секунд.

    К тому же PAL-V кренится в поворотах, как мотоцикл, что делает его очень отзывчивым и устойчивым. Автоматическая система, идентичная применённой на трицикле Carver ONE, управляет углом наклона в зависимости от скорости и ускорения.

    Расход топлива PAL-V на трассе заявлен в 8,3 литра на 100 км, а в воздухе – 36 л/час. На одном баке по шоссе машина должна проезжать до 1200 километров, а в небе – преодолеть 350-500 км.

    Голландцы сообщают, что минимальная скорость PAL-V в горизонтальном полёте равна всего 50 км/ч. При этом даже остановка двигателя не приведёт к падению, так как основной винт сможет замедлить спуск очень лёгкой машины за счёт авторотации.

    Новичок рассчитан на полёты в пределах 1200 метров высоты. Во многих странах это означает возможность выполнения рейсов без подачи плана полёта (по правилам визуальных полётов).



    о уверению PAL-V Europe, её двухрежимная машина полностью соответствует всем стандартам для лёгкой авиации и для автомобилей на основных рынках и потому может легально использоваться и в небе, и на автотрассе.


    В настоящее время голландцы занимаются созданием коммерческой версии своего гибрида-трансформера (красный аппарат на рисунках в тексте). Она названа PAL-V ONE и будет отличаться от нынешнего тестового экземпляра деталями отделки, ну и, разумеется, отшлифованной техникой.

    Начало продаж этого летающего авто намечено на 2014 год. Компания утверждает, что интерес к новинке уже проявила полиция, а также медики и военные.





    www.membrana.ru

    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Физики построили солнечные батареи толщиной с паутинку



    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Опытный образец фотоэлектрического преобразователя насчитывает в толщину всего 1,9 микрометра. Это примерно в десять раз меньше, чем у любых тонкоплёночных СБ, созданных ранее.

    Группа учёных из Австрии и Японии разработала органическую солнечную батарею на полимерной подложке. От похожих проектов-предшественников её отличает экстремальная «изящность» всех слоёв и, как следствие, необычайная гибкость. Последнюю авторы устройства продемонстрировали несколькими способами. В частности, они обернули образец СБ вокруг человеческого волоса (радиус сгиба составил 35 мкм).

    Материалы для новой батареи были применены вполне традиционные для такого типа преобразователей. Исключение составила сверхтонкая подложка из полиэтилентерефталата толщиной всего 1,4 мкм.


    КПД опытного образца составил 4,2%, что более-менее сопоставимо с тонкоплёночными батареями, присутствующими на рынке. А вот удельная (по весу) мощность оказалась внушительной – 10 ватт на грамм. Для сравнения, «жёсткие» модули СБ на основе мультикристаллического кремния могут похвастать удельной мощностью в 10 ватт на килограмм.


    Основным полем для применения новинки разработчики считают «электронную кожу» и «умный текстиль», которые в дополнение к солнечным элементам могут быть оснащены электронными схемами и светодиодами, построенными по сходной технологии и, следовательно, столь же гибкими и лёгкими.


    www.membrana.ru
    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Глобальне потепління розпочалося 100 років тому

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Аналіз даних про температуру Світового океану з 1870-х років показав, що потепління розпочалося принаймні 100 років тому.

     

    Дін Ремміх з Інституту океанографії ім. Скріппса при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго (США) і його колеги з'ясували, що за цей період верхній 700-метровий шар океану прогрівся в середньому на 0,33˚C. Найбільше зростання показала поверхня - 0,59˚C, на 900-метровій глибині температура зросла всього на 0,12˚C.

     

    Це перше дослідження подібного роду: до цих пір ніхто не займався порівнянням даних, отриманих епохальною експедицією корабля "Челленджер" (1872-1876) і сучасної світової програми "Арго". Хоча в першому випадку вдалося охопити всього біля 300 проб води, це досить солідна основа для порівняння. Варто відзначити, що в рамках проекту "Арго" працюють майже 3500 буїв, які передають інформацію про температуру і солоність кожні 10 днів. Опубліковано вже більше тисячі наукових робіт, заснованих на цій базі.

     

    Попередні дослідження встановили, що близько 90% загального об'єму додаткового тепла, що надійшло в кліматичну систему Землі з 1960-х років, запасено океаном. За новими даними, планета почала накопичувати тепло як мінімум на півстоліття раніше.

     

    Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate Change.

     

     

    www.osvita.org.ua

    Фізики визначили причини пожовтіння паперу

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Фізики визначили, які саме хромофори - групи атомів, які обумовлюють колір того або іншого з'єднання - відповідають за пожовтіння паперу. Стаття вчених з'явилася в журналі Physical Review Letters, а її короткий виклад наводить журнал ScienceNOW.

     

    Відомо, що папір жовтіє через складний і до кінця поки що не зрозумілий процес окислення целюлози. Цей процес супроводжується не лише зміною кольору, але і зміною структури паперу та його фізичних властивостей. У рамках нової роботи учені використовували спектральний аналіз і чисельні методи (на підставі теорії функціонала щільності), щоб визначити, які саме хромофори відповідають за жовтий колір.

     

    Виявилось, що за зміни кольору відповідають хромофори, що складаються з атома вуглецю, пов'язаного подвійним зв'язком з киснем і одним зв'язком з воднем. Дослідники говорять, що їх відкриття допоможе реставраторам при відновленні старих документів. Окрім цього, можливо, нові результати будуть корисні при створенні паперу, який з часом не жовтіє.

     

    Теорія функціонала щільності, що використалася в цій роботі, - основний метод для розрахунку електронної структури молекул і конденсованої речовини у фізиці і хімії, заснований на законах квантової механіки. Цей метод регулярно використовується при теоретичних розрахунках. Наприклад, на початку березня 2012 року у родича графена графіна (також двовимірної аллотропної модифікації вуглецю, що відрізняється лише довжиною сторін у гексакональній сітці) виявлено незвичайні електричні властивості, які можуть послужити створенню транзисторів на основі цього матеріалу.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Археологи знайшли рештки 14-метрового удава

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Учені встановили, що мільйони років тому на Землі жив гігантський удав. Близько 58 млн років тому із заболочених південноамериканських джунглів виповзла змія неймовірних розмірів. Ця істота могла нажахати кого завгодно. Рептилія мала вагу більше тонни, а її довжина складала 14 метрів. Вона могла проковтнути цілого крокодила.

     

    "Навіть у найсміливіших мріях не можна було уявити, що ми знайдемо 14-метрового удава. Найбільша з сучасних змій удвічі менша за розміром", - говорить Карлос Харамілло зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень (США) і один з авторів відкриття.

     

    Змію, що отримала латинську назву Titanoboa cerrejonensis (колосальний боа з Керрехона), називають далеким родичем анаконди і сучасного удава. Вона не була отруйною, а вбивала свої жертви величезною здавлюючою силою: більше 180 кг на 6,4 кв.см. Приблизно таке навантаження отримала б людина, що потрапила під вантаж вагою в півтора Бруклінських мости.

     

    Скам'янілості гігантської змії були знайдені під час розкопок у відкритій вугільній шахті в містечку Керрехон в Колумбії. У 2002 році вчені виявили на цьому місці скам'янілості тропічних джунглів епохи палеоцену - можливо, навіть найпершого такого лісу на планеті. Окрім рослин, що скам'яніли, було знайдено безліч рептилій, розмір яких вражав уяву. Серед знахідок була і гігантська змія.

     

    "Після вимирання динозаврів ця тварина, Titanoboa, була найбільшим хижаком на Землі, і це тривало приблизно протягом 10 млн років, - пояснює Джонатан Блох з Університету Флоріди (США). - Це була дуже велика тварина - як на це не дивися".

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Американська розвідка запустила у космос ракету із засекреченим вантажем

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Ракета Delta IV з "надсекретним" вантажем Національного управління військово-космічної розвідки США (NRO) стартувала в ніч на середу з бази ВПС Ванденберг у Каліфорнії (США).

     

    Запуск був здійснений о 16:12 вівторка за місцевим часом. Про цілі та завдання запущеної ракети, а також про те, чи виконала вона свою місію і чи доставила за призначенням секретний вантаж, Національне управління військово-космічної розвідки США не повідомило. Онлайн-трансляція запуску в американських ЗМІ була перервана через три хвилини після зльоту ракети.

     

    "Ми бачили лише, що запуск ракети пройшов успішно", - сказав коментатор онлайн-трансляції Дон Спенсер.

     

    Як припускають деякі аналітики, ракета могла вивести на орбіту американський супутник радіолокації нового покоління, призначений для зондування Землі в нічних умовах і в погану погоду. За словами Чарльза Віка (Charles Vick) з вашингтонського оборонного дослідницького центру, останнім часом США активно працюють над заміною своїх старих супутників радіолокацій сучаснішими моделями.

     

    Наступний запуск на базі Ванденберг запланований на 10 квітня і буде пов'язаний з випробуваннями міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Кофеїн захищає від раку шкіри

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Комбінація вправ зі вживанням кофеїну здатна захистити від раку шкіри. Принаймні саме такий результат був продемонстрований співробітниками медфакультету Університета Ратджерса (США) на прикладі мишачої моделі. Крім того, ця ж стратегія дозволяє попередити розвиток онкологічних захворювань, пов'язаних з ожирінням.

     

    Результати роботи були представлені на щорічній конференції Американської асоціації дослідження раку (AACR).

     

    Дослідники вивчили вплив кофеїну і вправ на мишей, що знаходяться під високим ризиком виникнення раку шкіри (мабуть, не без допомоги УФ-лампи). Виявилось, що тварини, які приймали дозу кофеїну і не лінувалися регулярно підтримувати хорошу фізичну форму в колесі, захворювали на рак шкіри на 62% рідше. Але і в разі несприятливого результату об'єм пухлини у неледачих мишей на кофеїні був на 85% менший, порівняно з гризунами, що не отримували кофеїну або підходу до тренажера.

     

    Деякий позитивний ефект був виявлений і тоді, коли миші або приймали кофеїн, або бігали в колесі. Такі тваринки мали онкологічні захворювання в середньому рідше (на 27% після кофеїну, з одночасним зменшенням об'єму пухлин у середньому на 61%, а також на 35% в разі активного способу життя, з одночасним зменшенням пухлин в середньому на 70%), ніж їх обділені життям побратими.

     

    Було також виявлено, що кофеїн і вправи призводять до втрати ваги і зменшення запалення. Мишей годували їжею з високим вмістом жирів і вимірювали скупчення жирової тканини після двох тижнів активного способу життя і (або) обробки кофеїном. Тварини, що отримували і те, і інше, втрачали до 63% своєї жирової тканини. Позбавлені колеса тваринки на кофеїні втрачали до 30% жиру; ті ж, хто віддав перевагу чесному бодібілдінгу, а не різним медичним препаратам, худнули на 56% (і все це не дивлячись на жирне годування). Розмір ракової пухлини зменшувався, а її розвиток значно гальмувався.

     

    На думку вчених, поєднуючою ланкою тут стало запалення, яке під впливом кофеїнової дози спадало в середньому на 92% у мишей, що вели активний спосіб життя.

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені визначили найбільш живучих тварин

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Учені визнали кліщів найбільш живучими організмами на Землі - виявилось, що ці створіння здатні виживати у вакуумі під впливом променя електронного мікроскопа. Стаття дослідників з'явилася в журналі PLoS ONE, а її короткий виклад наводить журнал New Scientist.

     

    Об'єктом дослідження виступав вид кліщів Haemaphysalis flava. Учені випадково виявили, що ці членистоногі здатні переживати перебування у вакуумі, коли під час висушування в ексикаторі (спеціальний прилад для сушки, усередині якого часто створюється вакуум) кліщі поповзли по трубах приладу.

     

    У рамках нового дослідження кліщі були поміщені у вакуум і протягом 30 хвилин знаходилися під впливом потужного променя електронного мікроскопа. У результаті вони отримували пошкодження, проте, за словами дослідників, після переміщення в прийнятніші умови "почали активно рухатися". Після цього всі 20 випробовуваних прожили ще 2 дні.

     

    Подальші досліди, в яких дії електронного променя піддавалися лише частини тіл кліщів, дозволили встановити, що основним вражаючим чинником в експерименті для членистоногих стала саме електронна дія, а не вакуум. За словами вчених, нові результати показують, що стійкість багатьох примітивних організмів до вакууму може бути недооцінена.

     

    У серпні 2008 року звання найбільш живучих отримали тихоходки (також їх називають маленькими водяними ведмедями). У статті, опублікованій в Current Biolog, був описаний експеримент, в ході якого цих членистоногих розміром від 0,1 до 1,5 міліметрів возили в спеціальному модулі у відкритий космос. У результаті частина з них вижила.

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Порівнювати зарплати в колективі корисно для співробітників

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Якщо в колективі обговорюється зарплата успішніших працівників, це є позитивним чинником. На думку психологів, таким чином молоді співробітники отримують додатковий стимул і конкретні уявлення про те, чого прагнути.

     

    За оцінками фахівців, що вивчали це питання у Німеччині, працівники молодші 45 років демонструють високий рівень задоволення, якщо знають: їх колеги заробляють більше. Це дає їм відчуття того, що у них теж є шанс на успіх. А ось у доросліших співробітників все навпаки - порівняння зарплат засмучувало їх.

     

    У ході дослідження експерти розділили працівників одного офісу на групи, спираючись на вік. У результаті вийшли "зайці" (швидко пробилися, отримавши підвищення) і "черепахи" (кар'єрне зростання повільніше). Якраз, другій групі порівняння зарплат приносило користь.

     

    Коментує професор Феліз Фіцрой з Школи економіки і фінансів Університету Сент-Ендрюс (Велика Британія): "Мене турбують люди, що знаходяться на початку кар'єрних сходів в умовах жорсткої економії та скорочення державних витрат страждає їх самооцінка і зникають прагнення. Зараз якщо їм і пощастило влаштуватися на роботу, то зазвичай посада не відповідає їх кваліфікації".

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Люди з низьким інтелектом частіше беруть лікарняний

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    За словами авторів відповідного дослідження, когнітивні здібності в юному віці безпосередньо пов'язані з тим, чи перешкодить хвороба працювати через декілька десятків років.

     

    У цілому дослідники провели тестування цього зв'язку на 23 тис. осіб. Учені оцінювали їх когнітивні здібності в 1946, 1958 або 1970 року. Так, в групі 1946 року 47% людей, які були змушені взяти довгу відпустку по стану здоров'я, мали невидатні когнітивні здібності в дитинстві. Для порівняння: серед людей з найкращими показниками здоров'я таких було 13%.

     

    З групи 1958 року приблизно 41% з людей з низьким рівнем когнітивних здібностей брали тривалий лікарняний. А з 1970 року кількість хворих людей склала 32%. За словами експертів, необхідно здобувати хорошу освіту, щоб убезпечити себе від проблем зі здоров'ям.

     

    У цьому звіті, що вийшов у журналі BMJ Open, фахівці підкреслюють: якщо у людини погана освіта або низький рівень когнітивних здібностей, вона не може в повному об'ємі передати свої навики іншому. Також у неї менше шансів знайти альтернативну роботу, якщо з першої довелося піти через стан здоров'я.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учёные NASA предложили послать наноспутник за грунтом Фобоса


    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Исследователи из Лаборатории реактивного движения объявили о принципиальной возможности отправки к Марсу недорогого аппарата, весящего всего пару-тройку килограммов. За счёт ряда любопытных приёмов такой миниатюрный разведчик мог бы совершить настоящую межпланетную экспедицию.

    Задачу доставки крупиц грунта Фобоса на Землю авторы концепции возлагают на станцию, состоящую из пары сцепленных спутников стандарта CubeSat. Каждый такой аппарат имеет размер 10 х 10 х 10 см и весит килограмм или немногим больше. Обычно наноспутники запускают как попутную нагрузку на низкие околоземные орбиты. Но им по плечу и самостоятельные межпланетные миссии, полагают специалисты NASA.

    Интересное совпадение – о том же самом буквально на днях заявили европейские учёные, создавшие для «кьюбсатов» ультракомпактный и лёгкий ионный двигатель. Но в предложении JPL речь идёт о небольшом (с поперечником всего в три-четыре метра) солнечном парусе, идентичном использованному на спутнике NanoSail-D.


    Кажется, что подобная конструкция малопригодна для разгона аппарата до высоких скоростей и потому межпланетный перелёт едва ли будет возможен. Но исследователи нашли способ обойти ограничение, накладываемое малой тягой столь компактного паруса.

    По информации Gizmag, JPL предлагает сначала перевести наноспутник с околоземной орбиты в точку Лагранжа L1 между Землёй и Луной. Здесь достаточно будет небольшого импульса в нужный момент, чтобы столкнуть аппарат на "межпланетную супермагистраль".

    Эта незримая гравитационная ниточка соединяет точки Лагранжа разных планет Солнечной системы. По этой дорожке машину будет подталкивать тонкий баланс сил притяжения между спутником и рядом планет. В результате ему не понадобится высокая скорость для того, чтобы покинуть окрестности Земли и прибыть к Фобосу. Пусть сама дорога и займёт довольно много времени.

    На спутник Марса связка двух наносателлитов садиться не будет. В таком случае даже солнечный парус не сможет вернуть их домой. Гравитация Фобоса, конечно, мала, но ведь и парус развивает почти невесомое усилие.

    Вместо посадки авторы концепции предлагают интересный трюк. Летящие по гиперболической орбите близ Фобоса аппараты разойдутся на некоторое расстояние, будучи соединёнными тросом. За счёт вращения связки часть с парусом окажется на более высокой «дорожке», а второй аппарат на очень короткое время подойдёт к поверхности луны и соприкоснётся с ней, причём со скоростью, близкой к нулю.

    В этот момент сработает грунтозаборное устройство. В простейшем случае это может быть простая липучка, к которой прицепится несколько крупинок. Тут же трос между спутниками подтянет этот спускаемый аппарат вверх и вся связка начнёт разгон для возврата домой.

    Для обратной дороги будет использоваться та же «супермагистраль». Путь долгий, но почти не требующий усилий со стороны космического аппарата. А после возвращения в окрестности нашей планеты «нанофобосгрунт» мог бы выйти на орбиту МКС, где его подобрали бы астронавты.

    Пока никто не говорит, состоится ли такая экспедиция, но уже сама принципиальная её возможность выглядит очень заманчиво в глазах учёных. Да и агентству есть над чем подумать – типичная стоимость миссии CubeSat составляет всего $100 тысяч.



    www.membrana.ru

    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Часте вживання лимонаду призводить до звуження судин в очному дні

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    У підлітків, які щодня п'ють більше однієї банки газованої води, звужені артерії в очному дні, показало дослідження, проведене вченими з Медичного інституту Westmead Millennium (Австралія). Звуження судин збільшує вірогідність розвитку серцевих захворювань і підвищення кров'яного тиску в подальшому житті.

     

    У дослідженні брали участь майже дві тисячі 12-річних дітей з 21 середньої школи Сіднея.

     

    Очне дно - єдине місце в людському організмі, яке дозволяє фахівцям проводити неінвазивну оцінку здоров'я кровоносної системи. Названі пошкодження не впливають на зір.

     

    Автори роботи відзначають, що любителі газованої води і вуглеводів (хліба, рису і макаронів) мають несприятливіший мікросудинний профіль порівняно з тими, хто вживає ці продукти у помірних кількостях.

     

    Мікросудинний діаметр сітківки - це потенційний маркер можливих серцево-судинних захворювань і високого кров'яного тиску у дорослої людини. Проте це дослідження вперше продемонструвало, що дія вуглеводів і шипучих напоїв, які споживаються у дитинстві, пов'язана зі звуженням судин у сітківці.

     

    Тепер вчені хочуть з'ясувати, чи зберігаються пошкодження судин у сітківці впродовж життя. Для цього потрібно проаналізувати дані про учасників дослідження, коли вони досягнуть 17-річного віку.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Миття рук робить людину добрішою

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Після миття рук людина стає добрішою і позбавляється негативних емоцій, дійшли висновку вчені з Університету Плімута (Велика Британія).

     

    Проведений ними експеримент показав, що рішення, яке приймається людиною, частково залежить від відчуття нею фізичної чистоти. Виявилось, що в групі учасників, яких попросили помити руки, виявилось менше тих, хто був категоричний у своїх висловлюваннях.

     

    У цілому, якщо людині фізично комфортно завдяки відчуттю чистоти, то вона стає схильною до добрих дій, резюмували дослідники.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Google показала концепт комп'ютера, який можна носити як окуляри

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Інтернет-компанія Google продемонструвала концептуальну ідею пристрою з класу комп'ютерів, які носять на собі. Пристрій користувачі зможуть надівати на себе і носити як окуляри, свідчить сторінка проекту під робочою назвою "Project Glass" в соцмережі Google+.

     

    Концепт "Project Glass", згідно задумці розробників з Google, є пристрієм, схожим на оправу для окулярів. На сторінці "Project Glass" в Google+ опубліковано відеоролик з потенційними можливостями і дизайном такого гаджета, який передбачає наявність відеокамери і невеликого фрагмента скла над правим оком.

     

    Ймовірно, пристрій володітиме всією функціональністю смартфона - тобто, здійснювати звичайні і відеодзвінки, відправляти повідомлення, залишати геолокаційні чек-іни і публікації в соцмережах, робити замітки, знімати фотографії та відео, використовувати картографічні сервіси, слухати музику й так далі.

     

    Крім того, Google хоче впровадити в пристрій технології доповненої реальності - на дисплеях зможе відображуватися інформація з прив'язкою до реального місця розташування користувача. Наприклад, при погляді у вікно користувач зможе побачити інформацію про погоду на вулиці, а при підході до станції метро - дані про ремонтні роботи і можливі альтернативні маршрути.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Предсерийный трансформер поднялся в небо



    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Компания Terrafugia провела первые тесты в воздухе нового образца летающего автомобиля Transition. В отличие от прототипа, впервые взлетевшего в 2009 году, нынешняя модель получила ряд изменений в начинке и облике. Она фактически предвещает серийный продукт, ведь первые покупатели должны увидеть Transition в своих гаражах уже в 2013 году.

    Американский двухрежимный аппарат Transition оторвался от взлётной полосы в аэропорту Платтсбург в конце марта. Новичок представляет собой версию, максимально приближенную к той машине, что заказчики начнут получать в следующем году. Перед нами автомобиль с автоматически раскладывающимися крыльями или, с другой точки зрения, — спортивный самолёт, способный легально ездить по дорогам.


    Напомним, первый прототип Transition именовался также «проверка концепции» и предназначался лишь для испытания оригинальных узлов. Его тесты позволили новинке получить официальное одобрение от Национального управления безопасности дорожного движения и Федерального управления авиации США.


    Теперь на тесты вышло давно обещанное второе поколение машины, которую компания заодно выставила на Нью-Йоркском автошоу. Этот вариант «Связующего звена» и должен встать на конвейер. Увы, по пути к нему диковинка снова подорожала. Ценник переписали и теперь на нём значится $279 тысяч.

    Все технические подробности, описание возможностей аппарата, его оснащения, также как и другие снимки новичка, можно найти в материале на Драйве.






    www.membrana.ru
    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Физики построили квантовый компьютер в алмазе



    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Новое устройство содержит всего два кубита, но зато демонстрирует хорошую устойчивость. При этом кристалл работает при комнатной температуре. Последняя деталь будет очень важна, если исследователи когда-нибудь попытаются сделать квантовые компьютеры по-настоящему массовыми.

    Физики из Нидерландов и США создали квантовый компьютер на основе алмаза, в котором кубиты были представлены гибридной системой. По информации PhysOrg.com, в роли первого кубита выступило ядро атома азота (примесь в алмазе), в роли второго – электрон. Точнее, кубиты были представлены спинами этих частиц.

    Квантовые ячейки на основе одних электронов в каком-либо твёрдом теле, по идее, способны проводить быстрые вычисления, но эти частицы очень быстро теряют связанное состояние. Ядро «держится» намного дольше. В смешанном компьютере физики и вовсе придумали оригинальную защиту от декогеренции.

    Фактически авторы нового устройства решали такую проблему. Помимо взаимодействия двух кубитов (спин электрона — оранжевый цвет на рисунке под заголовком, спин ядра — фиолетовый), существует и вмешательство окружающей среды (прямоугольник цвета морской волны).

    При помощи микроволновых импульсов авторы работы регулярно меняли спин электрона. По словам одного из авторов опыта Дэниела Лидара (Daniel Lidar) из университета Южной Калифорнии (USC), это было похоже на путешествие во времени: воздействие на электрон уничтожало появляющееся было рассогласование между параметрами двух частиц.

    Это искусственное вмешательство позволяло периодически отсекать вредное воздействие среды, так что остающегося времени хватало на выполнение квантовых операций. При этом внутренний резонанс в такой спин-спиновой системе помогал избежать конфликта между добавкой этих внешних импульсов и выполнением поставленной задачи.

    Чтобы показать, что их система в алмазе работает именно в квантовом режиме, команда выполнила на этом компьютере алгоритм Гровера. Упрощённо его можно представить как поиск имени в телефонной книге, если вам известен только телефон.

    В классической ситуации вы можете наткнуться на этот номер на первых страницах, выбираемых наугад, а можете – на последних. При большом числе таких заданий вы будете находить нужного человека перелистав, в среднем, половину книги. Но квантовый компьютер в силу принципа суперпозиции состояний решит такую задачу намного быстрее. Образно говоря, ему правильный ответ будет попадаться, в основном, в самом начале перебора.

    В данном случае машина, оперируя защищёнными кубитами, делала правильный выбор с первого раза около 95 процентов времени, что было бы невозможно при классическом переборе. (Подробности эксперимента можно найти в статье в Nature).


    www.membrana.ru

    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Древні люди "крали" мамонтів у левів

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

     

    Знахідка в Сибіру (РФ) викопного дитинчати мамонта, яка добре збереглася, показує, що древні люди "крали" мамонтів у левів, які полювали на них, стверджують учені.

     

    У березні 2012 року вчені завершили первинне дослідження замороженого мамонта, названого Юка на честь села Юкагір в Якутії (РФ), де його і знайшли. Бернард Бьюїгс з організації Mammuthus придбав його у якутських мисливців за мамонтовою кісткою.

     

    Рани на тілі дитинчати мамонта свідчать, що до його смерті могли бути причетні і леви, і люди.

     

    "Вже зараз можна говорити про драматичні свідоцтва битви не на життя, а на смерть між дитинчам мамонта Юкою та хижаками, ймовірно, левами", - вважає провідний експерт з вивченню мамонтів, професор Університету штату Мічіган (США) Даніел Фішер.

     

    "Є натяки, що, можливо, люди відібрали здобич у левів на ранній стадії полювання", - говорить він.

     

    Якщо подальші дослідження Бьюїгса, професора Фішера та їх колег з Якутська підтвердять ці висновки, то мамонт Юка виявиться в цій частині світу першою викопною знахідкою, що демонструє ознаки взаємодії тварин та древніх людей.

     

    Аналіз зубів і бивнів Юки показав, що їй було близько двох з половиною років, коли вона померла.

     

    Дослідження кісток вимерлих тварин є найбільш поширеним способом їх вивчення, оскільки ці частини тіла зберігаються набагато довше, ніж м'які тканини, такі як м'язи, шкіра та внутрішні органи.

     

    Проте велика частина м'яких тканин Юки, а також її шерсть залишилися практично незайманими, добре зберігшись у вічній мерзлоті, протягом, можливо, більше 10 тисяч років.

     

    Вражаюче, що у Юки виявили світлу шерсть, сказав доцент кафедри екології й еволюційної фізіології в Університеті Манітоби (Канада) Кевін Кемпбелл.

     

    Леви, які, ймовірно, атакували дитинча мамонта, є вимерлим підвидом африканського лева, відомим як євразійські печерні леви (Panthera Leo spelea), що жили у той же час, що і мамонти.

     

    Окрім слідів нападу левів на тілі Юки виявлено "довгий прямий розріз, який тягнеться від голови до середини спини", а також "дуже незвичайні порізи" на шкірі і "зубчастий розріз" на правому плечі, які могли залишити "пиляючі рухи людського інструменту", відзначає професор Університету штату Мічіган Д.Фішер.

     

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вуглекислий газ "захистив" планету від останнього льодовикового періоду

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Група вчених дійшла висновку, що останній в геологічній історії нашої планети льодовиковий період, який завершився зростанням температури по всій планеті, був, як і в наші дні, викликаний збільшенням атмосферної концентрації вуглекислого газу. Подібні висновки базуються на аналізі широкого спектру даних, у тому числі дослідженні шельфових льодовиків і рештків древніх тварин, що мешкали в різних частинах планети. Детально про свої дослідження група учених під керівництвом фахівців з Гарвардського університету (США) повідомила в останньому номері наукового журналу Nature.

     

    Джеремі Шакун, керівник дослідження, говорить, що до кінця останнього льодовикового періоду рівні атмосферного вуглекислого газу зросли з 180 ppm (частин на мільйон) до 260. Сьогодні цей показник складає 392 ppm. "Можна сказати, що лише за останніх 100 років ми додали в атмосферу 100 ppm - приблизно такою ж була надбавка перед кінцем льодовикового періоду. Враховуючи зростання концентрації вуглекислого газу, що триває, можна говорити про дуже істотну небезпеку зміни клімату", - говорить він.

     

    За словами вченого, період їх дослідження охоплював відрізок від 20 до 10 тисяч років тому. Тоді планета починала відходити від останнього льодовикового періоду, а значні площі в Північній півкулі лише починали звільнятися від льоду під впливом збільшення світової температури повітря.

     

    Автори роботи говорять, що ключовим висновком їх дослідження є те, що саме зростання вуглекислого газу в атмосфері стало тим драйвером перетворення, який підняв температуру по всій планеті і звільнив мільйони квадратних кілометрів від льоду. Цей висновок суперечить теорії, згідно якої в Південній півкулі підйом температур був плавнішим і у меншій мірі пов'язаний з вуглекислим газом. На думку доктора Шакуна, висновки про "м'яке" потепління в південній півкулі справедливі лише відносно Південного полюса, але не всієї півкулі в цілому.

     

    Нове ж дослідження носить саме глобальний характер й явно вказує на зв'язок вуглекислого газу і зростання температур в глобальному масштабі. Найбільше інформації про концентрацію вуглекислого газу в повітрі кліматологи отримали, аналізуючи льодовики і крихітні бульбашки льоду, що знаходились у них. Подібні бульбашки повітря були вивчені на підставі аналізу льоду з Гренландії, Антарктики, Канади та Сибіру.

     

    Шакун говорить, що їх дослідження показало пряму залежність рівнів вуглекислого газу від глобальної температури на планеті - чим більше концентрація, тим вище температура. Технічно, відзначають учені, можливо, що деякі регіони планети виявляються більш менш схильні до коливань погоди залежно від рівня вуглекислого газу, але глобально підвищувальний тренд більш ніж очевидний.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Соціологи встановили зв'язок між масою тіла і супермаркетами

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Індекс маси тіла людини та її талія багато у чому залежать від того, в яких супермаркетах людина купує товари. Наприклад, зайва вага і великий обхват талії характерні для малоосвічених людей, що купують продукти у "хард-дискаунтерах", - дешевих супермаркетах з украй обмеженим вибором товарів. Стаття соціологів опублікована в журналі PLoS One.

     

    Останніми роками медики і соціологи помітили, що харчові звички більшості людей визначаються доступністю найближчих джерел продуктів - супермаркетів і менш крупних магазинів. Частенько асортимент дрібних магазинів обмежується лише тими продуктами, які купують більшість покупців, завдяки чому корисні для здоров'я, але дорогі продукти часто зникають з полиць.

     

    Група вчених під керівництвом Базіля Ше з університету Пьєра і Марії Кюрі в Парижі (Франція) перевірила, наскільки пов'язані маса тіла людини та супермаркети, де вона купує продукти, простеживши за закупівельними звичками парижан в 2007 і 2008 роках.

     

    За словами вчених, найбільші значення індексу маси тіла і об'єму талії були характерні для супермаркетів з низькими цінами і вкрай невеликим асортиментом продуктів. Особливо це виявлялося серед людей з низьким рівнем освіти.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Палеонтологи знайшли найбільшого пернатого динозавра

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Палеонтологи виявили найбільшого пернатого динозавра з відомих на цей час. Стаття вчених з'явилася в Nature, а її короткий виклад наводить журнал ScienceNOW.

     

    Новий вид, що мешкав 125 мільйонів років тому, отримав назву Yutyrannus huali. Маса дорослої особини досягала 1,4 тонни, а довжина тіла перевищувала 9 метрів. Динозавр був вкритий свого роду примітивним пір'ям, що нагадувало по будові швидше пушок курчат, а не складне пір'я сучасних птахів. Довжина цього "пушку" древнього ящера досягала 15 сантиметрів.

     

    Знахідка була зроблена в китайській провінції Ляонін. Всього дослідникам удалося виявити майже три повні скелети Y.huali. Новий вид належить до сімейства тираннозавриди, названому так на честь свого найвідомішого представника, - Tyrannosaurus rex.

     

    Навіщо древньому ящерові потрібне було пір'я, вчені відповісти поки що не можуть. Вони говорять, що оперення могло, в теорії, служити для обігріву. Це, проте, суперечить сучасним уявленням про те, що тіла гігантських ящерів дуже добре утримували тепло.

     

     

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти


    ×
    ×
    • Створити...

    Важлива інформація

    Використовуючи цей сайт, Ви погоджуєтеся з нашими Умови використання, Політика конфіденційності, Правила, Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань..