Перейти до змісту
  • Наука та освіта
  • Новости науки


    Рекомендовані повідомлення

    Китайські учені навчилися знаходити наркоманів за слиною

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Нову методику експрес-діагностики вживання наркотиків шляхом аналізу слини людини розробили китайські вчені, повідомляє "Сіньхуа".

     

    Співробітники однієї з компаній при Інституті біофізики Академії наук Китаю спільно з низкою інших установ розробили перевірочну картку, за допомогою якої можна швидко діагностувати вживання наркотиків за слиною водія автомобіля. Весь процес перевірки триватиме 1-2 хвилини. Такий спосіб перевірки на наркотики за слиною людини вже випробуваний на КПП низки швидкісних трас країни і дав хороший результат.

     

    Експертна комісія, організована управлінням громадської безпеки Пекіна, дійшла висновку, що ця технологія перевірки дуже зручна й проста у застосуванні, придатна для швидкої діагностики вживання наркотиків не тільки на автошляхах, але і в місцях розваг.

     

    Останніми роками у Китаї періодично трапляються ДТП з вини наркоманів, що сидять за кермом. Щоб уникнути таких випадків потрібно проведення вибіркової перевірки водіїв на наркотики прямо на шляхах, але при цьому традиційний спосіб виявлення наркотичних речовин через аналіз сечі вимагає великих затрат робочих сил, технічних засобів і тривалого очікування результату.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    • Відповідей 1,2 тис
    • Створено
    • Остання відповідь

    Топ авторів теми

    Топ авторів теми

    Науковці розробили декларацію прав дельфінів

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Група науковців, філософів та захисників прав тварин розробила декларацію прав дельфінів, яка у випадку її прирівняння до закону захистить їх від утримання в зоопарках і нападу з боку рибалок.

     

    Вони такі розумні, що з ними треба поводитись як із "особистостями, які не належать до людського роду", вважають науковці. З доповіді, зачитаної на Ванкуверській конференції, проведеній Американською асоціацією розвитку науки, стало відомо, що дельфіни мають самосвідомість (вони можуть впізнавати себе в дзеркалі), сумують за загиблими дитинчатами, годують хворих родичів і допомагають рибалкам, якщо їх за це годують.

     

    Автори білля про права, відомі як Гельсінська група, що має в складі членів британського Товариства захисту китів і дельфінів. У біллі йдеться, що кожен представник китоподібних - кити, дельфіни та білухи - має право на життя і ніхто не може бути власником цих створінь або робити щось, що порушує їхні права, свободи чи встановлені правила.

     

    Кити, на думку авторів доповіді, теж повинні одержати більш високий статус, ніж інші тварини. У цьому випадку організатори китових сафарі будуть зобов'язані дотримуватися правил поваги до приватного життя китів, а нафтові та будівельні компанії - враховувати наслідки своїх проектів для життя і культури цих створінь.

     

    Дослідники також з'ясували, що дельфіни дають один одному імена. Називають один одного за іменами (якщо можна так висловитися) лише учасники пар, що складалися з матері та дитинчати або дорослих особин, які подорожують і полюють разом. Один науковець зазначив, що наука не знає жодного виду, який користувався б такою вокальною мімікрією для спілкування, як це роблять дельфіни.

     

    В Україні зустрічається три види дельфінів, загальна кількість яких становить кілька тисяч особин. Усі три види занесено до Червоної книги України й охороняються державою. Зауважимо, що в 2008 році Міністерство охорони навколишнього природного середовища заборонило вилов дельфінів в Україні терміном на три роки.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Науковці навчилися визначати брехунів в інтернеті

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Дослідження, проведене групою психологів США, показує, що на інтернет-сайтах знайомств брехуна можна ідентифікувати з вірогідністю 65%. Учені вивчили чотири веб-сайти і порівняли те, що пишуть про себе 78 постійних відвідувачів, з їх реальними характеристиками - вагою, зростом і віком.

     

    Учені виявили, що "брехуни" уникають користуватися займенником "я". За словами Каталіни Тома з Університету Вісконсін-Медіссон (США), що очолювала дослідження, це відбувається тому, що люди, які брешуть, підсвідомо прагнуть дистанціюватися від своєї брехні. З'ясувалося також, що брехуни вважають за краще користуватися запереченнями. Так, замість слова "щасливий" вони частіше пишуть "не сумний", замість "дивовижний" - "не нудний" і так далі. Також психологи з'ясували, що людина, що повідомила в своєму профайлі невірні відомості про себе уникає розмов про те, як вона виглядає.

     

    Психологи заявляють, що невірну інформацію про себе давали майже всі відвідувачі сайтів знайомств, але в основному вони брехали не сильно. Найчастіший предмет для брехні - вага. Жінки в середньому знижували її собі на 4 кг, чоловіки - на 600 грам. Половина відвідувачів говорила неправду про свій зріст, кожен п'ятий - про свій вік.

     

    "Коли-небудь, - говорить Каталіна Тома, - може з'явитися програма, що розпізнає, чи правду говорить про себе особа, що зацікавила вас. Це лише питання часу".

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Андроид-астронавт впервые пожал руку человеку в космосе


    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Командир МКС Дэниел Бёрбэнк (Daniel Burbank) и нештатный член экипажа «Робонавт 2» пожали друг другу руки, ознаменовав завершение вступительного цикла испытаний необычной машины на орбите.

    Произошедшее на минувшей неделе рукопожатие NASA называет историческим. Таким образом гуманоидный Robonaut 2 заявил о своей готовности помогать людям.

    О своих «переживаниях» по этому поводу робот в прямом эфире докладывал и на личной страничке в твиттере, а ещё он послал всем сообщение («Hello World») на языке жестов.
    Напомним, кибернетический помощник астронавтов отправился на МКС практически год назад, но только в октябре 2011 года его вообще включили и провели самые первые проверки. Они продолжались до 15 февраля и увенчались тем самым рукопожатием.

    После этого события робота выключили. Но вскоре ему предстоит новая череда более сложных тестов, включающих работу с имитационной панелью управления.

    Инженеры и учёные намерены проверить, как андроид сможет переключать на ней различные тумблеры, полагаясь на собственные ощущения (в том числе машинное зрение). R2 должен не просто выполнять команды, но и самостоятельно определять, включилась ли та или иная система после его действий.

    Однако о том, когда «Робонавту» поручат какое-либо реальное задание на станции, NASA пока ничего не говорит.

    www.membrana.ru

    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    У Китаї випав метеоритний дощ, найбільший метеорит мав вагу до 12 кг

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Метеоритний дощ пройшов у західній китайській провінції Цинхай, вага найбільшого знайденого на місці падіння метеорита склала 12,5 кілограмів, повідомили в середу китайські ЗМІ.

     

    Очевидці розповіли прибулим з Пекіна фахівцям, що перед тим, як на землю "випав кам'яний дощ", в небі пролунала серія вибухів, а падіння метеоритів, яких налічили декілька сотень, супроводжувалося світлом і димом.

     

    Не дивлячись на велику кількість метеоритів, повідомлення про руйнування і про будь-яку шкоду не надходили.

     

    Нагадаємо, що до рівня, який принаймні вдесятеро перевищує вартість золота, збільшилася ціна зразків метеоритного дощу, який випав торік у пустелі Марокко. Через кілька місяців експертиза встановила, що ці метеорити - марсіанського походження і, ймовірно, утворилися в результаті зіткнення великого астероїда з Червоною планетою.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Астрономи виявили новий клас планет - "водний світ"

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Астрономам вдалося підтвердити існування абсолютно нового типу планет: так званого "водного світу", який оточує щільна, наповнена парою атмосфера. Таке відкриття зробили вчені з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики (штат Массачусетс, США), вивчивши знімки цього небесного тіла, отримані орбітальною обсерваторією "Хаббл".

     

    За допомогою телескопа астрономам удалося сфотографувати об'єкт GJ 1214b у сузір'ї Змієносця, віддаленому від нас на відстані в 40 світлових років від Сонця. Ця екзопланета типу "супер-земля", що обертається довкола зірки за межами Сонячної системи, за розміром перевершує Землю, але поступається "газовим гігантам" на зразок Юпітера.

     

    Супер-землі є кам'янистими планетами відносно невеликої маси, основу яких складають гірські породи, близькі за своїм складом до земних.

     

    Фахівці стверджують, що значну частину маси цієї планети складає вода, тоді як висока температура поверхні може вказувати на наявність екзотичних елементів та речовин.

     

    Планета, вперше помічена одним з наземних телескопів в 2009 році, всього в 2,7 рази перевершує нашу в діаметрі, проте важить майже в сім разів більше. Вона обертається довкола червоного карлика на орбіті з радіусом трохи більше 2 млн кілометрів, що вказує на високу температуру поверхні (від 200 градусів за Цельсієм і вище).

     

    Згідно з отриманими даними, опублікованими в журналі астрофізики, вірогідність, що атмосфера планети складається з води, вища, ніж наявність вищезазначеного "туману". Учені також вважають, що висока щільність цієї планети свідчить про наявність більшої кількості води, ніж на Землі. Даний факт вказує на те, що внутрішня будова планети разюче відрізняється від земної.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Навіть невелике зневоднення позбавляє людину здатності ясно мислити

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Результати досліджень, проведених в Університеті Коннектікуту (США), показали, що навіть невелике зневоднення (1,5% рідини) погіршує настрій, позбавляє сил і здатності ясно мислити.

     

    Навіть ті, хто сидить за комп'ютером, повинні постійно пити, вважають учені. Спрага з'являється лише у тому випадку, коли ми втрачаємо 1-2% рідин. Але до цього моменту вже розвивається зневоднення, що чинить на наш організм негативну дію.

     

    Авторам дослідження не вдалося встановити причину високої чутливості нашого організму до невеликого зневоднення. Проте за даними попередніх досліджень, в головному мозку існують нейрони, які розпізнають зневоднення і передають сигнали в інші ділянки мозку, що відповідають за регуляцію настрою. Для того, щоб уникнути зневоднення, необхідно випивати 2 літри води на день.

     

    Міру зневоднення можна встановити за кольором сечі. У нормі вона світло-жовта. Темно-жовтий відтінок свідчить про зневоднення. Зневодненням небезпечна не лише спека, але і мороз - в опалювальних приміщеннях повітря надзвичайно сухе.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Швейцарцы надели на электромобили двухколёсные рюкзаки


    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Новый продукт, который компания Rinspeed построила вместе с десятком фирм-партнёров, называется «инновационной модульной системой мобильности». Несмотря на экстравагантность проекта, разработчики не исключают запуска своего детища в серийное производство.

    Самым важным элементом системы Dock+Go, сконструированной на базе двухместного электрокара Smart Fortwo, швейцарцы считают «третью ось по требованию». Благодаря ей машина может быть либо четырёх-, либо шестиколёсной, в зависимости от возложенной на неё задачи.

    Пристяжные элементы Rinspeed бесхитростно величает рюкзаками на колёсах (backpacks on wheels) или пакетами (packs). Они могут быть изотермическими (для перевозки охлаждённых или подогретых продуктов, например пиццы) или, например, звуковыми (колонки + диджейский пульт = мобильная дискотека).

    Но куда полезнее пакеты энергетические (дополнительные батареи, ДВС-генератор или топливные элементы, которые также можно применять для энергообеспечения дома). Ну а самый простой вариант по функции – это собственно рюкзак, расширенный багажник.

    По замыслу главного проектировщика Dock+Go Франка Риндеркнехта (Frank M. Rinderknecht), этот автомобиль должен вызывать эмоции и поражать воображение новыми технологиями и инновационными материалами. Машина стала витриной, на которой партнёры «Ринспида» представили свои наработки.

    Так, фирма MBtech заменила фальшрадиаторную решётку дисплеем Identiface, который показывает контент из Интернета, будь то страница водителя в сети Facebook или лента новостей. Также можно вывести на экран сообщение соседям по потоку.

    На передней панели доминирует сенсорный экран (12,1 дюйма) «интеллектуальной информационно-развлекательной системы» от Harman, которая среди прочего понимает команды, поданные жестами. Рядом – мультифункциональный руль от немецко-японской корпорации Takata с док-станцией для смартфона, который служит в качестве дополнительного дисплея.
    Немецкая фирма Eberspächer поделилась с машинкой инновационной системой обогрева, австрийская Voestalpine привнесла в проект высокопрочную и лёгкую дверную коробку, германская SEW Eurodrive оснастила электрокар оборудованием для беспроводной зарядки…
    Франк Риндеркнехт признался, что концепции маркетинга и серийного выпуска уже проработаны и компания успела провести продуктивные переговоры с потенциальными производителями. Увидеть Dock+Go живьём можно будет на Женевском моторшоу (Geneva Motor Show) с 8 по 18 марта 2012 года.

    (Перед создателями видеоролика об Dock+Go стояла непростая задача – заставить ехать неходовой макет. И надо признать, они с честью, а главное, с юмором решили проблему.)
    Напомним, что компания Rinspeed в своё время подарила миру медитативный концепт zaZen, автомобиль-подлодку sQuba, подстраивающийся под настроение водителя кабриолет Senso, амфибийный спорткар Splash, нетривиальный Rinspeed UC?, деревянный BamBoo и трансформер iChange .

    www.membrana.ru

    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Стоунхендж створює звукові міражі

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Стівен Уоллер, дослідник із США з рідкісною спеціалізацією археоакустика, обстежував знаменитий Стоунхендж, побудований в Південній Англії більше п'яти тисяч років тому. Учений з'ясував, що з акустичної точки зору це місце дуже непросте - гігантське каміння, з якого складено Стоунхендж, здатне створювати дивовижні звукові ілюзії, які навіть можна називати акустичними міражами.

     

    Якщо в центрі цієї споруди поставити двох музикантів і змусити їх грати на трубі, то спостерігач, обходячи їх, у певних місцях почує майже тишу - звукові хвилі, відбившись від каміння, знищать у цих місцях один одного і звуки труби майже щезнуть.

     

    Уоллер на цій підставі висунув досить суперечливу гіпотезу про те, що насправді саме так і було задумано першими будівельниками цього "місця". В якості підтвердження він наводить той факт, що кам'яні кола у стародавній Британії називалися саме так - "камені-труби" (piper stones). Він упевнений, що з найперших днів Стоунхенджа його відвідувачі підпадали під вплив його акустичних міражів під час своїх релігійних церемоній і вважали їх містичним звуковим утворенням кам'яного кола.

     

    Добровольці, запрошені вченим, виходили в центр "магічного" кола із зав'язаними очима, слухали двох сурмачів, і, потрапивши в "мертву" звукову зону, розповідали потім, що між ними і сурмачами їм видавалася перешкода (якої, зрозуміло, не було), колова перешкода зі стовпами і арками, подібна до мініатюрного Стоунхенджу.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Астрономы открыли паровую атмосферу на водяной сверхземле

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    По словам авторов исследования, необычный объект не похож ни на одну планету, которую мы знаем. Большую её часть составляет вода в виде плотного горячего льда, в центре, и водяного пара – по краям.

    Захори Берта (Zachory Berta) и его коллеги из Гарвард-Смитсоновского центра астрофизики подтвердили существование, возможно, самого странного типа экзопланет – горячей водяной сверхземли.

    Речь идёт о небесном теле GJ1214b, которое было найдено ещё в 2009 году. Тогда учёные установили, что планета эта крупнее Земли в 2,7 раза, а весит почти как 7 Земель. Кружит GJ1214b около красного карлика на расстоянии двух миллионов километров, делая один оборот за 38 часов. Температура же на поверхности планеты составляет 230 градусов Цельсия.

    Ещё первые расчёты показали, что средняя плотность объекта низка и в его составе очень велика доля воды. К тому же, ряд признаков намекал на толстую атмосферу, но до конца не было ясно – состоит она из водяного пара, или представляет собой нечто вроде тумана с дымкой (по типу газовой оболочки Титана).

    Теперь Берта и его соратники провели новые наблюдения за GJ1214b при помощи орбитального телескопа Hubble. Они ловили свет звезды (в частности, в инфракрасном диапазоне), проходящий через край атмосферы сверхземли во время транзита.

    Оказалось, что особенности атмосферы, а вернее – отсутствие в ней явных спектральных пиков в широком диапазоне длин волн, хорошо согласуется с богатой атмосферой, состоящей, по большей части, именно из водяного пара.

    Средняя плотность данной сверхземли — около двух граммов на кубический сантиметр. Для сравнения, средняя плотность Земли составляет 5,5 г/см3. Так что внутренняя структура GJ1214b очень отличается от нашего мира. Воды там намного больше, а скальных пород – намного меньше.

    «При столь высоких температурах и высоких давлениях там формируются экзотические материалы, такие как горячий лёд или сверхтекучая вода — вещества, которые совершенно чужды нашему повседневному опыту», — заявил Захори.

    Астрономы предполагают, что эта удивительная планета сформировалась гораздо дальше от своего родного солнца, там, где было много водяного льда. А потом она мигрировала внутрь ещё в ранней истории системы. В этом процессе она прошла через обитаемую зону. Но как долго она там задержалась — неизвестно.

    Результаты исследования GJ1214b будут опубликованы в Astrophysical Journal.

    Из-за всех этих чудес и просто – из-за относительно близкого соседства с Солнцем, мир GJ1214b – один из вероятных кандидатов на пристальное изучение при помощи космического телескопа Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope), который, вероятно, запустят к концу десятилетия, передаёт BBC News.

    Его старт, заметим, постоянно переносится «вправо» из-за проблем с финансированием. В конце 2011 года был даже момент когда США решили отказаться от этого дорогостоящего проекта. Но поскольку большая часть ингредиентов «Вебба» уже готова или находится в стадии строительства, Конгресс всё же передумал и нашёл средства для продолжения работ.

    www.membrana.ru

    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Швейцарцы превратили лыжный подъёмник в электростанцию


    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Коммуна Тенна теперь может похвастать пионерским канатным подъёмником, который является и солнечной установкой. Причём устройство не только обеспечивает само себя энергией, но и, как показала практика, выдаёт немалые излишки в сеть.

    Нужно сразу пояснить, что лыжный подъёмник Solarskilift Tenna — не первый в мире, приводимый в действие от солнечных батарей, и всё же кое в чём он бесспорно уникален.

    Дело в том, что ранее на горнолыжных курортах инженеры просто ставили солнечные электростанции где-то примерно в окрестностях подъёмников и те питали моторы канатных дорог (есть аналогичные примеры и с ветряками). А вот аппарат Solarskilift Tenna — сам по себе и есть электростанция.

    246 фотоэлектрических панелей системы Solarskilift Tenna сгруппированы по три шутки в 82 так называемых солнечных крыла. Они парят прямо над трассой подъёмника, будучи закреплёнными на тросах, протянутых над канатной дорогой.

    Суммарная пиковая мощность этой солнечной электростанции достигает 60,27 киловатта. В то же время подъёмнику необходимо лишь 35 кВт. Причём тут имеется даже подогрев сидений, добавляет Inhabitat.

    Для повышения эффективности крылья поворачиваются вслед за солнцем. Кроме того, система оборудована датчиком ветра, так что при сильных порывах солнечные панели подправляют угол атаки, чтобы минимизировать ветровую нагрузку.

    Вдобавок необычная электростанция оснащена датчиком снега. Когда он собирается на солнечных панелях, те просто разворачиваются вертикально и сбрасывают осадки.

    Отслеживание и коррекция положения фотоэлементов производятся каждые десять минут.

    Подъёмник Solarskilift Tenna был открыт 17 декабря 2011 года. Теперь можно подвести первые итоги реальной эксплуатации зимой.

    Опасения, что пасмурные дни или снег превратят идею в фикцию, не оправдались. Более того, фактические замеры по некоторым солнечным дням показали, что станция производит существенно больше энергии, чем необходимо подъёмнику, тот ведь включён не постоянно.

    Так, 26 января 2012 года комплекс выработал 289 кВт-ч электричества, потратив всего 67,3 кВт-ч. А 6 февраля разница прихода и расхода была и вовсе более чем шестикратной — 55,3 кВт-ч суммарного потребления при генерации 355 кВт-ч.

    По оценке инженеров, в среднем за год новая станция будет производить 90 000 кВт-ч энергии, в то время как на работу подъёмника уйдёт 22-29 000 кВт-ч.

    Может показаться, что шестьдесят тысяч даровых киловатт-часов – это совсем небольшое подспорье для городка, да только Тенна (Tenna) насчитывает всего 112 постоянных жителей.

    Теперь у них есть электростанция, которая сможет работать круглый год. Особенно «аборигены» оценят её помощь в мёртвый сезон, когда лыжников не будет, а солнца – сколько угодно.

    Любопытно, что столь передовую новацию обитатели Тенны заполучили после того, как наконец-то решили заменить старый лыжный подъёмник, проработавший на том же самом склоне 41 год.

    www.membrana.ru
    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені: занепокоєння зістарює

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Як довели фахівці Каліфорнійського університету до Сан-Франциско (США), занепокоєння через майбутні стреси робить клітини нашого організму старше, оскільки зменшує тєломери (кінцеві ділянки хромосом).

     

    У дослідженні брали участь 50 жінок. Учені оцінили міру занепокоєння, яку вони відчували перед стресовою подією, наприклад, публічним виступом або математичним тестуванням. Виявилось, що ті, хто більше турбується, швидше старіє на клітинному рівні. Це виражається в укороченні тєломер, лічильників ділення клітин, які вважаються показниками біологічного віку.

     

    Нагадаємо, що тєломери - це ДНК на кінцях хромосом, що складається з декількох повторів короткої послідовності. При діленні вони не подвоюються, а значить, в кожному поколінні клітин стають коротшими. У довжині тєломер закладена межа ділення.

     

    У попередніх дослідженнях було доведено, що короткі тєломери - показник старіння клітин і асоційовані з підвищеним ризиком хронічних вікових захворювань, включаючи рак, хвороби серця, хворобу Альцгеймера.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені обнародували мінімальний словник дворічних дітей

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Абсолютно необхідні для спілкування дворічних дітей із зовнішнім світом 25 слів і фраз обнародували учені. Цей словарний мінімум фахівці Американської асоціації розвитку науки (США) запозичили з 310 лексичних одиниць, якими, як вважається, повинні володіти такі малята. У середньому, як встановили експерти, в запасі дітей такого віку близько 150 слів. Якщо ж вони обмежуються 50 або меншою кількістю слів і фраз, то це, на думку фахівців, повинно викликати певну тривогу у батьків.

     

    До розмовної лексики дворічних дітей, як вважають учені, обов'язково повинні входити такі слова, як "здрастуйте", "до побачення", "молоко", "сік", "так", "ні", "собака", "кішка", "ніс", "око", "машина", "гарячий", "спасибі", "черевик", "книга", "більше” та інші.

     

    За словами професора Леслі Рескоріа, цей словник-мінімум призначений також для виявлення малят, які, можливо, "матимуть труднощі при вимовленні слів". Складнощі зі спілкуванням у найменших можуть бути свідоцтвом і серйозніших проблем зі здоров'ям - таких, як глухота або аутизм, додав він.

     

    Проте частенько йдеться лише про тимчасові проблеми в розмовній практиці, які потім швидко долаються. Проте, Рескоріа рекомендує батькам звертатися за допомогою до фахівців, якщо дитина насилу спілкується після досягнення віку 2,5 роки.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Науковці запевняють, що в найближчі 100 тисяч років чоловіки не вимруть

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Оголошеного наукою повного вимирання протягом найближчих 100 тис. років чоловіків Homo sapiens як біологічного виду не станеться. Такого висновку в новітніх роботах дійшли науковці з Інституту медико-біологічних досліджень (штат Массачусетс, США).

     

    Думка про неминуче зникнення чоловіків утвердилася на початку минулого десятиліття серед фахівців, які вивчали унікальну Y-хромосому. Вона присутня лише у чоловічому організмі і відповідає за народження хлопчиків.

     

    Як виявилося, на момент появи Homo sapiens Y-хромосома мала 1400 генів. Однак у сучасних чоловіків вона має лише 45 генів. Згідно зі здійсненими у 2003 році підрахунками фахівців, чоловікові залишилося проіснувати як біологічному виду від 100 тис. до 5 мільйонів років залежно від швидкості подальшого зникнення генів у зазначеній хромосомі. Причиною швидкого розкладання Y-хромосоми науковці назвали її високу вразливість до змін зовнішнього середовища.

     

    Але тепер американські вчені спростували попередні висновки. Вивчивши динаміку біологічного розвитку мавп і людини, вони дійшли висновку, що скорочення кількості генів у складі Y-хромосоми не впливає на її функції та стійкість. Більше того, науковий колектив інституту зробив висновок про те, що історико-біологічний процес розкладання Y-хромосоми вже припинився.

     

    "Вона не зникне, феномен втрати нею генів припинився, - заявила керівник робіт професор Дженніфер Х'юз. - Ті гени, які в ній містяться тепер, так і залишаться в структурі хромосоми".

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    У Канаді впав 100-кілограмовий метеорит

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

     

    Увечері 22 лютого астроном-любитель з Канади зняв на камеру падіння величезного метеорита. 100-кілограмовий метеорит при ударі об землю найшвидше розколовся. Ведуться пошуки небесного гостя.

     

    Метеор освітив нічне небо західної провінції Саскачеван (Канада) і небо у східній частині провінції Альберта у вівторок увечері. А впав він, ймовірно, в районі містечка Північний Баттлфорд.

     

    Ті, хто бачив метеорит при проходженні через атмосферу Землі близько 9:45 вечора описав його як яскраві смуги та яскраві спалахи світла на небі.

     

    Майк Айсен закінчував свою робочу зміну, коли побачив спалах світла в небі. "Я подивився у небо, і воно було освітлене. Я ніколи не бачив нічого подібного раніше, це було як спалах від зварювання", - говорить він.

     

    Метеор осяяв небо на багато кілометрів довкола, за свідоцтвами очевидців.

     

    "Я стою, дивлюся на схід і бачу велика вогненна куля з'являється у небі. Це була свого роду помаранчево-жовта куля, а потім вона стала зелено-червоною з яскравим хвостом ззаду", - говорить очевидець Шейн Тейлор.

     

    Алан Хільдебранд, професор кафедри наук про Землю при Університеті Калгарі (Канада), підтвердив спалах і говорить, що це був метеор.

     

    Хільдебранд говорить, що шматок астероїда розпався при ударі об поверхню Землі і мав вагу приблизно близько 100 кілограмів.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Блоги корисні для психіки

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Фахівці з Хайфського університету (Хайфа, Ізраїль) довели, що блогосфера допомагає молоді впоратися з різного роду стресами ефективніше, ніж ведення особистого щоденника.

     

    Експеримент дослідників показав: підлітки, що вели блоги, не просто намагаються поділитися зі світом своїми думками або привернути до себе увагу. Створення сторіночок в блогосфері надає стійкий і досить сильний позитивний терапевтичний ефект.

     

    Експеримент, в якому взяли участь більше 150 юних добровольців (14-17 років),тривав 10 тижнів. Одних попросили вести блоги про себе, інших - робити записи на загальні теми, третіх - вести особисті щоденники. Ще одна група не вела ні щоденників, ні блогів.

     

    Через два місяці після закінчення експерименту учені опитали молодь. З'ясувалося, що емоційні та соціальні труднощі набагато легше переносили ті підлітки, які вели блоги про себе (в порівнянні з тими, хто нічого не писав, і тими, хто писав на загальні теми).

     

    Особливо позитивно на психіку молодих людей впливали коментарі, які користувачі залишали на їх записи.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вчені: хмари опускаються дедалі ближче до Землі

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вчені з новозеландського Оклендського університету проаналізували результати вимірювань верхньої межі хмар, виконані з березня 2000 по лютий 2010 року за допомогою багатокутного спектрорадіометра (MISR) американського космічного апарату Terra. Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.

     

    Згідно з ними, протягом першого десятиліття цього століття хмари стали трохи нижче - в середньому на 1%. Це приблизно 30-40 метрів. Як правило, зниження пов'язано з тим, що на дуже великих висотах формується менше хмар.

     

    Провідний автор роботи Роджер Девіс зазначив, що дані охоплюють надто короткий період, щоб можна було робити далекосяжні висновки. Разом з цим, з його слів, не можна заплющувати очі на те, що, ймовірно, відбувається щось важливе - і воно пов'язане зі зміною середньосвітової температури.

     

    Справа в тому, що зменшення висоти хмарного покриву Землі дещо охолоджує планету і, можливо, уповільнює глобальне потепління. Можливо, перед нами приклад механізму негативного зворотного зв'язку, коли зростання температури призводить до зниження хмар і, відповідно, стримування потепління. Мабуть, це якось пов'язано з атмосферною циркуляцією на великих висотах, але вчені поки що не можуть запропонувати модель, яка повноцінно описує ці процеси.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені знайшли в Бразилії найдавніший наскальний малюнок Південної Америки

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Бразільські та американські археологи виявили усередині однієї з Бразільських печер наскальний малюнок - петрогліф віком близько 10 тисяч років, що робить його найдавнішим витвором мистецтва такого роду на території Південної Америки, йдеться в статті, опублікованій в журналі PLoS One.

     

    Група вчених під керівництвом Вальтера Невеса (Walter Neves) з університету Сан-Паулу (Бразилія) з 2002 по 2009 рік проводила розкопки в гроті Лапа ду Санту, в 30 кілометрах на північ від Бразільського міста Белу Орізонті.

     

    На дні грота вчені виявили безліч слідів вогнищ, рештки їжі та невеликі фрагменти зношених знарядь праці, які використовувалися мешканцями Лапа ду Санту. Співвідношення ізотопів вуглецю в органічних слідах перебування людини в гроті вказали на те, що перші люди з'явилися тут приблизно 10 тисяч років тому.

     

    Наприкінці розкопок археологи виявили на одній зі стін притулку невеликий петрогліф - малюнок, висічений прямо на скелі. На невеликому "полотні" розміром 20 на 30 сантиметрів доісторичний живописець зобразив фігуру людини, методично просвердливши безліч дірок у твердій стіні печери.

     

    У цієї людини були дві руки з трьома пальцями на кожній, великі ноги і голова у формі літери "С". Герой роботи, швидше за все, був чоловіком: на це вказує гіпертрофований фалос у нижній частині роботи. За розрахунками вчених, давній художник завершив роботу над картиною приблизно 9,3-10 тисяч років тому.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Науковці: надсвітлові нейтрино з'явилися через несправності

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Вчені Європейської організації з ядерних досліджень CERN (ЦЕРН) спростували результати гучного експерименту з перевищення швидкості світла, який загрожував перевернути фундаментальні основи фізики.

     

    У вересні 2011 року група фізиків-експериментаторів заявила, що в рамках проекту OPERA (Oscillation Project with Emulsion-Tracking Apparatus) нейтрино, надіслані суперпротонним синхротроном із ЦЕРНу під Женевою у підземну італійську лабораторію Гран-Сассо, подолали відстань 732 кілометри на 60 наносекунд раніше, ніж потік світла у вакуумі.

     

    Проте додаткова перевірка виявила пізніше погане з'єднання волоконно-оптичного кабелю з приймачем, за допомогою якого замірявся час, і комп'ютерною платою.

     

    Після відновлення нормального з'єднання все встало на свої місця, знову підтвердивши теорію відносності Ейнштейна, згідно з якою фізичні частинки не можуть рухатися швидше від світла.

     

    Офіційний представник ЦЕРНу Джеймс Гіллес підтвердив, що така технічна помилка дійсно була виявлена, проте поки що рано говорити про те, що надсвітловий результат остаточно спростовано.

     

    "Це можливе пояснення, але ми не можемо знати цього напевно доти, доки не будуть проведені подальші експерименти із жмутком (нейтрино)", - сказав він.

     

    В експерименті OPERA протони, розігнані у ЦЕРНі на протонному суперсинхротроні SPS до енергії 400 гігаелектронвольт, вдаряють у графітову мішень, породжуючи мезони і каони. Ці частинки летять по кілометровому вакуумному тунелю, у процесі розпаду породжуючи нейтрино, які, у свою чергу, вирушають у 730-кілометрову подорож крізь земну товщу до лабораторії у тунелі Гран-Сассо (Італія), де їх зустрічає детектор.

     

    У листопаді минулого року експеримент повторили, і швидкість нейтрино знову виявилася вищою за швидкість світла.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    В продажу поступил электрический скейт с ножным управлением


    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «
    Традиционным для электрических скейтбордов является контроллер, который нужно держать в руках. Калифорнийская компания Zboard отказалась от него, и её доска управляется одними лишь ногами, точнее, переносом веса ездока.

    Изделие называется так же, как фирма-производитель, – Zboard. Главная инновация «первого в мире ощущающего вес скейтборда» – две большие чёрные кнопки на носу и корме. Нажатие на переднюю означает ускорение, и чем сильнее давишь, тем быстрее едешь. Перенос веса на заднюю кнопку приводит к торможению, причём рекуперативному.

    На данный момент предлагаются две модели скейта – Zboard Classic и Zboard Pro, обе с 400-ваттными электромоторами. Отличаются они типом аккумулятора, от которого зависят практически все характеристики «зетборда».

    Свинцово-кислотная батарея рассчитана на 250 циклов, она обеспечивает скорость до 24 км/ч и пробег в 8 км. С нею доска весит больше 16 кило, но стоит «всего» $500.

    Литиево-железофосфатный аккумулятор (500 циклов) повышает цену до $750, однако снижает вес скейта до 13,6 кг и пробег с ним вдвое больше, а максималка чуть выше – 27 км/ч. (И та и другая батареи заряжаются от бытовой розетки около 5 часов.)
    На «зетборде» не рекомендуется ездить в дождь и по лужам, а также исполнять трюки. Вес наездника не должен превышать 102 кг. На спуске Zboard ограничивает скорость в целях безопасности.
    Как сообщает OhGizmo, сейчас идёт приём заказов, отгрузка «зетбордов» покупателям начнётся в середине марта.

    Читайте о других интересных скейтбордах: революционном, левитирующем, мотоциклетном и сигвееподобном.

    www.membrana.ru


    По большей части будущее подобно прошедшему...
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Занепад цивілізації майя викликала легка засуха

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Слабкої засухи, можливо, було досить для того, щоб покласти край класичної цивілізації індійців майя, що процвітала приблизно до 950 року н.е. на території сучасної південної Мексики і Гватемали.

     

    Довгий час вчені вважали, що занепад майя міг бути викликаний сильними посушливими умовами. Проте дослідження британських і мексиканських учених показують, що зниження рівня опадів всього на 25-40% було досить, щоб виснажити сезонні джерела прісної води в цьому регіоні.

     

    Результати роботи, проведеної Юкатанським центром наукових досліджень спільно з Університетом Саутгемптона (Велика Британія), опубліковані в журналі Science.

     

    Учені використовували складні схеми моделювання, щоб підрахувати зміни в об'ємі опадів і рівні випаровування між 800 і 950 роками н.е., коли розпочався різкий занепад цивілізація майя. Вони виявили, що навіть незначного зниження опадів було цілком досить, щоб виснажити запаси води в низовинному Юкатані, де відсутні річки.

     

    "Це зниження склало лише 25-40% від загального середньорічного рівня опадів, проте його було досить, щоб почало випаровуватися більше води, ніж давав дощ, і кількість доступної води почала швидко зменшуватися", - говорить професор Університету Саутгемптона Ілко Рохлінг.

     

    "Порушення звичних основ життя і масове спустошення міст - дуже можливі наслідки браку води, особливо враховуючи те, що, схоже, багаторічні засухи часто повторювалися", - додає він.

     

    Посушливі умови, реконструйовані за допомогою наукових моделей, дуже нагадують ті, що деякі учені обіцяють регіону в найближчому майбутньому унаслідок глобальних змін клімату.

     

    "Є і відмінні риси, проте попередження очевидне: те, що здається незначним зменшенням об'ємів доступної води, може обернутися серйозними, довгостроковими проблемами", - вважає професор Мартін Медіна-Елізальде.

     

    "Ця проблема не унікальна для Юкатанського півострова, вона стосується всіх регіонів зі схожими умовами, де високий рівень випаровування", - додає він.

     

    Протягом багатьох років археологи продовжують сперечатися про те, що стало причиною занепаду цивілізації майя, що процвітала в Центральній Америці впродовж шести століть і створила розвинену культуру.

     

    Серед можливих причин, окрім засухи, називаються громадянський конфлікт, епідемія якого-небудь захворювання і масова вирубка лісу.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Була проведена перша у світі пересадка вій

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Перша операція з пересадки вій була проведена у Великій Британії.

     

    Медики провели операцію 19-річній дівчині, що страждала на захворювання, через яке у неї випадали вії. Нові вії косметологи виготовили з волосся потиличної частини голови пацієнтки, яке пересаджували протягом чотирьох годин. Після операції вії у дівчини перестали випадати, але їх потрібно підстригати кожні 1,5 місяця.

     

    Повідомляється, що ця техніка пересадки вій розроблена в США, але поки що небагато косметологів у світі освоїли її.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    У чеському жіночому монастирі виявлено ​​колекцію картин Гітлера

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Частину особистої колекції картин, що належали лідеру Третього Рейху Адольфу Гітлеру, знайдено в Чехії в жіночому монастирі селища Доксани. Про це повідомляє чеський телеканал Nova.

     

    Сім картин з колекції Гітлера знайшов історик Їржі Кухарж в депозитарії монастиря, який недоступний для звичайних відвідувачів.

     

    Поки не ясно, яким чином картини з особистої колекції фюрера нацистської Німеччини потрапили в жіночий монастир.

     

    Настоятелька монастиря сказала в інтерв'ю Nova, що "ніхто в монастирі не знав про походження картин".

     

    Вартість полотен оцінюється в 50 мільйонів чеських крон (близько 2,8 мільйони доларів).

     

    Між тим, збереглося досить багато картин, написаних самим Гітлером. А в минулому році на торги були виставлені портрети його батьків.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Астрономи визначили розміри Сонячної системи при народженні

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Астрономи визначили радіус протопланетного диску, з якого колись утворилася Сонячна система. Стаття учених прийнята до публікації в The Astronomical Journal.

     

    У рамках роботи учені проаналізували поведінку при формуванні Сонячної системи невеликих тіл з каміння і льоду. Дослідники встановили, що, якби радіус протопланетного диску довкола Сонця 4,56 мільярда років тому складав би більше 80 астрономічних одиниць (астрономічна одиниця - середня відстань від Землі до Сонця), то достатньо багато подібних тіл мали б орбіти з великим нахилом і маленьким ексцентриситетом.

     

    Дослідники говорять, що, якби такі тіла існували, то їх би вже вдалося виявити. На цей час цього не сталося, тому автори роботи відзначають, що радіус протопланетного диску був менше 80 астрономічних одиниць. Існуючі моделі формування планет дуже сильно залежать від розмірів диску, тому питання визначення розміру диску, з якого потім сформувалася Сонячна система, становить значний інтерес.

     

    Спостереження показують, що протопланетний диск довкола зірки може мати радіус від декількох десятків до тисяч астрономічних одиниць. Середній радіус таких дисків довкола молодих зірок складає приблизно 60 астрономічних одиниць.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Учені виростили синтетичне м'ясо зі стовбурових клітин

     

    » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

    Голландські вчені за допомогою стовбурових клітин виростили м'язову тканину, з якої вони збираються цього року виробити м'ясо, вперше отримавши його в лабораторних умовах. Мета дослідження - розробити спосіб виробництва м'яса, продуктивніший, ніж розведення худоби.

     

    На зустрічі вчених в Канаді професор Марк Пост оголосив, що синтетичне м'ясо може бути до 60% більш екологічним, ніж природне. Адже велика частина викидів парникового газу метану в атмосферу - це побічний продукт сучасного тваринництва.

     

    Групі дослідників в Маастрихтському університеті (Нідерланди) під керівництвом професора Поста вдалося виростити шматки м'язової тканини близько 2 см в довжину, 1 см завширшки і товщиною 1 мм.

     

    За кольором і консистенцією вони нагадують м'ясо кальмара. До осені істотніші шматки синтетичного м'яса з додаванням крові і штучного жиру стануть вихідною сировиною для гамбургера нової епохи. І хоча такий гамбургер коштуватиме 300 тисяч доларів, проте професор Пост вважає, що важливий сам принцип отримання синтетичного м'яса, а з удосконаленням технології вартість зменшиться.

     

    За словами професора Шона Смаклера з Університету Британської Колумбії (Канада), особливо складно буде забезпечити швидко зростаюче вживання м'яса в країнах Азії та Африки, пов'язане зі збільшенням доходів місцевого населення. Він вважає, що лабораторне м'ясо може стати вирішенням цієї проблеми.

    www.osvita.org.ua

    El Barça es más que un club («Барса» — це більше, ніж просто клуб)

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти


    ×
    ×
    • Створити...

    Важлива інформація

    Використовуючи цей сайт, Ви погоджуєтеся з нашими Умови використання, Політика конфіденційності, Правила, Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань..