Перейти до змісту
  • "Великий брат" не стежить за тобою.
  • Будівельні аферисти продають у Броварах кімнати власних приватних будинків як квартири


    Рекомендовані повідомлення

    Нещодавно до редакції «Маєш право знати» звернулась жінка, яка понад рік тому придбала квартиру у невеличкому 4-поверховому будинку у мальовничому та тихому районі Броварів, який місцеві називають «за княжицьким переїздом». Довкола – лише лісосмуга та приватні будинки, тобто спокій та затишок мали б бути гарантовані. Однак з розповіді цієї пані про те, що з нею, її дочкою та ще кількома родинами, які оселились у цьому будинку, коїлось протягом останніх півроку, стало зрозуміло, що про справжній спокій та затишок ці люди могли лише мріяти…

    Кімнати у якості квартир

     

    Зоною справжнього лиха та знущань для кількох родин став приватний будинок громадянки Серпокрилової В. Д. (розпорядником якого, як стверджують мешканці, є її чоловік Ігор), розташований по вул. Каширина, 15, який винахідливі власники вирішили збудувати як приватний, а потім розпродати у ньому кімнати (згідно проекту) як квартири (по факту). У результаті покупці квартир оселились у «вітальні», «дитячій кімнаті», «більярдній» тощо, щоправда, ні сном ні духом про це не відаючи, оскільки навіть у договорах, які вони підписували з продавцем, це були квартири з нумерацією…

     

    І хто знає, скільки б ще часу інвесторів у будівництво таких «квартир» водили за носа, якби до їх рук не потрапило роз’яснення виконкому Броварської міської ради, в якому було чітко сказано, що ФОП Серпокрилова В. Д. не володіє правом на укладання угод купівлі-продажу квартир в житловому будинку, а отже, всі угоди, пов’язані з цим житловим будинком, є нікчемними і відповідно вважаються недійсними, оскільки будівництво вищевказаною особою на земельній ділянці супроводжується документами «для прийняття його в експлуатацію як індивідуального, а не багатоквартирного». Тобто юридично цей будинок є індивідуальною житловою забудовою і статусу «багатоквартирного» не має, хоча по факту є саме багатоквартирним будинком (у дитячих, більярдних і т.д. є окремі кухні, санвузли тощо).

     

    Згідно з укладеними попередніми договорами купівлі-продажу квартир злощасний будинок на Каширина, 15, мав бути введений в експлуатацію до 20 серпня 2011 року, проте, звісно, цього у вказаний термін не сталось. Що й не дивно, адже жоден архбудконтроль не визнає «індивідуальним житловим» такий будинок.

     

    «На пташиних правах»

     

    Та щоб наївні вкладники не бунтували через порушення термінів, у майже збудованому будинку їм дозволили робити ремонт та селитися. Майбутні сусіди навіть уявити собі не могли, які «сюрпризи» та поневіряння підготувала їм родина Серпокрилових, яка впустила їх пожити… у свій приватний будинок, однак це з’ясується лише згодом.

     

    Ще під час проведення ремонтів у своїх «квартирах» власники помітили низку будівельних недоліків та недопрацювань, але кого цим зараз здивуєш, тому й вони не сильно переймались та самотужки і за власний кошт довели свої помешкання до ладу. Справжні проблеми почалися взимку, коли 4-поверховий будинок з двадцатьма «кімнатами» потрібно було обігрівати за рахунок електрики (будинок не газифікований). Зрозуміло, що напруга в електромережі розрахована на одну сім’ю і аж ніяк не на двадцять, то ж почались постійні перебої в електропостачанні, у сильні морози температура у «квартирах» досягала 4-6 градусів за Цельсієм. Крім того, були постійні проблеми з водою, водопостачання здійснювалось по графіку. При всьому цьому за електрику та воду мешканців змушували сплачувати… «безповоротну фінансову допомогу», адже жодних законних підстав стягувати плату за комунальні послуги в будинку, що не зданий в експлуатацію, не було.

     

    Обережно, будинки-фантоми!

     

    Важливо сказати, що за такою ж схемою і тим же «забудовником» зведено ще кілька будинків у Броварах: по вул. Княжицькій, 39 та 41. Крім цього, вже збудовано фундаменти ще для двох подібних будинків. І хоча влада міста каже про те, що ввести в експлуатацію такі будинки наразі неможливо, а Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Київській області звернулася до суду для знесення будинку-фантому по вул. Каширіна, 15 як такого, що збудовано без проектної та дозвільної документації, будівництво та продаж «омріяних» квадратних метрів родини Серпокрилових продовжується. Привабливі пропозиції такого доступного (і такого небезпечного) житла у Броварах і досі можна побачити в мережі інтернет.

     

    Незгодних викидають на вулицю

     

    Дізнавшись про обман, покупці «пседоквартир» подали до суду з проханням розірвати угоди, повернути сплачені кошти, а також компенсувати витрати на ремонтні роботи. Обурені такою поведінкою «інвесторів» свого приватного будинку, яким було «люб’язно дозволено» пожити у ньому, родина Серпокрилових вирішила застосувати санкції. Незадоволеним власникам «кімнат» вимикали то світло, то воду, при цьому вимагаючи справної сплати за «комунальні послуги». Та це на мешканців, загартованих зимовими поневіряннями, вже не діяло. І тоді «будівельна родина» вдалась до ще більш рішучих та безкопромісних дій…

     

    Одного дня, повернувшись увечері з роботи, незгодні мешканці не змогли потрапити до своїх осель: охоронці просто не впустили їх до будинку й попередили, що всі замки у дверях змінено, та не дозволили забрати навіть найнеобхідніші речі: гроші, документи, одяг. Люди просто опинилися на вулиці… та викликали міліцію. Однак правоохоронці, які прибули на місце подій, лиш розводили руками, мовляв, ми не можемо нічим допомогти, це приватна власність…

     

    Медіарезонанс та виселення

     

    Влада та правоохоронні органи міста заметушилися лише тоді, коли на території садиби громадянки Серпокрилової В. Д. з’явилися об’єктиви «5 каналу», «Інтеру», «24» та «НТН». Того дня вся Україна дізналася про будівельну аферу в Броварах, а мешканці змогли хоча б ненадовго потрапити до своїх квартир, проте не всі…

     

     

     

     

    Сюжети на “5 каналі” та “НТН” можете переглянути за наступними посиланнями: “Квартирний скандал у Броварах на Київщині” та “Застройщик обманул инвесторов на Киевщине“.

     

    Одній родині так і не вдалось потрапити до свого помешкання ані у день приїзду преси, ані наступного дня. Їхню квартиру «опечатали», і так вона простояла майже тиждень, допоки Серпокрилови не дали припис – «звільнити квартиру за 3 дні», інакше «справжні» власники самі зберуть та викинуть їхні речі на вулицю. І минулого тижня родина з 7-річною дитиною була змушена залишити цей горе-будинок…

     

    Наразі обмануті мешканці оббивають пороги владних структур у пошуках правди та захисту своїх прав. Вже подано скаргу на дії та бездіяльність правоохоронних органів в Броварську міськрайонну прокуратуру, подано заяву до Генпрокуратури, з проханням допомогти звернулись до Президента. Та владні інстанції не поспішають допомагати і втручатись у цю ситуацію, фактично залишаючи людей сам-на-сам зі своєю проблемою та свавіллям «забудовника».

     

    «Маєш право знати» стежитиме за розвитком подій на Каширіна, 15 та проведе власне розслідування з метою з’ясувати: як же так сталося, що Серпокрилови звели вже три будинки і планують ще два, про цю будівельну аферу вийшло вже 5 відеосюжетів на центральних телеканалах, але ані прокуратура, ані міліція, ані місцева влада та інші державні установи нічого не роблять. Разом з експертами у галузі будівництва, нотаріальної справи та іншими фахівцями ми спробуємо розібратись, хто і що повинен був зробити у даній ситуації, щоб її не допустити від самого початку, а також дамо корисні поради потенційним покупцям житла, на що потрібно звертати увагу та які документи вимагати, щоб не потрапити у подібну аферу.

    Джерело: сайт "Маєш право знати"

    Я веду на СБНі щоденник ;)
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    а шо они перед покупкой не смотрели что покупають???

    73422536_2171135909854914_75126322358166

     

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    а шо они перед покупкой не смотрели что покупають???

    Схоже, що не дуже уважно читали документи або їм показали підробки
    Я веду на СБНі щоденник ;)
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    • 3 тижня через...

    ПРОДОВЖЕННЯ ІСТОРІЇ

     

    Проти ошуканих покупців «квартир» у приватному будинку на Каширіна подано зустрічний позов, - "Маєш право знати"

     

    У той час як місцева влада та правоохоронні органи відхрещуються від горе-інвесторів будинку № 15 по вул. Каширіна та відсилають їх до суду, броварська феміда також явно не поспішає вирішувати цивільний спір ошуканих громадян. Та ще й відповідач докладає усіх зусиль, аби максимально затягнути розгляд справи. А в цей час громадяни, які придбали «кімнати» замість квартир та яких свавільно було виселено з помешкань, мусять поневірятись у чужих квартирах та нести нові матеріальні й моральні збитки.

     

    19 липня 2012 року вперше на засідання Броварського міськрайонного суду у справі про розірвання попереднього договору купівлі-продажу одного з інвесторів будівництва «приватного» будинку Серпокрилових з’явився представник відповідача. Після того, як відповідач тривалий час уникав отримання повістки суду, це мало б стати хорошим знаком для родини Милостянів, які подали свій позов ще 5 квітня (провадження у справі було відкрито 17 травня), адже окрім них з Серпокриловими судиться ще 4 родини, однак на інші суди відповідач не з’являється. Та участь сторони відповідача у засіданні не принесла хороших звісток для позивача, а навпаки…

     

    У перші ж хвилини судового засідання представник «спритних власників» будинку Каширіна, 15 заявила про подання зустрічного позову про розірвання попереднього договору купівлі-продажу з клопотанням об’єднати його в одне провадження.

     

    Щоправда, на засідання представник взяла лише один примірник позову та не сплатила судовий збір, про що чесно зізналась судді. На це суддя Маценко Наталя Петрівна відреагувала реплікою «невже за три місяці ви не мали часу належно усе підготувати?!» та оголосила перерву на півгодини, щоб відповідач належним чином оформила документи.

     

    Півгодини протривали майже 45 хвилин, після чого юристка Серпокрилових прибігла до зали судового засідання зі стосом паперів, які потім, у присутності судді та інших учасників процесу ще хвилин 10 розкладала на різні купки. Однак така неповага до суду викликала у судді лише короткий емоційний сплеск, після чого пані Маценко з легкістю ухвалила зустрічний позов прийняти і відповідно перенести засідання – увага! – аж на 4 жовтня, мовляв, найближчим часом у судді багато засідань, а потім вона йде у відпустку.

     

    По суті ошуканим мешканцям, які понад 3 місяці чекали на судове засідання, «присудили» чекати ще стільки ж – і це лише до наступного засідання. За таких обставин перспективи ухвалення остаточного рішення по справі виглядають взагалі примарними, і це при тому, що згідно зі ст. 157 Цивільно-процесуального кодексу, розгляд справи з моменту відкриття провадження має тривати не довше 2 місяців, у виняткових випадках його може бути продовжено на 15 днів.

     

    Те, що зустрічний позов – лише тактичний хід у стратегії затягування справи з метою тиску на позивача, стало зрозуміло майже одразу після засідання, коли до чоловіка позивачки підбіг сам Ігор Серпокрилов, який несподівано з’явився у приміщенні суду. Нам вдалось зафіксувати на відео момент, коли Серпокрилов пропонував потерпілим суттєво зменшити суму позову, мовляв, гроші за квартиру я вам віддам, а от збитки компенсовувати не збираюсь, і якщо ви не погодитесь, то судитись ви будете роками, «бачте на коли перенесли засідання!»

     

    Однак мешканці вкотре від його пропозиції відмовились, адже у своєму позові вони просять суд не лише визнати попередній договір укладеним під впливом обману та відповідно недійсним і відповідно повернути сплачені кошти, а й компенсувати завдані збитки у подвійному розмірі, як це передбачає ст. 230 Цивільного кодексу, а також відшкодувати моральну шкоду, завдану родині. Люди обурені тим, що їм намагались продати, як потім з’ясувалось, «частину самочинної забудови», замовчавши про «наявність обставин, які можуть перешкодити вчиненню правочину», потім над ними знущались перебоями у постачанні води та електрики у 20-градусні морози, а потім взагалі виселили з помешкання, у якому вони зробили ремонт та усунули недоліки забудовника.

     

    Подавши до суду, Милостяни перестали виплачувати кошти згідно з договором, який вони вважають недійсним. За це і вхопився забудовник, подаючи зустрічний позов, у якому просить розірвати договір через «заборгованість».

     

    Та навіть якщо через 3 місяці, чи півроку, чи рік родина Милостянів виграє суд і, можливо, отримає компенсації завданих збитків, загалом ситуації з будівельною аферою це не вирішить. Небезпека того, що у п’яти приватних індивідуальних будинках, які Серпокрилови продовжують видавати за «багатоквартирні», нові й нові люди купуватимуть кімнати у якості квартир, ні сном ні духом не відаючи про це, нікуди не зникне. І рішення суду може відновити права лише тих громадян, які наважаться пройти судовий процес до кінця та не здадуться під тиском забудовника.

     

    Тому у цій ситуації дивує повна бездіяльність органів влади та правоохоронців, які намагаються видати цю ситуацію просто за «цивільний спір» та закривають очі на нецільове використання землі, махінації з псевдокомунальними платежами та інші порушення. Про те, до кого звертались, які відповіді та «відписки» отримали ошукані інвестори будинку 15 по вул. Каширіна, читайте у нашій наступній статті.

     

    Джерело: "Маєш право знати"

    Я веду на СБНі щоденник ;)
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Вдячна Вам, Alee, та усій команді МПЗ, що розказуєте людям про подібне.

    Може хтось і не купить в такому об'єкті собі житло.

    Але складно зрозуміти пересічному громадянину - без ознайомлення із самим договором, про що саме йде мова і що краще не підписувати.

    Не могли б Ви опублікувати зразок типового договору на Каширіна?

    Також на МПЗ є пост від 19.07.2012, якщо не помиляюся, в якому надані ще й коментарі правознавця з даного питання. Може також тут його опублікуєте?

    На жаль, ситуація щодо будівельних афер - невтішна.

    Видел я все дела, какие делаются под солнцем, и вот, все — суета и томление духа! Еккл 1:14

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    ×
    ×
    • Створити...

    Важлива інформація

    Використовуючи цей сайт, Ви погоджуєтеся з нашими Умови використання, Політика конфіденційності, Правила, Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань..