Перейти до змісту
  • Загальні розмови
  • Як зробити закордонний паспорт у Броварах


    Рекомендовані повідомлення

    Для того, щоб стати „громадянином світу” та мати можливість подорожувати різними країнами, громадянам України потрібно отримати закордонний паспорт. За великим рахунком, процедура оформлення паспорта громадянина України для виїзду закордон – проста. Однак є кілька нюансів, які обов’язково треба знати тому, хто планує нарешті зробити такий документ або у кого термін користування закордонним паспортом добігає кінця. На власному досвіді сайт "Маєш право знати" вирішив перевірити, як проходить процес отримання „квитка у світ” у паспортному столі м. Бровари.

     

    Куди йти?

     

    Одразу ж зазначимо, що інформація про те, що закордонний паспорт „відтепер” можна зробити у Броварах, не виїжджаючи до Києва – про що кілька років тому багато писалося у муніципальних газетах – не підтвердилася. Фотографуватися та подавати документи все одно доведеться в обласному ВГІРФО ГУ МВС України в Київській області, який знаходиться у Києві на вул. Петропавлівській, 11. А от отримати консультацію, сформувати пакет обов’язкових документів та взяти направлення на фотографування можна у рідному місті. Тут же потім можна буде забрати і готовий паспорт.

     

    Графік роботи броварського паспортного столу, який розташований за адресою: бул. Незалежності, 3, досить зручний: прийом з питань оформлення закордонного паспорта проводиться у каб. № 2 або №4 по вівторках, середах, четвергах та суботах.

     

    Які документи подавати?

     

    По факту для оформлення паспорта громадянина України для виїзду закордон потрібно мати при собі:

    1) Паспорт + копії окремих сторінок паспорту (сторінок 1-2; сторінок 3-4 або 5-6, якщо вони заповнені; сторінки з адресою прописки/реєстрації)

    2) Ідентифікаційний код (оригінал!) + копію коду

    3) Три сплачених квитанції: держмито, за бланк та за додаткові платні послуги.

     

    В окремих випадках можуть знадобитись додаткові документи, зокрема:

    - якщо ви юнак призовного віку, то вам знадобиться ще довідка з військкомату до 25 років (якщо ви не служили) або копія військового квитка (якщо служили);

    - для внесення дитини віком до 5 років до закордонного паспорту батьків також необхідно подати 2 фотокартки дитини, свідоцтво і ксерокопію свідоцтва про народження дитини + додатково сплачену квитанцію;

    - при оформленні другого закордонного паспорту потрібно мати при собі перший закордонний паспорт, а також ксерокопію першого розвороту та відкритих віз, + додатково сплачену квитанцію.

     

    Скільки це коштуватиме?

     

    Якщо ви оформлюєте закордонний паспорт у звичайному порядку (термін виготовлення – 1 місяць), то це загалом обійдеться вам у 407,15 грн. Якщо паспорт вам потрібен терміново, то за 10-денний строк його виготовлення вам доведеться сплатити майже вдвічі більше – 851,80 грн.

     

    Якщо ви хочете виготовити другий закордонний паспорт, за це додатково доведеться сплатити 60,17 грн (строк виготовлення – 1 місяць) або 120,34 грн (за термінове виготовлення за 10 днів). До речі, якщо ви вирішили виготовити другий паспорт через те, що термін вашого документа добігає кінця, ви можете віддати старий паспорт, і тоді вам не доведеться сплачувати ці додаткові 60 чи 120 грн.

     

    З досвіду можемо сказати, що особливих черг на прийом не було. Ми подавали документи у суботу, прийом проходив досить швидко і в черзі стояло не більше 5-7 осіб одночасно. Також дуже зручно, що тепер безпосередньо у приміщенні паспортного столу знаходиться відділення банку і всі необхідні платежі можна сплатити на місці. Однак через те, що тут сплачують не лише за закордонні паспорти, а й за інші послуги, біля вікна банку зазвичай вишиковується чимала черга. То ж радимо сплатити квитанції завчасно у не такому завантаженому відділенні банку:

     

    Державне мито у розмірі 170 грн платиться:

    р/р: 31112097700005 – по м. Бровари

    р/р: 31119097700149 – по Броварському району

    отримувач: Броварське УДК

    банк: ГУДКУ у Київській області, м. Київ

    МФО: 821018

    ЄДРПОУ: 37893158

     

    За бланк у розмірі 150 грн платиться:

    р/р: 31258272210713

    отримувач: ГУ МВС України в Київській обл.

    банк: ГУДКУ у Київській області, м. Київ

    МФО: 821018

    ЄДРПОУ: 08592218

     

    За додаткові послуги у розмірі 87,15 грн та ін.:

    р/р: 31258272210713

    отримувач: ГУ МВС України в Київській обл.

    банк: ГУДКУ у Київській області, м. Київ

    МФО: 821018

    ЄДРПОУ: 08592218

     

    Стосовно пільг, то згідно з інформацією на стендах у паспортному столі, чорнобильці, інваліди ВВВ І та ІІ груп звільняються від сплати державного мита, а учасники бойових дій сплачують 50% державного мита та додаткових платних послуг.

     

    Що далі?

     

    На прийомі у громадянина перевіряють наявність всіх обов’язкових документів та дають заповнити заяву-прохання надати платну послугу на 87,15 грн. Квитанція про сплату за цю послугу чомусь міститься у переліку обов’язкових документів, хоча, як виявляється, ми „добровільно” просимо нам її надати після того, як вже сплатили за неї. І це не єдиний „сюрприз” у переліку „обов’язкових” документів, але про це – згодом.

     

    Якщо ви оформлюєте другий паспорт і хочете залишити собі старий, то вас попросять написати заяву встановленого зразка, та знову ж таки дати письмову

    ”добровільну” згоду на „додаткові платні послуги”, які ви також вже сплатили.

     

    Але менше з тим, при наявності всіх необхідних документів ви отримуєте скріплені степлером та підписані уповноваженим представником паспортного столу копії документів разом із направленням на фотографування до ВГІРФО на вул. Петропавлівській, 11. Прийомні дні: вівторок (з 10:00 до 17:00), четвер (з 10 :00 до 17:00) та п’ятниця (з 10:00 до 15:00). Конкретну дату вам призначає працівник паспортного столу безпосередньо у направленні. У ньому також міститься детальна інструкція, як краще дістатись на вул. Петропавлівську, 11 громадським транспортом.

     

    Знаючи страшні легенди про довжелезні черги в обласному „ОВІРі”, ми поїхали займати чергу рано вранці у вівторок, і вже о пів на восьму ми були на місці і виявились другими у черзі. Десь до 9-ої ранку ми залишались другими, і лиш потім потік людей став суттєво зростати і на початок 10-ої вже складав близько 30 людей у черзі. В середньому за годину прийом проходило 7-8 людей, і десь через годину запрацював ще один кабінет, то ж черга стала просуватися вдвічі швидше. Попозувавши перед фотокамерою, підписавши ще кілька папірців, почувши оптимістичне „приходьте через місяць у своє місцеве відділення за паспортом”, ми б залюбки поїхали додому, якби не одне „але”.

     

    І це „але” називається довідка про відсутність судимості. На власному досвіді ми переконались, що її не потрібно подавати ні у місцевому паспортному столі, ні в обласному ”ОВІРі”, бо цей документ не вимагається від громадян чинним законодавством, однак чомусь досить часто міститься у переліку обов’язкових документів на інформаційних стендах. Для того, щоб з’ясувати правду, нам довелось поспілкуватись з начальником броварського паспортного столу та кількома працівниками обласної паспортної служби.

     

    Читайте наше розслідування під назвою ”Довідка про несудимість: міф чи реальність?”, щоб дізнатись, у які ”бюрократичні лабіринти” вас відправляють чиновники, щоб мати можливість заробляти на ”обов’язково необов’язкових” послугах.

     

    http://pravo-znaty.org.ua/zakordonny-paspo...ry-instrukciya/

    Змінено користувачем ALee
    Я веду на СБНі щоденник ;)
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Я поехал в ОВИР на назначенное мне время и не ждал в очереди. А справку о не судимости за 24 - ре грн. сделал на Подоле в Киеве в течении 4-х дней.
    http://city.brovary.net/portal/uploads/1204921276/gallery_2248_27_31091.jpg

    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    Обов’язкова необов’язковість: за що не потрібно платити при оформленні закордонного паспорта, - "Маєш право знати"

    У нашій інструкції з досвіду на тему, як зробити закордонний паспорт у Броварах, ми свідомо не вказували у переліку обов’язкових документів довідки про відсутність судимості. Бо такий документ законодавством від громадянина не вимагається. Обов’язок перевірки відсутності підстав, що тимчасово обмежують право громадянина на виїзд за кордон, згідно зі ст.12 наказу МВС від 21.12.2004 №1603, покладено на підрозділи МВС. Обов’язок громадянина – повідомити про відсутність судимості, обов’язок МВС – це перевірити. Відтак вимога до громадянина надати довідку про відсутність судимості є незаконною. Однак це не заважає окремим паспортним столам зазначати цю довідку у переліку обов’язкових документів для оформлення закордонних паспортів.

     

    На став винятком і броварський паспортний стіл. В оголошеннях на інформаційних стендах він зазначений у переліку документів, які потрібні для оформлення паспорта громадянина України для виїзду закордон. І для заохочення сплати за цю довідку додаткових 46,90 грн (у разі оформлення за 20 днів) чи 93,80 грн (за 10 днів) можливість отримання цієї довідки створено прямо у паспортному столі – у вікні №5. Сплачувати потрібно на рахунки ДП “Документ”, призначення платежу – “представницькі послуги”. При цьому окремо сказано, що довідку можна отримати і безкоштовно, однак для цього доведеться їхати до Києва, на вул. Воздвиженську, 4а, і чекати місяць на її виготовлення.

     

    Звісно, мало хто захоче спочатку місяць робити довідку, при цьому двічі їздити до столиці, а потім ще місяць чекати на виготовлення закордонного паспорта. Відтак більшість просто заплатить за довідку у 5-му вікні і подасть її разом з копією паспорту, ідентифікаційного коду та квитанціями.

     

    Відтак, щоб на власному досвіді розвінчати міф про необов’язковість цієї довідки, ми вирішили зробити журналістсько-громадське розслідування і оформити закордонний пасорт без цієї довідки. Озброєні знанням законодавства, досвідом активістів „Демократичного альянсу”, які проводять рейди по різних паспортних столах України з метою виявлення незаконних вимог документів під час оформлення закордонних паспортів, та відеокамерою ми разом з активістом „Демальянсу” рушили на прийом до Белькової О. В., яка веде прийом у каб. №2 броварського паспортного столу. Побачивши камеру, працівниця заявила, що подання довідки про відсутність судимості є справою добровільною і ніхто її не вимагає. Потім до нас прийшла начальник паспортного столу Петрик Л. В. і розповіла досить суперечливу історію про цю довідку.

     

    Спочатку вона стверджувала, що ця довідка вимагається законодавством, але після нашого прохання показати конкретну норму, з’ясувалось, що таки законодавством не вимагається, просто у них є усна (!) вказівка обласного «ОВІРу». Мовляв, Управління оперативної інформації, яке по закону зобов’язане перевіряти наявність чи відсутність непогашеної судимості у людини, відмовляється робити це для паспортних столів і вимагає, щоб громадяни особисто звертались за такою довідкою. При цьому вона визнала, що у місцевому паспортному столі таку довідку дійсно не можуть вимагати як обов’язкову, але «без неї у вас не приймуть документи на Петропавлівській, 11» і паспорт не видадуть. Однак після того, як ми сказали, що нам відомі випадки, коли у людей без цієї довідки і документи приймали, і паспорт виготовляли, пані Петрик висловила припущення, що у такому разі інспектори обласного «ОВІРу», напевно, за ці довідки були змушені платити з власних кишень.

     

    Словом, версії постійно змінювались залежно від нашої поінформованості та аргументів. Єдиний доконаний факт у цій історії – це те, що нам «прошили» пакет обов’язкових документів та видали направлення на фотографування – без довідки про відсутність судимості!

     

    Щоб перевірити, чи дійсно у нас не приймуть документи без цього «обов’язково необов’язкового» документа, ми вирушили до ВГІРФО ГУ МВС України в Київській області на Петропавлівську, 11.

     

    У обох наших активістів, які подавали документи, їх прийняли. Однак у першої особи – взагалі без жодних зауважень і без довідки про несудимість, у другої також прийняли, але після запитання про довідку про несудимість, ми почули ще одну цікаву версію стосовно цієї загадкової довідки та наших подальших дій. Виявилось, що якщо особа не хоче сама виготовляти таку довідку, їй потрібно написати на ім’я начальника заяву про згоду на те, щоб обласна установа сама все перевірила.

     

    За зразком такої заяви ми вирушили до начальника, однак той якраз був у відпустці, то ж ми зайшли до особи, яка його заміщувала, і вона пояснила, що таки дійсно ми можемо просто написати заяву про згоду на обробку наших персональних даних, і тоді вони перевірять все самі й абсолютно безкоштовно! Однак зразка заяви не існує, і з розмови стало зрозуміло, що практика подання таких заяв не є поширеною у цій обласній установі.

     

    Всі наші розмови та візити ми фіксували на камеру та диктофон. На основі відзнятих матеріалів ми зробили 12-хвилинний сюжет:

     

     

    Зважаючи на те, що у одного з наших активістів та ще кількох людей з черги, які подавали документи без довідки про несудимість, все прийняли без жодних згод та заяв на ім’я начальника, а також зважаючи на те, що немає жодного зразка такої заяви, ми вирішили також не брати участі у цій «бюрократичній грі» та рушили у рідне місто чекати на свій «квиток у світ».

     

    Ця історія вкотре засвідчує, що знання законів та своїх прав, а також готовність їх відстоювати, здатна зекономити не лише час, а й гроші. І хоч у даному випадку йдеться про не таку вже й велику суму, головне тут відстояти принцип – ніхто не може бути змушений сплачувати необов’язкові платежі та робити те, що не вимагається законодавством.

    Я веду на СБНі щоденник ;)
    Посилання на коментар
    Поділитись на інші сайти

    ×
    ×
    • Створити...

    Важлива інформація

    Використовуючи цей сайт, Ви погоджуєтеся з нашими Умови використання, Політика конфіденційності, Правила, Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань..